Ανοιχτή Πρόσκληση συμμετοχής στο Πέμπτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας
Παρασκευή 27 – Σάββατο 28 – Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Μέσα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε και με τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, εργαζόμαστε και προετοιμαζόμαστε για το ετήσιο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριό μας.
Η Αγιορειτική Εστία βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει, ότι ξεκίνησε η προετοιμασία της διοργάνωσης του Πέμπτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της. Όπως είναι γνωστό, ο εν λόγω θεσμός ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε διοργανώνεται σε ετήσια βάση, έχοντας καθιερωθεί ως μία κορυφαία διεθνής συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την Αθωνική έρευνα.
Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον μοναχισμό του Αγίου Όρους και θα διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Με τα Επιστημονικά Εργαστήρια δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, μέσω ατομικών ή συλλογικών ανακοινώσεων, να δημοσιοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα ερευνών, ή να γνωστοποιήσει πρώιμα ή εν εξελίξει αποτελέσματα εργασιών ή επιστημονικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους.
Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων θα αφορά άμεσα το Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).
Το Πέμπτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο προγραμματίζεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες πρόσκλησης συμμετοχής
Όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν την επιστημονική τους εργασία για το Άγιον Όρος, μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας το Δελτίο Συμμετοχής με τις οδηγίες συμπλήρωσης του καθώς και το κείμενο της Επιστημονικής Επιτροπής του Εργαστήριου ( www.agioritikiestia.gr/…/prosklisi-symmetoxis-sto-5o-diethn… ) και να το αποστείλουν συμπληρωμένο στην Αγιορειτική Εστία (ηλεκτρονικά: info@agioritikiestia.gr, ταχυδρομικά: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, ΤΚ 54635 Θεσσαλονίκη, με fax: 2310 250648).
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Δελτίων Συμμετοχής: Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020
Επίσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών των τεσσάρων Εργαστηρίων που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο:
Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο, 9 & 10 Δεκεμβρίου
Δεύτερο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και η Ημερίδα με θέμα "Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του. Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα" 8, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2017:
Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο, 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2018:
Τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο, 7 & 8 Δεκεμβρίου 2019:
www.agioritikiestia.gr/el/video-4-ergastirio
στο πλαίσιο του οποίου, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός», Δεκεμβρίου 2019:
www.agioritikiestia.gr/el/video-imerida-agiou-savva
στο πλαίσιο του οποίου, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός», Δεκεμβρίου 2019:
www.agioritikiestia.gr/el/video-imerida-agiou-savva
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2310263308 ή να αποστείλετε μήνυμα στο info@agioritikiestia.gr
Για τη οργάνωση και διεξαγωγή των εργασιών του Πέμπτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας, με σχετική απόφασή του, συγκρότησε την Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή του Εργαστηρίου η σύνθεση της οποίας έχει ως ακολούθως:
Πρόεδρος:
Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας
Μέλη:
Ιερομόναχος Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός
Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Στέφανος Διαμαντής, Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, Τακτικός Ερευνητής, μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας
Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτων
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου