Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

261 - Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Άγιο Όρος, του Γάλλου Στρατηγού Paul Emmanuel Sarrail (1917)

Ο Γάλλος στρατηγός Paul Emmanuel Sarrail ήταν ο Γενικός Διοικητής των γαλλοβρετανικών δυνάμων στη Θεσσαλονίκη. Το 1917 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος αφού από τις 4 Ιανουαρίου του ιδίου έτους, ο στρατός της Αντάντ είχε εισέλθη στην Αθωνική χερσόνησο.

Στις Καρυές:


και στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό):Φωτογραφίες: EUROPEANA

Φωτογράφος: Gabriel Millet 1867-1953

Γάλλος βυζαντινολόγος. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος κάτοχος της έδρας του Βυζαντινού Χριστανισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Ecole Pratique des Hautes στο Παρίσι ήδη από το 1899.

Η μακρά διαμονή του στην Ελλάδα από το 1891-1895 αλλά και αργότερα οι πολυάριθμες αποστολές του στο Άγιο Όρος και τον Μυστρά, μέχρι το 1920, έφεραν στο φως μνημεία εντελώς άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά.

Είναι χαρακτηριστικό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει ο γάλλος ερευνητής για το Άγιο Όρος και τη μνημειακή του ζωγραφική καθώς και η σοβαρότητα με την οποία την αντιμετωπίζει.

Το 1895 ταξιδεύει στη Ρωσία με σκοπό να προετοιμάσει την επιτόπια έρευνα του Άθω σε συνεργασία με την έμπειρη στο χώρο του Αγίου Όρους ρωσική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τους N. Kondakov, D. Ainalov και Biedine. Οι Ρώσοι αναλαμβάνουν την καταγραφή των φορητών έργων, ενώ στη γαλλική ομάδα ανατίθεται το εξίσου τεράστιο και δύσκολο έργο της καταγραφής και μελέτης της μνημειακής ζωγραφικής.

Ο νεαρός την εποχή εκείνη γάλλος ερευνητής θα εντυπωσιασθεί από την όμορφη και άθικτη από τον χρόνο ζωγραφική του Πρωτάτου και με ενθουσιασμό θα προσπαθήσει ν' αποδείξει ότι ο καλλιτέχνης του ναού των Καρυών δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Πανσέληνο.

260 - Διαταγή αφορώσα μοναχούς και επισκέπτες στη «Θεοκρατία του Αγίου Όρους»

Στις 4 Ιανουαρίου 1917 ο γαλλοβρετανικός στρατός της Αντάντ εισέβαλε στο Άγιο Όρος. Όσο διάστημα παρέμειναν εκεί οι συμμαχικές δυνάμεις (Ιούνιος 1917), η Ιερά Κοινότητα υποδεχόταν εναλλάξ Γάλλους και Άγγλους διοικητές, οι οποίοι φέρονταν αυστηρά, ως και βάναυσα. Επέβαλλαν λογοκρισία στην αλληλογραφία καθώς και σε κάθε έντυπο. Συνεχώς συγκέντρωναν στοιχεία και άνοιγαν φακέλλους για κάθε μοναχό, αλλά και λαϊκό που εργάζονταν στο Όρος.

Ακολουθεί μια από τις Διαταγές που εκδόθηκαν αυτή την περίοδο:Το έγγραφο ανήκει στο αρχείο του κ. Νίκου Ταπούρη.

259 - Αγιορειτική Βοτανοθήκη

Η χερσόνησος του Άθω αποτελεί σήμερα έναν μοναδικό βοτανικό παράδεισο. Πρόκειται για μια άκρως σημαντική βοτανική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη μικρή έκτασή της απαντώνται περίπου 1.500 χλωριστικές μονάδες, όσες αριθμεί η χλωρίδα ολόκληρης της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλοί ενδημίτες και περισσότερα από 200 φαρμακευτικά φυτά.

Η Αγιορειτική Βοτανοθήκη, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της γόνιμης συνεργασίας αγιορειτών μοναχών και λαϊκών, δημιούργησε μια συγκεντρωτική βοτανική συλλογή της αθωνικής χλωρίδας. Στο εργαστήριό της εφαρμόζονται σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι για την επεξεργασία του φυτικού υλικού.

Τα φυτά μαζεύονται σε μικρές ποσότητες και, πριν μαραθούν, συμπιέζονται, ώστε να γίνουν επίπεδα και να αποβάλλουν μέρος από τους χυμούς τους.

Ακολουθεί έκθεση σε υπέρυθρη ακτινοβολία για να αποξηρανθούν, απεντόμωση και ταξινόμηση.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου είναι τα φυτά να παραμένουν φυσικά και με τα χρώματά τους λαμπερά. Επειδή, όμως, είναι ευαίσθητα και εύθραυστα, πλαστικοποιούνται «εν θερμώ», ώστε να είναι ανθεκτικά στο χρόνο. Η τοποθέτησή τους σε κάδρα τα καθιστούν μικρά έργα τέχνης.

Αντώνιος Βασιλειάδης (*)

Επιμελητής της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης

(*) Ο Αντώνιος Βασιλειάδης ζει και εργάζεται στην Ουρανούπολη, την πύλη του Αγίου Όρους. είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης από τη δημιουργία της (2002) και μέλος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Hellenic Botanical Society)

Η Αγιορειτική Βοτανοθήκη συμμετέχει στην έκθεση «Όρος Άθως. Εικόνες του Ιερού Τόπου» με 30 έργα αποξηραμένων φυτών του Αγίου Όρους, δύο από τα οποία είναι αυτά της παρούσης ανάρτησης.

Φωτογραφίες με φυτά της Αγιορειτικής χλωρίδας μπορείτε να δείτε εδώ.

258 - Η εικονογραφία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου


.......Το Καθολικό της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, που κτίσθηκε γύρω στο 1293, τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου).


.......Ακολουθούν δυο φωτογραφίες της τοιχογραφίας στο Καθολικό. Η πρώτη είναι του Le Baron (1918) και η δεύτερη αγνώστου (σύγχρονη):........Η τοιχογραφία στην κεντρική πύλη της Μονής:

Φωτογραφίες: