Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

138 - Όσιος Ποιμήν ο Ζωγραφίτης (†1620)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Νοεμβρίου


Σπουδαίος εικονογράφος και κτήτορας ναών, ασκητής και ιεραπόστολος.
Γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας από πολύ ευσεβείς γονείς, την ήμερα της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, και γι΄αυτό στο βάπτισμα έλαβε το όνομα Παύλος.
Σε νεαρή ηλικία ήλθε στο Άγιον Ορος, στη μονή Ζωγράφου, κι έγινε μοναχός με το όνομα Ποιμήν. Με μεγάλο ζήλο προχώρησε στους μοναχικούς αγώνες και στα τριάντα του χρόνια χειροτονήθηκε Ιερέας. Αργότερα βγήκε από το μοναστήρι στην έρημο κι έζησε μόνος με νηστεία και προσευχή σαν τον Όσιο Κοσμά τον Ζωγραφίτη. Σε ηλικία πενήντα πέντε χρόνων, ύστερα από θεοσημία, αναχώρησε για τη Βουλγαρία, ή οποία εκείνο τον καιρό δυστυχούσε κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Περιόδευσε όλη σχεδόν τη χώρα κηρύττοντας παντού τον λόγο του Θεού, στηρίζοντας στην πίστη τον ορθόδοξο λαό, επιτελώντας με την προσευχή του πολλά θαύματα και κτίζοντας ή ανακαινίζοντας περίπου τριακόσιους ναούς και δεκαπέντε μονές. Πολλούς τους στόλισε και με τοιχογραφίες από το ίδιο του το χέρι. Μεταξύ αυτών ήταν και οι μονές Τσερεπίσκι και Σουχοντόλσκι. Στην πρώτη αναπαύθηκε εν ειρήνη ο θαυμαστός Ποιμήν.
Ο βίος του γράφηκε από τον μαθητή του Παμφίλιο. Το 1942 αναγνωρίσθηκε ως προστάτης άγιος των Βουλγάρων ζωγράφων Η μνήμη του τιμάται στις 3 Νοεμβρίου.

Πηγή: Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου