Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

3432 - Από τις Καρυές στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου ακολουθώντας το ιστορικό μονοπάτι. Απόσταση: 20 χλμ., διάρκεια: 7 - 8 ώρες



ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απομονωμένη και χωρίς πηγές νερού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η διαδρομή αυτή ακολουθεί το ιστορικό μονοπάτι της κορυφογραμμής (Δρόμος του Μπέη ή Μπεϊλίδικος Δρόμος ), από το οποίο έχουμε υπέροχη θέα κάτω προς τα ανατολικά ή τα δυτικά και μερικές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Καθώς το αρχικό τμήμα της ιστορικής διαδρομής από τις Καρυές προς την κορυφογραμμή έχει γίνει ο αμαξιτός δρόμος προς το Βατοπαίδι, η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω ακολουθεί το μονοπάτι από τις Καρυές προς το Βατοπαίδι πριν αρχίσει να ανηφορίζει για ένα σύντομο διάστημα προς το σημείο που ο αμαξιτός δρόμος για Βατοπαίδι και το μονοπάτι της κορυφογραμμής διακλαδίζονται. Από εκεί, εκτός από μερικά τμήματα σε δευτερεύοντες δρόμους, η διαδρομή ακολουθεί ολοκληρωτικά το ιστορικό Μπεϊλίδικο Δρόμο που διατηρείται καλντερίμι κατά τμήματα, πριν κατηφορίσει προς την Εσφιγμένου. Τα σημεία που η διαδρομή δεν είναι εμφανής έχουν σηματοδοτηθεί με πορτοκαλί κορδέλες ή / και ασπροκόκκινα βέλη.




Σημείωση: Όλες οι αποστάσεις (σε μέτρα) που εμφανίζονται είναι προσεγγιστικές. Η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω υπόκειται σε απρόβλεπτες μεταβολές: σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι πιθανές δασικές εργασίες, η κατασκευή δρόμων ή η αναπτυσσόμενη βλάστηση μπορεί να μεταβάλουν τη διαδρομή ή την εικόνα που παρουσιάζει. Πινακίδες μπορεί να χαθούν ή νέες πινακίδες να τοποθετηθούν. Οι «Φίλοι του Αγίου Όρους» προσπαθούν να διατηρούν τη συγκεκριμένη περιγραφή ακριβή και επίκαιρη αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν καμία ευθύνη για την ορθότητά της.

Περιγραφή της Διαδρομής:
Περπατάμε (μέτρα)
Και μετά . . .
0
Από την αφετηρία των λεωφορείων στην πλατεία των Καρυών και κοιτώντας προς τον κεντρικό δρόμο προς το Πρωτάτο, στρίβουμε δεξιά ανηφορικά σε καλντερίμι, λίγο πριν την βρύση (που βρίσκεται στο δεξί μέρος του κεντρικού δρόμου).
20
Περνάμε δίπλα από τις τουαλέτες (στα αριστερά μας). Συνεχίζουμε ευθεία ανηφορικά.
90
Αγνοούμε ανηφορικό μονοπάτι (καλντερίμι) στα αριστερά μας. Συνεχίζουμε ευθεία στο καλντερίμι.
300
Διασχίζουμε τον δρόμο Δάφνης - Καρυών. Συνεχίζουμε σε τρακτερόδρομο με σήμανση για ΙΜΜ Βατοπαιδίου & άλλα Μοναστήρια, έχοντας τη Σκήτη Αγίου Ανδρέου στα δεξιά μας.
400
Αγνοούμε τρακτερόδρομο με πύλη προς τα δεξιά προς Κελλί. Συνεχίζουμε ευθεία πάνω σε τσιμεντόδρομο, τώρα ανηφορικά.
300
Αγνοούμε τρακτερόδρομο προς τα δεξιά (με σήμανση Κελλίον Πατερίτσα).
150
Στη διασταύρωση (μπροστά αριστερά μας υπάρχει μεγάλος βαμμένος μεταλλικός σταυρός), στρίβουμε απότομα αριστερά ανηφορικά.
30
Στη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά σε ανηφορικό μονοπάτι (καλντερίμι). Διακρίνουμε απομεινάρια βρύσης σε τοίχο στα αριστερά του μονοπατιού.
100
Το μονοπάτι συναντά τρακτερόδρομο που έρχεται από πίσω αριστερά. Συνεχίζουμε ευθεία πάνω στον τρακτερόδρομο.
100
Αγνοούμε ανηφορικό τρακτερόδρομο στα αριστερά μας (με σήμανση για Ι Κ Μαρουδά). Συνεχίζουμε ευθεία (καλντερίμι κατά τμήματα).
250
Στη διασταύρωση, στρίβουμε αριστερά (με σήμανση για ΙΜΜ Βατοπαιδίου και άλλα Κελλιά).
400
Στη διακλάδωση των τρακτερόδρομων, στρίβουμε δεξιά κατηφορικά (με σήμανση για Βατοπαίδι από μονοπάτι) .
Προσοχή: Όχι αριστερά, ανηφορικά (οδηγεί στον κεντρικό δρόμο για ΙΜΜ Βατοπαιδίου).
200
Στο σημείο που ο κύριος τρακτερόδρομος αρχίζει να κατηφορίζει απότομα δεξιά, αγνοούμε τρακτερόδρομο στα αριστερά - μπροστά μας. Ακριβώς στα δεξιά του τρακτερόδρομου αυτού, συνεχίζουμε πάνω στο οριζόντιο στενό μονοπάτι που συναντάμε (με σήμανση για Βατοπαίδι), αρχικά κινούμενοι προς λευκό κτήριο.
Σημείωση: Το πρώτο τμήμα αυτού του μονοπατιού μπορεί εποχιακά να έχει υπερβολική βλάστηση αλλά στη συνέχεια το μονοπάτι γίνεται καλνερίμι.
900
Το μονοπάτι διασταυρώνει δρόμο. Στρίβουμε αριστερά κατά μήκος του δρόμου, ανηφορικά (το μονοπάτι μπροστά μας οδηγεί στο Βατοπαίδι).
900
Φτάνουμε στη διασταύρωση με τον αμαξιτό δρόμο δρόμων Καρυών – Βατοπαιδίου, όπου υπάρχει μεγάλος ξύλινος σταυρός (Σταυρός Μακρυγένους). Στρίβουμε δεξιά κατά μήκος του δρόμου.
100
Στρίβουμε αριστερά σε τρακτερόδρομο ο οποίος ανηφορίζει προς τα αριστερά.
25
Βγαίνουμε από τον τρακτερόδρομο στρίβοντας αριστερά πάνω από μικρό πρανές για να πάρουμε μονοπάτι με σήμανση για Χιλανδάρι, Εσφιγμένου και Κωνσταμονίτου (προσέχουμε για τις πορτοκαλί κορδέλες και τα βέλη ένδειξης πορείας). Σύντομα το μονοπάτι στρέφει αριστερά ακολουθώντας τις καμπύλες του λόφου και υπάρχει περίπτωση εποχιακά να εμφανίζει υπερβολική βλάστηση.
400
Συναντάμε και περνάμε στα αριστερά από πέτρινη κολώνα. Αγνοούμε τρακτερόδρομο προς τα πάνω και δεξιά πριν την κολώνα. Το μονοπάτι μπαίνει μέσα στα δέντρα και αρχίζει να κατηφορίζει.
300
Περνάμε δίπλα από πηγή (στα δεξιά μας) και διασχίζουμε ρυάκι. Στρίβουμε αριστερά ισοϋψώς για να περάσουμε κάτω και στα αριστερά από ογκώδη καστανιά. Στη συνέχεια το μονοπάτι ανηφορίζει ήπια.
300
Βγαίνουμε από τα δέντρα και συνεχίζουμε ευθεία διασχίζοντας επίπεδη περιοχή με χαμηλή βλάστηση.
100
Στην προεξοχή του βράχου, έχοντας θέα μπροστά μας τη θάλασσα, στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας το μονοπάτι ξανά μέσα στα δέντρα και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε βαθμιαία.
400
Κοντά στη βάση της πλαγιάς, το μονοπάτι γίνεται λιγότερο ευκρινές. Συνεχίζουμε ευθεία, κατηφορικά, ακολουθώντας τα βέλη ένδειξης πορείας και τις πορτοκαλί κοδρέλες περνώντας δίπλα από ένα εύκολα διακριτό δέντρο με 8 κορμούς για να βγούμε από το δάσος. Στρίβουμε δεξιά διασχίζοντας ακάλυπτη περιοχή, κινούμενοι πάνω σε στενό μονοπάτι το οποίο μπορεί εποχιακά να εμφανίζει υπερβολική βλάστηση. Το μονοπάτι γίνεται δύσκολα διακριτός τρακτερόδρομος ο οποίος κατηφορίζει προς κτήριο.
100
Έχοντας το κτήριο ακριβώς μπροστά μας, στρίβουμε δεξιά σε φαρδύτερο τρακτερόδρομο στο ίδιο επίπεδο.
40
Συναντάμε άλλο τρακτερόδρομο που έρχεται από πίσω αριστερά. Συνεχίζουμε ευθεία.
250
Ο τρακτερόδρομος συναντά δρόμο που έρχεται από πίσω δεξιά. Συνεχίζουμε λοξώς αριστερά, κατηφορικά, κατά μήκος του δρόμου (υπάρχει σήμανση για Κωνσταμονίτου και Ζωγράφου), αγνοώντας πιθανά μονοπάτια ή τρακτερόδρομους προς τα αριστερά. Ο δρόμος γίνεται οριζόντιος και κινείται στη ράχη της κορυφογραμμής.
1200
Στη διασταύρωση αγνοούμε το δασικό δρόμο προς τα δεξιά. Αυτή είναι η διαδρομή προς την ΙΜΜ Βατοπαιδίου (υπάρχει σήμανση) από την ΙΜ Κωνσταμονίτου. Συνεχίζουμε ευθεία κατά μήκος του δρόμου, ενώ μπροστά μας σε λόφο διακρίνουμε κεραία τηλεπικοινωνιών.
90
Αμέσως μόλις περάσουμε (στα αριστερά μας) μεγάλο πέτρινο οδοδείκτη με ενσωματωμένο σταυρό, ο δρόμος στρέφει αριστερά, κατηφορικά. Συνεχίζουμε ελαφρώς δεξιά κατά μήκος του μονοπατιού της κορυφογραμμής, που σύντομα γίνεται ανηφορικό.
200
Στη διασταύρωση (τύπου Τ) των μονοπατιών, στρίβουμε δεξιά (υπάρχει σήμανση για Ζωγράφου). [Το μονοπάτι προς τα αριστερά (υπάρχει σήμαση) οδηγεί στην ΙΜ Κωνσταμονίτου και στην ΙΜ Δοχειαρίου.] Αφού ανηφορίσει στην αρχή, το μονοπάτι οριζοντιώνεται, προσφέροντας θέα της ακτής του Βατοπαιδίου προς τα δεξιά.
700
Το μονοπάτι περνάει στην δυτική πλευρά της κορυφογραμμής. Συνεχίζουμε ευθεία, στην αρχή κατηφορικά, αγνοώντας απομεινάρια μονοπατιών κατά μήκος της ράχης της κορυφογραμμής.
1050
Αμέσως μόλις το μονοπάτι περάσει ξανά στην ανατολική πλευρά της κορυφογραμμής, αγνοούμε μονοπάτι που έρχεται από τα αριστερά με σήμανση για Κωνσταμονίτου. Συνεχίζουμε ευθεία οριζόντια (ισοϋψώς) με σήμανση για Χέρα, Βατοπαίδι και Ζωγράφου. Το μονοπάτι επιστρέφει σύντομα στα δυτικά της κορυφογραμμής, με μεγάλα τμήματα καλντεριμιού.
1400
Περνάμε δίπλα από μεγάλο στεγασμένο πηγάδι (σε αχρηστία) στα δεξιά μας.
120
Το μονοπάτι συναντά άλλο μονοπάτι που έρχεται από πίσω δεξιά. Αυτή είναι η διαδρομή από την ΙΜΜ Βατοπαιδίου (υπάρχει σήμανση) προς την ΙΜ Ζωγράφου.
40
Φτάνουμε στη Χέρα, ένα πετρόχτιστο οδοδείκτη με ενδείξεις προσανατολισμού, που σηματοδοτεί το πέρασμα της κορυφογραμμής. Αγνοούμε το μονοπάτι για την ΙΜ Ζωγράφου προς τα αριστερά μας. Συνεχίζουμε λοξώς δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες για Χιλανδάρι και Εσφιγμένου.

Αγνοούμε το μονοπάτι προς τα αριστερά για την ΙΜ Ζωγράφου. Συνεχίζουμε λοξώς δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες για Χιλανδάρι και Εσφιγμένου.

Στη συνέχεια το μονοπάτι γενικά ακολουθεί την κορυφογραμμή για μεγάλη απόσταση, μέσα από εναλλασσόμενο τοπίο, κυρίως σε δασωμένη αν και μερικές φορές ακάλυπτη έκταση. Διακρίνουμε μερικά όμορφα τοπία και προς τις δύο πλευρές του βουνού, κυρίως όμως δεξιά προς την ακτή, την ΙΜΜ Βατοπαιδίου και πίσω στο βάθος προς τον Άθωνα.
3200
Το μονοπάτι καταλήγει σε δασικό δρόμο. Στρίβουμε αριστερά πάνω στο δρόμο ο οποίος σε 20 μέτρα στρέφει δεξιά και αρχίζει να κατηφορίζει.
400
Περνάμε στα αριστερά παλιάς πέτρινης δεξαμενής νερού. Συνεχίζουμε ευθεία πάνω στο δασικό δρόμο.
600
Σε μικρό πλάτωμα, στρίβουμε δεξιά, κατηφορικά, συνεχίζοντας να κινούμαστε πάνω στον δασικό δρόμο που αργότερα γίνεται καλντερίμι (από το πλάτωμα έχουμε όμορφο θέα του Άθωνα).
750
Στη διασταύρωση με καλντερίμι που έρχεται από αριστερά, στρίβουμε αριστερά κατηφορικά (έχουμε θέα πίσω και αριστερά προς την κατεύθυνση της ΙΜ Ζωγράφουu).
70
Το μονοπάτι στρέφει δεξιά.
20
Το μονοπάτι διασχίζει ρυάκι και καταλήγει σε δρόμο (υπάρχει σήμανση με πορτοκαλί κορδέλες). Σκαρφαλώνουμε το ανάχωμα (πρανές) βγαίνοντας στον δρόμο και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι κατά μήκος του δρόμου.
100
Βγαίνουμε από τον δρόμο και στρίβουμε δεξιά σε μονοπάτι που αρχίζει να ανηφορίζει (υπάρχει σήμανση με πορτοκαλί κορδέλες).
Σημείωση: Αν συνεχίσουμε ευθεία κατά μήκος του δρόμου θα φτάσουμε στην ΙΜ Ζωγράφου (υπάρχει σήμανση) μετά από 7.5km. Αυτή η διαδρομή είναι εξαιρετικά απομονωμένη και χωρίς πηγές νερού.
400
Στην κορυφή του λόφου, συνεχίζουμε ευθεία περνώντας δίπλα (στα δεξιά μας) από μεγάλο οδοδείκτη (Μαρμαρένιος Σταυρός) και κατηφορίζουμε το λόφο (όμορφη θέα πίσω από τον οδοδείκτη).
350
Φτάνουμε στο σημείο όπου τα μονοπάτια για το Χιλανδάρι και την Εσφιγμένου διαχωρίζονται.

Συνεχίζουμε ευθεία για την Εσφιγμένου. (Το μονοπάτι για το Χιλανδάρι είναι προς τα αριστερά.)
850
Πέτρινος τοίχος στα αριστερά του μονοπατιού. Συνεχίζουμε ευθεία. Το μονοπάτι (κατά τμήματα καλντερίμι) κατεβαίνει μέσα από δέντρα.
1000
Το μονοπάτι καταλήγει σε τρακτερόδρομο – Το μοναστήρι είναι τώρα εν όψει. Στρίβουμε δεξιά κινούμενοι κατά μήκος του τρακτερόδρομου και διασχίζουμε γέφυρα.
110
Φτάνουμε στην κύρια είσοδο της ΙΜ ΕσφιγμένουMonastery.

Η περιγραφή της παραπάνω διαδρομής έχει δημιουργηθεί από τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση “Τhe Friends of Mount Athos” (Φίλοι του Αγίου Όρους) η οποία -εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της- εργάζεται σε συνεργασία με τις Ιερές Μονές ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση συγκεκριμένα μονοπάτια στο Άγιο Όρος (μεταξύ τον οποίων και αυτό).

Αντίγραφα των οδηγιών για τις διαδρομές αυτές μπορείτε να βρείτε, δωρεάν, τόσο από την ιστοσελίδα της οργάνωσης www.athosfriends.org, όσο και σε επιλεγμένες τοποθεσίες εντός και εκτός του Αγίου Όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου