Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

3436 - Περιγραφή της διαδρομής από το Χιλιανδάρι έως το Βατοπαίδι μέσω Χέρας. Απόσταση: 15 χλμ. Χρόνος: 6 -7 ώρες



ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απομονωμένη και χωρίς πηγές νερού.

Αυτή η διαδρομή, μακριά από κάθε σημάδι ανθρώπινης εγκατάστασης, είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική της συνηθισμένης διαδρομής μέσω της ΙΜ Εσφιγμένου και της ακτής. Έως τη Χέρα η διαδρομή ακολουθεί το ιστορικό μονοπάτι της κορυφογραμμής (γνωστό σαν δρόμος του Μπέη ή Μπεϊλίδικος δρόμος), από το οποίο έχουμε υπέροχη θέα προς τα ανατολικά ή τα δυτικά και μερικές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Στη συνέχεια η διαδρομή μας συναντά αυτή που έρχεται από την ΙΜ Ζωγράφου και κατηφορίζει προς την ΙΜΜ Βατοπαιδίου μέσα στο δάσος. Αυτό το μονοπάτι είναι απότομο και τραχύ κατά τμήματα, ιδιαίτερα στα σημεία που το καλντερίμι έχει παρασυρθεί από τα νερά.

Σημείωση: Όλες οι αποστάσεις (σε μέτρα) που εμφανίζονται είναι προσεγγιστικές. Η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω υπόκειται σε απρόβλεπτες μεταβολές: σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι πιθανές δασικές εργασίες, η κατασκευή δρόμων ή η αναπτυσσόμενη βλάστηση μπορεί να μεταβάλουν τη διαδρομή ή την εικόνα που παρουσιάζει. Πινακίδες μπορεί να χαθούν ή νέες πινακίδες να τοποθετηθούν. Οι «Φίλοι του Αγίου Όρους» προσπαθούν να διατηρούν τη συγκεκριμένη περιγραφή ακριβή και επίκαιρη αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν καμία ευθύνη για την ορθότητά της.

Περιγραφή της Διαδρομής:
Περπατάμε (μέτρα)
Και μετά . . .
0
Βγαίνοντας από την πύλη της ΙΜ Χιλανδαρίου στρίβουμε αριστερά και κατηφορίζουμε πάνω στον κύριο δρόμο, προσπερνώντας το νεκροταφείο και το οστεοφυλάκιο στα αριστερά μας και αγνοώντας δρόμο που έρχεται από τα δεξιά.
130
Στη διακλάδωση, κινούμαστε δεξιά πάνω σε δρόμο.
10
Παίρνουμε το μονοπάτι στα δεξιά μας (με σήμανση για Ζωγράφου). Το μονοπάτι ανηφορίζει, σε ορισμένα σημεία απότομα.
300
Το μονοπάτι συναντά δρόμο. Στρίβουμε αριστερά κατά μήκος του δρόμου.
30
Βγαίνουμε από το δρόμο και παίρνουμε το μονοπάτι στα δεξιά, ανεβαίνοντας ένα απότομο και δύσκολο πρανές. Προσοχή: η είσοδος του μονοπατιού δεν είναι ευδιάκριτη – υπάρχει σήμανση με πορτοκαλί κορδέλες.
1100
Διασχίζουμε ρυάκι. Το μονοπάτι ξεκινά να ανηφορίζει και πάλι.
400
Διασχίζουμε και άλλο ρυάκι.
40
Περνάμε δίπλα (στα δεξιά του μονοπατιού) από λαυράτο (πέτρινο οβελίσκο - οριοδείκτη που καθορίζει το όριο των ιδιοκτησιών της ΙΜ Χιλανδαρίου και της ΙΜ Εσφιγμένου και έχει τα σήματα των δύο μοναστηριών στις δύο πλευρές του)
350
Το μονοπάτι μπροστά μας είναι κλειστό. Στρίβουμε αριστερά σε άνοιγμα, ανεβαίνοντας μικρό πρανές και αμέσως στρίβουμε δεξιά στο μονοπάτι που έρχεται από την ΙΜ Εσφιγμένου.
350
Στην κορυφή λόφου, συνεχίζουμε ευθεία περνώντας δίπλα (στα αριστερά μας) από μεγάλο οδοδείκτη (Μαρμαρένιος Σταυρός) και κατηφορίζουμε το λόφο (όμορφη θέα πίσω από τον οδοδείκτη).
400
Το μονοπάτι καταλήγει σε δρόμο. Στρίβουμε αριστερά κατά μήκος του δρόμου. Σημείωση: Αν στρίψουμε εδώ δεξιά οδηγούμαστε (μετά από 7.5 χιλιόμετρα) στην ΙΜ Ζωγράφου (υπάρχει σήμανση). Αυτή η διαδρομή είναι εξαιρετικά ερημική και χωρίς πηγές νερού.
100
Στρίβουμε δεξιά βγαίνοντας από το δρόμο, κατεβαίνοντας ένα ανάχωμα (πρανές) και διασχίζουμε κοίτη ρυακιού για να βρούμε το μονοπάτι μετά από 20 μέτρα (υπάρχει σήμανση με πορτοκαλί κορδέλες). Στρίβουμε αριστερά κατά μήκος του μονοπατιού και ανηφορίζουμε στο καλντερίμι, το οποίο βγαίνει από τα δέντρα σε άνοιγμα.
70
Στη διασταύρωση (τύπου Τ) στρίβουμε δεξιά, συνεχίζοντας ανηφορικά σε καλντερίμι που σε λίγο γίνεται δασικός δρόμος. (έχουμε θέα στα δεξιά μας προς την κατεύθυνση της ΙΜ Ζωγράφου.)
750
Φτάνοντας σε μικρό επίπεδο πλάτωμα, στρίβουμε αριστερά, κατηφορικά, συνεχίζοντας πάνω στο δρόμο. (όμορφη θέα του Άθωνα. από το πλάτωμα)
600
Περνάμε στα δεξιά παλιάς πέτρινης δεξαμενής νερού. Συνεχίζουμε κατά μήκος του δρόμου.
400
Φτάνουμε στην κορυφογραμμή στην κορυφή λόφου. Παραμένουμε στον τρακτερόδρομο ο οποίος στρέφει αριστερά. Στη συνέχεια σε 20 μέτρα, βγαίνουμε από τον τρακτερόδρομο στρίβοντας δεξιά για να μπούμε σε μονοπάτι.

Στη συνέχεια το μονοπάτι γενικά ακολουθεί την κορυφογραμμή για μεγάλη απόσταση, μέσα σε εναλλασσόμενο τοπίο, κυρίως δασωμένη αν και μερικές φορές ακάλυπτη έκταση. Διακρίνουμε μερικά όμορφα τοπία και προς τις δύο κατευθύνσεις, κυρίως όμως κάτω προς την ακτή και την ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στο βάθος προς τον Άθωνα.
3200
Φτάνουμε στη Χέρα, ένα πετρόχτιστο οδοδείκτη με ενδείξεις προσανατολισμού, που σηματοδοτεί το πέρασμα της κορυφογραμμής (υψόμετρο 350 μέτρα). Το μονοπάτι από την Ζωγράφου στο Βατοπαίδι έρχεται από τα δεξιά. Συνεχίζουμε λοξώς αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα για Καρυές. (Χρόνος προσεγγιστικά έως αυτό το σημείο : 4 - 5 ώρες.)
40
Στη διακλάδωση στρίβουμε αριστερά (με σήμανση για Βατοπαίδι). (Δεξιά είναι το μονοπάτι της κορυφογραμμής ή Μπεϊλίδικος Δρόμος για τις Καρυές). Το μονοπάτι σύντομα αρχίζει να κατηφορίζει, στην αρχή ομαλά, αλλά στη συνέχεια απότομα. Σε ορισμένα μέρη είναι ανώμαλο ενώ υπάρχουν και υπολείμματα καλντεριμιού.
2000
Διασχίζουμε δασικό δρόμο. Συνεχίζουμε ευθεία στο μονοπάτι.
200
Διασχίζουμε δασικό δρόμο. Συνεχίζουμε ευθεία στο μονοπάτι.
100
Αγνοούμε μονοπάτι προς τα δεξιά και συνεχίζουμε ευθεία κατηφορικά.
700
Φτάνουμε σε ανοιχτό πεδίο με ελαιώνα – το Βατοπάιδι φαίνεται μπροστά μας. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι μπροστά μας κατηφορικά, μέσα από τον ελαιώνα, έχοντας τον ταμιευτήρα νερού στα δεξιά μας.
500
Φτάνουμε σε διασταύρωση τρακτερόδρομων (τύπου Τ) και συνεχίζουμε λοξώς αριστερά πάνω στον τρακτερόδρομο προς τη θάλασσα (ισοϋψώς).
230
Ο τρακτερόδρομος φτάνει στη θάλασσα και στρέφει δεξιά παράλληλα με την ακτή.
220
Στρίβουμε δεξιά, έντονα ανηφορικά, σε πλακοστρωμένο δρόμο. (Ευθεία οδηγούμαστε στον αρσανά του Βατοπαιδίου.)
150
Φτάνουμε στην είσοδο της ΙΜΜ Βατοπαιδίου.



Η περιγραφή της παραπάνω διαδρομής έχει δημιουργηθεί από τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση “Τhe Friends of Mount Athos” (Φίλοι του Αγίου Όρους) η οποία -εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της- εργάζεται σε συνεργασία με τις Ιερές Μονές ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση συγκεκριμένα μονοπάτια στο Άγιο Όρος (μεταξύ τον οποίων και αυτό).

Αντίγραφα των οδηγιών για τις διαδρομές αυτές μπορείτε να βρείτε, δωρεάν, τόσο από την ιστοσελίδα της οργάνωσης www.athosfriends.org, όσο και σε επιλεγμένες τοποθεσίες εντός και εκτός του Αγίου Όρους.







Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου