Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

3368 - Ο Μητροπολίτης Βάρνας, σαν πράκτορας Κοβάτσεφ, στο Άγιο Όρος



Βούλγαροι μοναχοί είχαν σταλεί ως μυστικοί πράκτορες στα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους στις δεκαετίες 1970 και 1980.
Όπως αποκάλυπταν (πριν από πέντε χρόνια) "ΤΑ ΝΕΑ", η μυστική υπηρεσία της Νταρζάβνα Σίγκουρνοστ (DS), της μυστικής υπηρεσίας της κομμουνιστικής Βουλγαρίας, είχε βάλει στο μάτι τη κληρονομιά των μοναστηριών του Αγίου Όρους και έστειλε αποστολή με κωδικό όνομα "Ακρόπολη" για να αρπάξουν τα πλούτη του Αγίου Όρους.
Ο «πράκτορας Κοβάτσεφ», (ο μητροπολίτης Βάρνας Κυρίλλος), είχε αποστολή να αποσπάσει σπάνια βιβλία, εικονίσματα και άλλα ιστορικά κειμήλια και συνέλλεγε στοιχεία, τραβούσε φωτογραφίες και μετέφερε πληροφορίες από το εσωτερικό των μοναστηριών. Οι μοναχοί μάλωναν για τα κλειδιά του ταμείου, έκλεβαν ζαχαρωτά από την τραπεζαρία και διακινούσαν λαθραία οινοπνευματώδη!
«Η DS έθεσε επιδέξια προς όφελός της αυτές τις διαιρέσεις και τις αδυναμίες. Ο νεαρός μοναχός πήγε και σε άλλα μοναστήρια, αναζητώντας βουλγαρικά κειμήλια. Όταν δεν μπορούσε να τα κλέψει, κρατούσε σημειώσεις και τα φωτογράφιζε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όμως η ελληνική υπηρεσία αντικατασκοπίας αύξησε την επαγρύπνησή της και τελικά έβαλαν αιφνιδίως τέλος στην παραμονή του πράκτορα Κοβάτσεφ την άνοιξη του 1979, με την αιτιολογία «υπερέβη τα καθήκοντά του». Στην ουσία όμως εκδιώχθηκε με τον πλέον εξευτελιστικό τρόπο, τον τραβούσαν από τα μαλλιά, του έβγαλαν τα ράσα και τον έδεσαν πάνω σε ένα μουλάρι. 






1 σχόλιο:

  1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ10/7/13, 8:02 μ.μ.

    Θεος σχωρεσ'τον.Ευρισκεται πλεον εις την κρισιν Του.Πολλα ερωτηματικα.Τα αρχεια των αρμοδιων υπηρειαων του κρατους γεμουν απο τας ενασχολισεις περι αυτου και "αλλων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή