Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

3423 - Η άφιξη της Ι. Εικόνας της Οδηγήτριας στο Βατοπαίδι



Άγιον Όρος, Αιμίλιος Πολυγένης

Χρειάστηκε να περάσουν 283 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος στο ιστορικό Μοναστήρι του Βατοπαιδίου.
.......Με αφορμή τον εορτασμό των αγιορειτών αγίων και μετά τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, όπου φυλάσσεται η εικόνα, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σήμερα το απόγευμα υποδέχθηκε την Παναγία την Οδηγήτρια με τις δέουσες τιμές.

Την εικόνα μετέφερε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος κ. Αλέξιος, συνοδευόμενος από Μοναχούς της Αδελφότητας.
.......Στη συνέχεια στην είσοδο της Μονής ο Ηγούμενος Γέροντας Εφραίμ, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παντοκράτος Γέροντας Γαβριήλ και τα μέλη της Αδελφότητας, παρέλαβαν εμφανώς συγκινημένοι την ιερά εικόνα την οποία με πομπή μετέφεραν στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
.......Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας βρίσκεται σήμερα στην Ι. Μ. Ξενοφώντος. Μέχρι το 1730 βρισκόταν στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, το έτος όμως αυτό μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Οι Πατέρες έψαξαν παντού στο Μοναστήρι, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν ακούστηκε πως βρίσκεται στην Μονή του Ξενοφώντος απέστειλαν επιτροπή από Πατέρες, όπου την βρήκαν.
.......Οι μοναχοί της Ι.Μ. Ξενοφώντος δεν γνώριζαν πως έφτασε η εικόνα στο μοναστήρι τους και την έδωσαν πίσω στους Βατοπαιδινούς. Αλλά και πάλι έφυγε η Εικόνα και ξαναπήγε στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. Εκεί την βρήκαν οι Βατοπαιδινοί. Κατάλαβαν, ότι η Παναγία ήθελε να μείνει εκεί η Εικόνα της. Γι’ αυτό και δεν την ξαναπήραν.
.......Προσκύνησαν και έψαλαν μπροστά στην Άγια Εικόνα ύμνους και παρακλήσεις και αποφάσισαν να στέλνουν τακτικά στην Ι.Μ. Ξενοφώντος κερί και λάδι για την Εικόνα. Από τότε την ονόμασαν «Οδηγήτρια» και ευρίσκεται στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. 
.......Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.romfea.gr/epikairotita/18147-2013-07-22-14-29-02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου