Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

3421 - Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας από την Ι.Μ. Ξενοφώντος στην Πανήγυρη των Βατοπαιδινών Αγίων



Η Σύναξη πάντων των Βατοπαιδινών αγίων εορτάζεται στις 10/23 Ιουλίου με πανηγυρική αγρυπνία το βράδυ της προηγουμένης.
Στη φετινή πανήγυρη στην οποία θα προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα υπάρχει και μία ξεχωριστή ιδιατερότητα αφού πατέρες της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Άγιο Καθηγούμενο και Γέροντα της Μονής αρχιμ. Αλέξιο θα μεταφέρουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας η οποία βρίσκεται στη Μονής τους από το 1730 μετά από θαυματουργική μετάβασή της από τη Μονή Βατοπαιδίου.
Η εικόνα αυτή βρισκόταν από πολύ παλιά στο καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στον κίονα του αριστερού χορού.
Το 1730 όμως εξαφανίστηκε ξαφνικά από τη θέση της, ενώ οι πύλες του ναού ήταν κλειδωμένες, και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Όλοι νόμισαν ότι κάποιος την είχε κλέψει κρυφά και έτσι η εικόνα μεταφέρθηκε πίσω στη θέση της, ενώ οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου έλαβαν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και σφράγισαν τον ναό.
Σε λίγη όμως ώρα, όταν ανοίχτηκε η εκκλησία για την ακολουθία, η εικόνα έλειπε και πάλι από τη θέση της και πολύ σύντομα ενημερώθηκαν από την Μονή του Ξενοφώντος ότι βρέθηκε και πάλι στην αντίστοιχη θέση του εκεί καθολικού. Έτσι οι Βατοπαιδινοί πατέρες πείσθηκαν για το θαύμα και αποφάσισαν να μην αντισταθούν άλλο στη θέληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Έτρεξαν στη Μονή Ξενοφώντος για να προσκυνήσουν την Οδηγήτρια και από τότε της στέλνουν ευλαβικά λάδι και κερί στην νέα της κατοικία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου