Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

3431 - Λεπτομερής περιγραφή της διαδρομής Καρυές- Ιερά Μονή Ιβήρων από το μονοπάτι




ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΙΒΗΡΩΝ ΜΕΣΩ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ




.......Σημείωση: Όλες οι αποστάσεις (σε μέτρα) που εμφανίζονται είναι προσεγγιστικές. Η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω υπόκειται σε απρόβλεπτες μεταβολές: σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι πιθανές δασικές εργασίες, η κατασκευή δρόμων ή η αναπτυσσόμενη βλάστηση μπορεί να μεταβάλουν τη διαδρομή ή την εικόνα που παρουσιάζει. Πινακίδες μπορεί να χαθούν ή νέες πινακίδες να τοποθετηθούν. Οι «Φίλοι του Αγίου Όρους» προσπαθούν να διατηρούν τη συγκεκριμένη περιγραφή ακριβή και επίκαιρη αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν καμία ευθύνη για την ορθότητά της.


Περιγραφή της Διαδρομής:
Περπατάμε (μέτρα)
Και μετά . . .
0
Από την κεντρική πλατεία των Καρυών, απ' όπου αναχωρούν τα λεωφορεία, ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο, περνώντας την πηγή, το καφενείο, το κτήριο της Ιεράς Επιστασίας και το ναό του Πρωτάτου στα δεξιά μας. Συνεχίζουμε κινούμενοι δεξιά πάνω στον κεντρικό δρόμο.
200
Αγνοούμε το δρομάκι (καλντερίμι) ανηφορικά δεξιά. Συνεχίζουμε ελαφρώς αριστερά περνώντας το φούρνο, κατηφορικά βγαίνοντας έξω από τις Καρυές.
180
Διασχίζουμε πύλη μπαίνοντας στον περιβάλλοντα χώρο της ΙΜ Κουτλουμουσίου. Συνεχίζουμε ευθεία διασχίζοντας και δεύτερη πύλη.
300
Φτάνουμε στην είσοδο της ΙΜ Κουτλουμουσίου (στα δεξιά μας). Συνεχίζουμε ευθεία.
100
Περνάμε από πύλη εκτός του περιβάλλοντος χώρου της Μονής και συνεχίζουμε ευθεία κατηφορικά πάνω σε τσιμεντοστρωμένο δρόμο.
200
Αγνοούμε τρακτερόδρομο προς τα δεξιά λίγο πριν από κτήρια. (Αυτός ο δρόμος είναι εναλλακτική συντομότερη διαδρομή για το Ι. Κελλί Παναγούδα σε σχέση με αυτή που θα παρουσιασθεί παρακάτω, αλλά λιγότερο απλή).
100
Στρίβουμε απότομα δεξιά σε μονοπάτι (καλντερίμι) με σήμανση για ΙΜ Ιβήρων (πριν από το πέρασμα του ρυακιού πάνω από το δρόμο).
700
Αφού προσπεράσουμε βραχώδη περιοχή το μονοπάτι στρέφει δεξιά. Αγνοούμε μονοπατάκι προς τα αριστερά (το οποίο διασχίζει κοιλάδα καταλήγοντας στη Σκήτη Κουτλουμουσίου).
50
Διασχίζουμε ρυάκι και συνεχίζουμε ευθεία έχοντας το ποτάμι στα αριστερά μας. Αγνοούμε μονοπάτι στα δεξιά.
250
Προσέχουμε για δεύτερο μονοπάτι στα δεξιά μας, με σήμανση για Παναγούδα.
Για να επισκευθούμε το Ι Κελλί Παναγούδα, κατοικία εν ζωή του γέροντα Παϊσίου, στρίβουμε εδώ δεξιά κινούμενοι ανηφορικά. Μετά από 100 μέτρα στρίβουμε δεξιά μπροστά από πόρτα (υπάρχει σήμανση) κινούμενοι για 200 ακόμα μέτρα για να φτάσουμε στο κελλί. Για την επιστροφή ακολουθούμε την αντίθετη πορεία.
Αλλιώς, συνεχίζουμε ευθεία πάνω στο καλντερίμι.
220
Διασχίζουμε γέφυρα πάνω από ρυάκι και συνεχίζουμε αριστερά, ανηφορικά.
950
Συναντάμε κρήνη στα δεξιά μας, καθώς το μονοπάτι στρέφει προς τα αριστερά.
150
Διασχίζουμε γέφυρα πάνω από το ποτάμι. Το μονοπάτι συνεχίζει έχοντας τώρα το ποτάμι στα δεξιά μας.
600
Περνάμε δίπλα από εκκλησάκι στα δεξιά μας.
350
Διασχίζουμε τρακτερόδρομο. Συνεχίζουμε ευθεία (υπάρχει σήμανση για ΙΜ Ιβήρων). Η κοιλάδα σύντομα πλαταίνει και η ΙΜ Ιβήρων φαίνεται μπροστά μας.
800
Στη διακλάδωση προσεγγίζοντας το Μοναστήρι, κινούμαστε δεξιά, περνώντας το κιόσκι (στα αριστερά μας).
40
Φτάνουμε στην είσοδο της ΙΜ Ιβήρων.


.......Η περιγραφή της παραπάνω διαδρομής έχει δημιουργηθεί από τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση “Τhe Friends of Mount Athos” (Φίλοι του Αγίου Όρους) η οποία -εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της- εργάζεται σε συνεργασία με τις Ιερές Μονές ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση συγκεκριμένα μονοπάτια στο Άγιο Όρος (μεταξύ τον οποίων και αυτό).

.......Αντίγραφα των οδηγιών για τις διαδρομές αυτές μπορείτε να βρείτε, δωρεάν, τόσο από την ιστοσελίδα της οργάνωσης www.athosfriends.org, όσο και σε επιλεγμένες τοποθεσίες εντός και εκτός του Αγίου Όρους.

1 σχόλιο:

  1. εάν μπορουσε να σκαναριστεί ένα χαρτης του Αγιου όρους και να φηφικοποιηθεί για GPS θα ηταν το καλύτερο. αυτή η εταιρία έχει ειδικευτεί σε Ελληνικούς χάρτες. http://www.mls.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή