Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

3433 - Πέντε ερωτήσεις προς σχετικά Υπουργεία, αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα του Αγίου Όρους



Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος , την επιτόπια έρευνα, τη συνομιλία με Γέροντες και με τις Αρχές του τόπου, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την παντελή έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, στον  τόπο όπου ο Ελληνορθόδοξος μοναχισμός ανθεί επί χίλια και πλέον χρόνια.
Αρχικά, κοινή διαπίστωση εμού αλλά και όλων των επισκεπτών είναι ότι υπάρχει ελλειπής αστυνόμευση σε ό,τι αφορά όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους εκατοντάδες λάθρα εργαζομενους αλλοδαπούς.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η έλλειψη πυροπροστασίας κατά τους θερινούς μήνες. Οι τελωνιακοί έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια
Εκδηλη είναι και η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μοναχοί και επισκέπτες σε περιστάσεις εκτάκτων αναγκών υγείας, δεν μπορούν να προσβλέπουν σε άλλη πρόνοια, παρά μόνο  στη Θεία Πρόνοια.
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο διοριζόμενος από την Κυβέρνηση Διοικητής «…ασκεί επί των υπαλλήλων του Κράτους την εξουσίαν του Γενικού Διοικητού» (άρθρο 5 Κ.Χ.Α.Ο.) Προκειμένου να ασκηθεί αυτή η εξουσία, απαραίτητη είναι η ύπαρξη κρατικών δομών, οι οποίες έχουν συστηματικά απαξιωθεί κατά τις τελευταίες δύο τουλάχιστον Διοικήσεις, με αποτέλεσμα η Κοινότητα του Αγίου Όρους να προσομοιάζει σε ασύντακτο κράτος.
Για τους λόγους αυτούς καταθέσαμε προς τα αρμόδια υπουργεία πέντε σχετικές ερωτήσεις, μεταφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μοναστική κοινότητα. Επιδίωξή μας είναι η προστασία και η στήριξη της καρδιάς της Πίστεώς μας που θεία προνοία χτυπά στον Άθω.


2 σχόλια:

  1. ΑΔΕΛΦΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ: ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 250.000 ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ; ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΕΣ; ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΟΜΗ; ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ. ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΚΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ: Η ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ, ΟΙ ΠΑΜΠΛΟΥΤΕΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά από μόνα τους βεβαίως και είναι υπαρκτά προβλήματα. Αλλά μήπως ξεχνάμε ότι υπάρχει πνεύμα και ψυχή; Η συμπεριφορά των ανθρώπων που ζουν από το Άγιο Όρος, είναι η ενδεικνύμενη για Χριστιανό; Η συμπεριφορά των συμπροσκυνητών μήπως; Όποτε ανέφερα ότι είμαι άτομο με προβλήματα υγείας αντιμετώπισα ρατσισμό. Έζησα καταστάσεις, από συμπροσκυνητές και ανθρώπους που βγάζουν μεροκάματο από το Άγιο Όρος, που δεν φαντάζεστε.
    Πριν από δύο περίπου μήνες με ευλογία από τον πνευματικό μου έστειλα στην ερά Επιστασία την ακόλουθη επιστολή:
    Ονομάζομαι Τ Ι. Από το 2002 έως το2012, είχα ετήσιο Διαμονητήριο από την ι. μ. ... Τώρα μου το σταμάτησαν.
    Πέραν των οικονομικών, υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρότερο πρόβλημα. Γεννήθηκα με καλοήθη όγκο στον 5ο οσφυϊκό. Σε ηλικία 2 ½ ετών έγινε επέμβαση μυελομινιγκοκοίλης η οποία απέτυχε με αποτέλεσμα, η ουροδόχος κύστη να καταστεί νευρογενής. Δηλαδή όταν προσπαθώ να ουρήσω ενεργοποιούνται τα νεύρα και οι μηχανισμοί της κύστης που είναι προς συγκράτηση των ούρων, και το αντίθετο σε περίπτωση που προσπαθώ να κρατηθώ. Χρειάζομαι 2-3 καθετήρες ημερησίως. Φοράω μόνιμα πάνες ακράτειας. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι αλλού.
    Το έντερο έχει καταστεί αυτόβουλο, ανεξέλεγκτο και απρόβλεπτο. Μπορεί να πάρω καθαρτικό και να αδειάσει το έντερο την επομένη το πρωί, ή το απόγευμα ή το βράδυ ή την μεθεπομένη. Μπορεί να παίρνω καθαρτικά 2-3 μέρες συνεχόμενα και απλά να γίνει αρχή εκκένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, στο διήμερο ή τριήμερο μετά το διήμερο ή τριήμερο, που θα πάρω καθαρτικά, να με πιάσει ακατάσχετη διάρροια. Και όταν τελειώσει το κυρίως υλικό τρέχω στην τουαλέτα για να βγουν σκέτες βλέννες. Δεν είναι λίγες οι ημέρες που πρέπει να τρέξω στην τουαλέτα 10-15 φορές, ή και παραπάνω. Κάποιες φορές αυτό κρατάει δύο μέρες. Συχνά δεν προλαβαίνω να πάω στην τουαλέτα και μου φεύγουν. Κάποιες φορές αυτό μου συμβαίνει ημέρα που έχω κανονίσει για να μπω στο Άγιο Όρος.
    Πριν πάρω το ετήσιο, επανειλημμένα έκλεισα θέση για το Άγιο Όρος και δεν μπόρεσα να πάω. Τότε η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα imodium είναι αναποτελεσματικά. Οπότε με το ετήσιο Διαμονητήριο μπορούσα να μπω 1, 2, 3 μέρες ή και 1 εβδομάδα μετά. Τώρα που δεν έχω ετήσιο πρέπει να συνεννοηθώ τηλεφωνικά για μετά από 40-50 μέρες. Με σαφείς πιθανότητες να έχω και τότε πρόβλημα. Με ετήσιο μπορώ να μπω κυριολεκτικά όταν μπορώ.
    Τα τελευταία 2 χρόνια μου έκοψαν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κάθε μήνα δίνει η, επίσης ανάπηρη, σύζυγός μου από την σύνταξή της, περίπου 250 ευρώ για φάρμακα και άλλα τόσα για καθετήρες. Οπότε και για οικονομικούς λόγους με εξυπηρετεί το ετήσιο.
    Θερμή παράκληση, τουλάχιστον απαντήστε.

    Ούτε καν μου απάντησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή