Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

9885 - Το επικίνδυνο πέρασμα στον αρσανά της Ζωγράφου (βίντεο)

Στην παραλία της μονής Ζωγράφου. Το επικίνδυνο πέρασμα του λάκκου.
Απογευματινό βίντεο συνεργάτη της Αγιορειτικής Φωτοθήκης.

9884 - Το επικίνδυνο πέρασμα στον αρσανά της Ζωγράφου (φωτογραφίες)

Στην παραλία της μονής Ζωγράφου. Το επικίνδυνο πέρασμα του λάκκου.
Απογευματινές φωτογραφίες συνεργάτη της Αγιορειτικής Φωτοθήκης.

9883 - Αγρυπνία απόψε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.



















Σήμερα, Πέμπτη 30/17 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18η Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Στο Πρακτικό των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος του Άγιου Όρους της 28ης Νοεμβρίου 1981 σημειώ-νεται: Συνέχεια

9882 - Τούρκος Βυζαντινολόγος επισκέπτεται το Άγιο Όρος και γράφει τις εντυπώσεις του

Ο Τούρκος Βυζαντινολόγος Μουζαφέρ Ραμαζάνογλου (1901-1958) επισκέφθηκε το 1953 το Άγιο Όρος, με την ιδιότητα του διευθυντή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
(παραθέτω μερικές πληροφορίες για τον Μουζαφέρ Ραμαζάνογλου, από δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, της 25ης Οκτωβρίου 1958):
[…]Ο Μ. Ραμαζάνογλου υπήρξε ο μεγαλύτερος από τους Τούρκους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τον Βυζαντινό πολιτισμό. Ενδιαφέρθηκε εξαιρετικά για τα βυζαντινά μνημεία Ιστορίας και Τέχνης και τα προστάτευσε, ερχόμενος σε ρήξη με τον υπουργό του, τον υπουργό της Παιδείας, όταν με την μαχητικότητα που τον διέκρινε, εδημοσιογράφησε, αν και δημόσιος υπάλληλος. Εδημοσιογράφησε δε όταν εις τον χώρον, τον δεξιά του βυζαντινού Ιπποδρόμου της Κωνσταντινουπόλεως θα εκτίζετο το νέον εκεί δικαστικόν μέγαρον και εκινδύνευαν να εξαφανισθούν ερείπια οικοδομών της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ίσως δε και μέχρι της κλειστής δεξαμενής του Φιλοξένου, της Μπιν Μπιρ Ντιρέκ των Τούρκων.
Επί επτά, οκτώ έτη ο Ραμαζάνογλου διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και δυσαρεστήσας, συνεπεία της αρθρογραφίας του, τον υπουργόν του, μετετέθη εις τα Άδανα, ως διευθυντής του εκεί μικρού Αρχαιολογικού Μουσείου.

9881 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

[…] Ο Γέροντας Νέστωρ την ελεήμονα συνήθεια της αγαπώσης Θεό και άνθρωπο καρδίας του συνέχισε και τα επίσης δύσκολα χρόνια του ανταρτοπολέμου. Πολλούς έσωσε ως καλός Σαμαρείτης ανεξάρτητα του φρονήματος και της καταστάσεως που είχαν. Όλους τους έβλεπε ως εικόνες Θεού. 
Δεν ανεχόταν την αδικία και με κίνδυνο της ζωής του υπεράσπιζε τους άδικα διωκόμενους. Κατάφερνε με μύριους τρόπους να μη μείνουν οι πατέρες της μονής του δίχως τις απαραίτητες προμήθειες για τη συντήρησή τους. Έσωσε κρατούμενους από το απόσπασμα με τη μεσολάβησή του. Χαιρόταν να βοηθά. Δεν φοβόταν να υποστηρίζει πάντα το δίκαιο. 
Όσοι είχαν με διάφορους τρόπους βοηθηθεί μετά το πέρας του εμφυλίου δεν φείδονταν εγκωμίων κι επαίνων για τον προ­στάτη, ευεργέτη και σωτήρα τους Γέροντα Νέστορα, τον οποίο χαρα­κτήριζαν καλό Σαμαρείτη, άνθρωπο του Θεού, παρηγορητή των θλιβομένων, παρηγορία των αδικουμένων, άξιο μοναχό. Οι άγιοι της μονής Νικόλαος και Γρηγόριος πολλές φορές τον συνέδραμαν σωστικά στις ανάγκες του. […] Περισσότερα

9880 - Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και τα Βαλκάνια κατά τον 18ο αιώνα


Ο Ιεροδιάκονος Αθανάσιος Ζωγραφίτης αναπτύσσει εισήγηση με θέμα: «Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και τα Βαλκάνια κατά τον 18ο αιώνα». Η επιστημονική συνάντηση έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00, στην αίθουσα Διαλέξεων της Δημοτικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης) και διοργανώθηκε από την Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ζωγράφου και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Ας σημειωθεί επίσης ότι η επιστημονική συνάντηση  πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη νέα έκδοση για τη Σλαβοβουλγαρική ιστορία του πατρός Παϊσίου Χιλανδαρινού από την Αγιορειτική Εστία.
Σχετικά:

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

9879 - Όλα τα τεύχη του περιοδικού «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη», σε ψηφιακή μορφή (έτη 1936-1965)

Το τελευταίο τεύχος (1965)
Το πρώτο τεύχος (1936)
Πανηγυρικό τεύχος (1960)

Η «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη» υπήρξε μηνιαίο Εκκλησιαστικό και Θρησκευτικό περιοδικό. Ιδρυτής της ήταν ο Μοναχός Αθανάσιος Λαυριώτης, ιατρός (1867 - 1940) και διευθυντής - ιδιοκτήτης ο Σχοινάς Σωτήριος, του Νικολάου (1887-1975)
Εκδόθηκε το 1936. Το 1960 κυκλοφόρησε πανηγυρική έκδοση, για την 25ετηρίδα, τεύχος 291-292. Τον Μάρτιο-Απρίλιο 1965 εξέδωσε το τελευταίο υπ’ αριθμ. 343-344 τεύχος της.
Δημοσίευσε κείμενα οικοδομής, αγιορειτική αρθογραφία πάνω σε θέματα εκκλησιαστικά, δογματικά, ορθοδόξου παραδόσεως κλπ.

9878 - Ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα (1910 - 29 Νοεμβρίου 1989)


Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του. Το σχολείο τελείωσε το 1929 αριστεύοντας. Κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σιμπίου. Επίσης έμαθε εκκλησιαστική μουσική, αγιογραφία και ιατρική. Το 1939 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι Σίμπαντα Ντε Σιούς και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερεύς από τον μητροπολίτη Νικόλαο.
Το 1940 ήλθε στο Άγιον Όρος για να εμβαθύνει στον μοναχισμό. Μη γνωρίζοντας κανένα, περιδιάβαινε τα δάση και προσευχόταν να του φανερώσει ο Κύριος πνευματικό οδηγό. Μη βρίσκοντας απάντηση στις προσευχές του, παρακαλούσε θερμά και μετά δακρύων την Παναγία, η οποία του παρουσιάσθηκε και τον ανέβασε στον Άθωνα. Εκεί του φανερώθηκε ένας έμπειρος, άγνωστος, γηραιός ασκητής, ο οποίος του δίδαξε τα της μοναχικής πολιτείας. Η Παναγία τον ενίσχυσε κι έμεινε εκεί επί σαράντα ήμερες νηστικός. Περισσότερα

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

9877 - Το Άγιο Όρος με το φακό του Ανδρέα Τσώνη

Χειμωνιάτικη μέρα στον Άθω 

9876 - Οι Τρεις Άγιοι του Πόνου και της Ελπίδας

Είναι βαθειά πεποίθηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι κάθε εποχή έχει τους δικούς της Αγίους και ότι δεν υπάρχει εποχή χωρίς Αγίους. Ο Άγιος της κάθε εποχής είναι η ζωντανή απόδειξη και κατάδειξη της Χάριτος του Χριστού, της αγάπης του Πατρός και της κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος εν τόπω και χρόνω, ανάμεσά μας. Όταν ένας Άγιος φεύγει από τον κόσμο αυτό για την ουράνια κατοικία του, αφήνει στην γενιά που τον γνώρισε το προνόμιο του Ιωάννου του Ευαγγελιστού. Να μπορεί η γενιά αυτή να αναφωνεί το «όν ακηκόαμεν, όν έωρακαμεν τοις οφθαλμοίς ημών, ον εθεασάμεθα, και αι χείρες ημών εψηλάφησαν» (Α΄Ιω. 1,2).
Αυτή ήταν η δική μας γενιά που γνώρισε τους τρεις Γέροντες Ιάκωβο, Πορφύριο και Παΐσιο, επισήμως κατεταγμένους πια στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

9875 - Το βιβλιοδετείο του π. Καλλίστου στις Καρυές του Αγίου Όρους (Φωτογραφίες του Μιχαήλ Ρίζου)
















Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της βιβλιογραφικής και τυπογραφικής ιστορίας του Αγίου Όρους αποτελεί η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Εξαίρετα δείγματα βιβλιοδεσίας από αγιορείτικα εργαστήρια συναντούμε σε όλες τις βιβλιοθήκες στον Άθω, κι όχι μόνο των μονών.
Οι αγιορείτικες βιβλιοδεσίες χρονολογούνται σε διάφορες εποχές, καθώς οι μοναχοί συνήθιζαν να ανανεώνουν τις σταχώσεις των βιβλίων τους, ιδιαιτέρως σε όσα προορίζονταν για καθημερινή χρήση και γι’ αυτό παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες φθορές.

9874 - Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και η εποχή του


Η Επίκουρη Καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Αγγελική Δεληκάρη, αναπτύσσει εισήγηση με θέμα: «Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και η εποχή του».

9873 - Όσιος Θεοδόσιος Τυρνόβου (†1362/3)













Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 27 Νοεμβρίου

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

9872 - Η επιστροφή της Αγίας Ζώνης στο Άγιο Όρος - Με απέραντη χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκαν οι μοναχοί το Θεομητορικό κειμήλιο στη βάση του (φωτογραφίες)

Ήταν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν το καραβάκι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ξεπρόβαλε μέσα στην χειμωνιάτικη μουντή ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους. 
Οι μοναχοί μέσα στο ψιλόβροχο περίμεναν ψάλλοντας, να υποδεχτούν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας μετά την περιοδεία που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας για τον  αγιασμό και την ενίσχυση του λαού.
Στα μάτια όλων έβλεπε κανείς τη λάμψη από τη χαρά που είχαν μέσα τους αφού το μοναδικό Θεομητορικό κειμήλιο από την επίγειο ζωή της Παναγίας επέστρεφε στη βάση του. 
Ο Γέροντάς τους, μετέφερε στα χέρια του το ιερό κειμήλιο και φτάνοντας στο λιμάνι το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ Χρυσόστομο, ο οποίος βρισκόταν στη Μονή.
Οι Βατοπαιδινοί πατέρες ανάμεσα σε πλήθος κόσμου συνόδευσαν το Ιερό κειμήλιο μέχρι τον τόπο που φυλάσσεται και οι ψαλμωδίες τους και δοξολογίες τους ένιωθε κανείς ότι έφταναν ως τον Ουρανό 
Η Μάνα τους η Παναγία είναι  αυτή που αγγίζει τις καρδιές τους ακόμη και μέσα από τα κειμηλιά της, που όταν τα αποχωρίζονται για λίγο γίνεται πιο μεγάλη η χαρά τους όταν αυτά επιστρέφουν και πάλι ανάμεσα τους .
Διότι  κάθε φορά επιστρέφουν μετά από αμέτρητες ώρες προσευχών και δακρύων του λαού που έσκυψε με πόνο και ασπάστηκε το κειμήλιο αυτό ψιθυρίζοντας ο καθένας ότι θα ήθελε να εμπιστευτεί στην Παναγία.

9871 - Δάκρυα σταλάζει ο Άθως. Άγιο Όρος 2017 / Μέρος 5


Απόγονοι Τσε -Αθωνιτών, παπάς και πρεσβυτέρα!
Με των ανέμων τα φτερά, με μυρωμένο αγέρα,
έρχονται και μας συναντούν σ αγνάντι ευλογημένο,  
μαζί μας να αναπέμψουνε εκστάσεως τον αίνο!

Ξύλο Ζωής ορθώνεται, του ουρανού ισοστάσιο!
Παράδεισος πανόλβιος, θυσίας το θαυμάσιο!
Σαράντα μάρτυρες κρατούν την πίστη μες στην λίμνη!
Θρόισμα Αγγέλου ακούγεται και νικητήριοι ύμνοι!

Χρόνοι πολλοί κι αν έφυγαν θύμηση δεν γερνάει.
Στο ματωμένο πρόσωπο το τέκνο του φιλάει!
Ξηροποτάμου  του  Εφραίμ, τους λόγους  συναντάμε.
τις μνήμες τις σωτήριες,  μες στην νυχτιά διψάμε! 

Δώδεκα και μισή, μεσημέρι Τρίτης, αντιμέτω-ποι με την… εκφραστική μας φτώχεια και την έλλειψη πρωτοτυπίας! Το ξανασκεφτόμαστε  και το ξαναλέμε:

9870 - Μοναχός Αβέρκιος Καρυώτης (1882 - 26 Νοεμβρίου 1954)


Ο κατά κόσμον Ευστάθιος Καραγιάς του Γεωργίου και της Μαρίας γεννήθηκε στο νησί της Μεγαλόχαρης Ευαγγελίστριας Παναγίας, στον Πύργο της Τήνου, από ευσεβείς γονείς το 1882. 
Νέος ήλθε και μόνασε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Καρύων του Προφήτου Ηλιού το 1900. Πήρε από τους Γεροντάδες του αυστηρή καλογερική σειρά και τη μετέδωσε αργότερα στη συνοδεία του. 
Ήταν από τα ηγετικά μέλη του λεγομένου Κελλιωτικού Ζητήματος, το οποίο είχε δημιουργηθεί λόγω διαφορών των Κελλιών με τις μονές. Το θέμα ελύθη διά πατριαρχικού σιγιλλίου του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’, της 7.6.1909. Ήταν ακριβοδίκαιος και φιλοδίκαιος, άριστος γλύπτης, κατά την παράδοση του νησιού του, καλογερικός και ελεήμων. Συνέχεια

9869 - Ιερομόναχος Αθανάσιος Ιβηρίτης (1885 - 26 Νοεμβρίου 1973)





[…] Ως βιβλιοθηκάριος εξυπηρέτησε πολλούς πολύ. Πάντοτε επιθυμούσε να δει τη μονή του κοινόβιο. Ο χαριτωμένος λόγος του και η αγάπη του σκλάβωναν τις καρδιές των πολλών προσκυνητών της μεγάλης μονής του. Μοναδική του ασχολία η αναπόληση τ’ ουρανού. Η μυστική του αρετή τον ήθελε ν’ ασχολείται με όσα υπάρχουν μετά τον τάφο. Τα παρόντα θεωρούσε παγίδες και απάτες. «Ο αόρατος κόσμος», έγραφε, «είναι ο πραγματικός κόσμος, ο κατ’ εξοχήν κόσμος, ο κυρίως κόσμος. Ο αισθητός κόσμος είναι η έρημος, η εξορία με πάσαν αθλιότητα. Κατατείνομεν εις τούτον ή εις εκείνον αναλόγως της ψυχικής μας υγείας. Ναι, και της πίστεως εις Χριστόν». […] Περισσότερα

9868 - Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής (18 Ιανουαρίου 1834 - 26/13 Νοεμβρίου 1912)

[...] Ο μονάζων Πατριάρχης, ο οποίος δεν ήλπιζε ότι θα επανεξελέγετο, ζούσε κατά τα συνήθη τον βίο του. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την εκλογή του επισκέφθηκε τα Καυσοκαλύβια και ακολούθως τις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Κατόπιν, γύρισε στον Μυλοπόταμο και έκανε εν συνεχεία μια εκδρομή στην αγαπημένη του Λαύρα. Εκεί ετέλεσε τον εσπερινό, τη νυχτερινή αγρυπνία και την επομένη, της Πεντηκοστής, τη θεία λειτουργία. Αυτή η διαδρομή θα ήταν και η τελευταία του στο αγιασμένο Όρος.
Ήδη τα δύο σώματα, αυτό των λαϊκών και των αρχιερέων, τηλεγράφησαν στον Παναγιώτατο, συγχαίροντάς τον επί τη εκλογή του. Η χαρμόσυνη είδηση σχεδόν αστραπιαία μαθεύτηκε ακόμη και στις εσχατιές του Άθωνα, το απόγευμα της 25ης Μαΐου.
Η είδηση της εκλογής στον Μυλοπόταμο
Πρώτος έφθασε στο μονύδριο του Αγίου Ευσταθίου ο διευθυντής του Τηλεγραφείου των Καρυών, κομίζοντας επισήμως την είδηση και συγχαίροντας τον Πατριάρχη. Ο σεβάσμιος ιεράρχης πότιζε εκείνη τη στιγμή τον κήπο του και δέχθηκε ατάραχος το νέο. Ακολούθως ήρθε εκεί ο αντιπρόσωπος της Λαύρας και φίλος του Παναγιωτάτου Χρυσόστομος Λαυριώτης. Σε λίγο κελιά, σκήτες, μονές διατράνωσαν τη χαρά των μοναζόντων σ’ αυτές με ηχηρές κωδονοκρουσίες και φωταψίες, ενώ αγγελιοφόροι μετέδιδαν παντού τα χαροποιά νέα.
Το επόμενο πρωί, ημέρα Σάββατο, 26 του μηνός, ο Πατριάρχης ξύπνησε ενωρίς κατά το συνήθειό του και κατευθύνθηκε στον ναΐσκο να τελέσει τον όρθρο και τη θεία λειτουργία, η οποία θα ήταν η τελευταία στο μονύδριο. Όταν τελείωσε και πήγε στα δώματά του, είδε να τον περιμένουν στην αίθουσα υποδοχής πολλοί ηγούμενοι, δικαίοι από πολλές σκήτες και άλλοι μοναχοί, για να του υποβάλουν εγκαρδίως τα σέβη και τα συγχαρητήριά τους.
«Η μικρά του Μυλοποτάμου άκρα κατέστη αυτό τούτο προσκύνημα, από πάσης δε γωνίας του Όρους έσπευδον πολλοί να προσέλθωσι προς τον σεβαστόν αυτού κατοικον», γράφει ο Σπανούδης, προσθέτοντας κατά προσέγγιση τον πλήρη κατάλογο των προσελθόντων.[...] Περισσότερα

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

9866 - Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Άγιον Όρος







Άξιον εστίν ως αληθώς
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
την αειμακάριστον και παναμώμητον
και μητέρα του Θεού ημών.
Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ
και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ
την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν,
την όντως Θεοτόκον,
Σε μεγαλύνομεν.



Διαβάστε το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή:

9865 - Μοναχός Αμβρόσιος Λαυριώτης (1884 - 24 Νοεμβρίου 1977)

[…] Γράφει περί αυτού ο υποτακτικός του επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος: «Δεν ήταν μόνο η υψηλή, βιβλική, ρασοστόλιστη κορμοστα­σιά του, που πλησίαζε τα δύο μέτρα, η κατάλευκη γενειάδα του και τα αδρά, ανδροπρεπέστατα χαρακτηριστικά του προσώπου του αυτά που εντυπωσίαζαν και ενέπνεαν σεβασμό και δέος σε όλους, αλλά κυρίως η σύνεσις, η σοβαρότης του και η μεγάλη περί τα μοναχικά και διοικητικά της Μεγίστης Λαύρας και του Όρους πείρα του· η οξύνοιά του, ωσαύτως, στην αντίληψη και εκτίμηση των γεγονότων, η από όλους αναγνωριζομένη διορατικότης του, ώστε να προλαμβάνη καταστάσεις και να μην ξαφνιάζεται απ’ αυτές, και υπέρ πάντα το πολύτιμο των συμβουλών του». […]
[…] Άκρος νηστευτής και πάντα εγκρατής στο φαγητό του. Δεν επέτρεπε φλυαρίες και γέλια. Ο επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ, μετέπειτα Κώου και σχολάρχης της Αθωνιάδος, υποτακτικός του και αυτός, ως και ο Καρπάθου Αμβρόσιος, μεσολαβούσε για να μειώσει την αυστηρότητά του στα καλογέρια του, για ν’ ακούσει: «Δεν μπορώ τώρα στα γερά­ματά μου ν’ αλλάξω συμπεριφορά και τακτική, έχω όμως μέσα μου την βεβαιότητα πως δεν αστοχώ· αγωνιώ για την πορεία τους και δεν παύω να προσεύχωμαι στον Θεό για την χαρίτωσί τους. Και ελπίζω πως, με την βοήθειά Του, θα είναι για το πνευματικό τους συμφέρον· γι’ αυτό, σε παρακαλώ, μη με προτρέπης να κάνω αλλαγές, ανοχές και οικονομίες· όχι γιατί δεν τις μπορώ, αλλά γιατί τις φοβάμαι. Βοήθα και συ, με όποιον τρόπο νομίζεις, αυτές τις ψυχές, για τις οποίες θα δώ­σουμε λόγο στον Θεό». […] Περισσότερα

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

9864 - Δάκρυα σταλάζει ο Άθως. Άγιο Όρος 2017 / Μέρος 4


       Ευχαριστία ακούγεται  απ του Ουρανού τους ψάλτες.
Στον άμβωνα της κλίμακος  οι ταπεινοί αναβάτες!
Του Οσίου Δαυίδ  οι εκλεκτοί,  θυμούνται τις  κουρές  τους.
Παπαδοπαίδια λαχταρούν κι αυτά τις φορεσιές τους!

Είναι η σιωπή ασυνάντητη,  προστάζει να ειρηνέψεις.
Πλούσιος να σαι στη ματιά και φειδωλός στις λέξεις ..
Κιβούρια είναι έτοιμα, σταυροί που θα γραφτούνε
Τα έσχατα  μη λησμονηθούν, πως όλα θα κριθούνε.

Τρίτη μέρα της εβδομάδας ξημέρωσε στην Ιβήρων. Μέσα στην Πορταϊτισσα, αξιωνόμαστε να μεταλάβουμε των αχράντων και επουρανίων δωρεών. Πόσο βαθιά εισχωρούν οι λόγοι της ευχαριστίας προς την Ευλογημένη και Δεδοξασμένη Θεοτόκο! Τα νοητά μάτια της καρδιάς, φωτίζονται από το Φως της.
Και τίποτα άλλο δεν ζητούν σαν μεσιτεία από Εκείνην,  παρά μόνο την, ως την τελευταία αναπνοή, ένωση μετά του Υιού Της, εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον! Στην αγιογραφημένη μεγάλη Τράπεζα,  όλοι αθόρυβα πίνουμε τσάι με παξιμάδι και ελιές. Ανάγνωσμα τόσο ωφέλιμο  η σιγή και τα ειλητάρια των θείων μυσταγωγών που ολοζώντανοι και προστατευτικά μας περιστοι-χίζουν.

9863 - Φωτογραφίες από την υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Αγρίνιο















Με κάθε μεγαλοπρέπεια και τις προβλεπόμενες τιμές η πόλη του Αγρινίου υποδέχθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017, την χαριτόβρυτη και θαυματουργό Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ: Υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Αγρίνιο

9862 - Όσο μιλάει το γαϊδούρι… (Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης)

9861 - Ο μετασχηματισμός… της ευαισθησίας (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

9860 - Μοναχός Ερμόλαος Λαυριώτης (1873 - 23 Νοεμβρίου 1960)

[…] Κατά τον Γέροντα Εφραίμ Λαυριώτη τον Ρόδιο (†1999), ο Ερμόλαος έφτιαχνε πρόχειρες καλύβες και ζούσε ησυχαστικά σε αυτές και μερικές φορές τους βαρείς χειμώνες τον πλάκωνε το πολύ χιόνι. Έκανε τον διά Χριστόν σαλό. Ήταν φίλος και με τον Γέροντα Αββακούμ (†1978). Μαζί έψαλλαν στο προσκυνητάρι της Παναγίας μέσα από την καρδιά τους και με πολλά δάκρυα το «Άξιόν Έστι». Μερικοί τους περιγελούσαν. Δεν τους πείραζε καθόλου. Ο Γερο-Εφραίμ λέγει: «Ήμουν πολύ τυχε­ρός που γηροκόμησα τον Γερο-Ερμόλαο».
Συνεχίζει ο επίσκοπος Ροδοστόλου για την παραμονή της τελευταίας δεκαπενταετίας του Ερμολάου στην αγαπητή τους Λαύρα: «Άπλυτος, αχτένιστος και με τα ίδια κουρέλια – ρούχα μέρα νύχτα, χειμώνα καλο­καίρι, κατέβαινε με μεγάλη προσοχή τα σκαλιά της κόρδας και έσερνε ύστερα τα βήματά του προς το Καθολικό, προς την Παναγία την Κουκουζέλισσα και προς τα παρεκκλήσια, που είχαν λειτουργία. Κανενός δεν δεχόταν την γηροκομική προσφορά και προθυμία, και κανείς δεν κατόρθωσε να αντικαταστήση τα κουρέλια του με ρούχα και ράσα ανεκτά και αξιοπρεπέστερα. Γι’ αυτή του την εμφάνιση όσοι δεν τον γνώριζαν, τον απόφευγαν, όσοι όμως γνώριζαν τις αρετές του, την κα­θαρότητα της καρδιάς του και την απλότητα της ψυχής του, φιλούσαν το χέρι του και ζητούσαν την ευχή του…»[…] Περισσότερα

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

9859 - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς του προσκυνητή στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς του προσκυνητή στο Άγιο Όρος που αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του και κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του σε νοσοκομείο. Ο 43χρονος άνδρας παραδόθηκε σε σκάφος του Λιμενικού στον αρσανά των Καυσοκαλυβίων και από κει θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
Η μεταφορά, που πραγματοποιήθηκε από εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έγινε από υψόμετρο 650 μέτρων και η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

9858 - Άγιος Κάλλιστος ο Β΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (†1397)










Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Νοεμβρίου 

9857 - Μοναχός Χρυσόστομος Λαυριώτης (1885 - 22 Νοεμβρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Μακαρέας του Αθανασίου και της Μαρίας γεννήθηκε στη Δρέσνα Ελευθερούπολης το 1885. Στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας προσήλθε το 1909. Εκάρη μοναχός το 1912. Για πολλά χρόνια έμενε στο Κάθισμα της μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Είχε το διακόνημα του βουρδουνάρη, του φροντιστή των ζώων, τα οποία αγαπούσε πολύ και τα φρόντιζε όσο μπορούσε, γιατί πάντοτε τους εξυπηρετούσαν τους πατέρες αδιαμαρτύρητα. 
Ορισμένοι μοναχοί της μονής τον κατηγορούσαν τον Χρυσόστομο, γιατί δεν τον έβλεπαν να εκκλησιάζεται τακτικά και να μεταλαμβάνει συχνά. Συνέχεια

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

9856 - Ομιλία Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού (Αγρίνιο, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017)







Με την ευκαιρία της ελεύσεως της Τιμίας ζώνης της Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίση Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ, ο οποίος προσεκόμισε προσωπικώς το μοναδικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας, θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αγρίνιο, την  Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017.  
Η ομιλία με τίτλο: «Αγιορειτικά μηνύματα» θα γίνει στην συνεδριακή αίθουσα επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, οδός Παπαστράτου 53. Την  εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο σύλλογος Ενωμένη Ρωμηοσύνη, το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και η Αχελώος TV.

9855 - Αγιορείτες, οι οποίοι κοιμήθηκαν την 21η Νοεμβρίου






















Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

9854 - Ομιλίες Αγιορειτών στη Κύπρο











Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, την προσεχή Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες από  Αγιορείτες. Συγκεκριμένα:
Η ερανική επιτροπή ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου διοργανώνει φιλανθρωπικό τσάι την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 4:30 μμ στο ξενοδοχείο «Κούριο». Ομιλητής θα είναι ο Οσιώτατος γέροντας Ακάκιος Καυσοκαλυβίτης υποτακτικός του Αγίου Πορφυρίου. Θέμα της ομιλίας: «Εμπειρίες από τον γέροντα Πορφύριο». Είσοδος 10 ευρώ το άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99692258.

Στον Ι Ν Αγ. Νικολάου Λεμεσού την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 6 μμ θα μιλήσει ο Κυπριακής καταγωγής Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Γέροντας Χριστοφόρος.

9853 - Ο Γερμανός Καραβαγγέλης στο Άγιο Όρος. Τι έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών των Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης (1866-1935), υπήρξε εξέχουσα μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, σαν Μητροπολίτης Καστοριάς. Σε ηλικία 28 ετών, και ενώ δίδασκε, ως Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και άλλων μαθημάτων, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επισκέπτεται το Άγιο Όρος και επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση με την μοναστική ζωή του. 
Το ότι ο Τόπος δεν ήταν συμβατός με τον ανυπότακτο χαρακτήρα του, το αποτυπώνει, έμμετρα, ο ίδιος στο βιβλίο επισκεπτών των Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια:

Σ’ αυτήν την Σκήτην του Χριστού που κελαϊδούν τ’ αηδόνια
και παίζουν την κιθάρα των μούσαις και χελιδόνια,
ήλθε και ένας δάσκαλος παπάς κ’ αρχιμανδρίτης
θέλων να γίνη μοναχός και Καυσοκαλυβίτης.
Θαρρούσε πως σ’τον Άθωνα εδώ μεσ’ σ’τα μπαγήρια
κοιμώνται τρώγουν, και περνούν χορούς και πανηγύρια.
Τον κόσμον πλέον βαρυνθείς, ηθέλησε να εύρη
ανάπαυσιν κ’ αναψυχήν και τι άλλο ποιος ξεύρει.
Μια μέρα μόνον κάθισε, την άλλη φεύγει πλέων
την θάλασσαν, με τον σκοπόν να μην ξανάλθη πλέον.
Σ’ αυτήν την Σκήτην, έμαθε, πως δεν χωρεί αργία,
αλλά νηστεία, προσευχή, χαρά και εργασία.

9852 - Για πρώτη φορά η Αγία Ζώνη στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας (βίντεο από την υποδοχή)

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και τις ιδιαίτερες τιμές η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2017 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, την πάνσεπτη και χαριτόβρυτη Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Το ιερό κειμήλιο μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ και υποδέχθηκε στην πλατεία Τρικούπη, έμπροσθεν του μουσείου οικίας Χαριλάου Τρικούπη, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού, παρουσία των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών.

9851 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

H πανήγυρη των Aρχαγγέλων στη μονή Δοχειαρίου. Χρονολογία: 1927-28
Φωτογράφος: Αλή Σάμη Βέη Πηγή: Αγιορειτική Φωτοθήκη
Πανηγυρική Αγρυπνία θα τελεσθεί απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου για την αυριανή (8/21 Νοεμβρίου) εορτή της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, στους οποίους τιμάται το Καθολικό της Μονής. Ο εορτασμός φέτος θα γίνει χωρίς την παρουσία προσκυνητών (Δεν θα πανηγυρίσει και δεν θα δεχθεί επισκέψεις η Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους)

9850 - Σαν σήμερα, πριν 115 χρόνια, φωτογραφίες από το Βατοπαίδι

Υποδοχή αξιωματικών του στρατού στη μονή Βατοπαιδίου (20/21 Νοεμβρίου 1912)
(Φωτογραφία: Προκόπιος ιεροδιάκονος. Παραχώρηση φωτογραφίας από τον Ιωακείμ Παπάγγελο)

9849 - Μοναχός Αρτέμιος Γρηγοριάτης (1886 - 20 Νοεμβρίου 1955)





Γεννήθηκε στις Γιάρδες Μαγνησίας της Μ. Ασίας το 1886. Από μικρός εργάσθηκε σκληρά κοντά σ’ ένα Τούρκο βυρσοδέψη, αργότερα σ’ ένα παντοπωλείο της Σμύρνης και κατόπιν υπάλληλος σε μαγαζιά της Κωνσταντινουπόλεως. Πέρασε διάφορους δύσκολους πειρασμούς. Θέλησαν να τον νυμφεύσουν μα απέφευγε. Πήγε πρώτα σ’ ένα μοναστήρι της Χίου, κατόπιν στα Ιεροσόλυμα, στου Χοζεβά, το Σαραντάριο, τον Πανάγιο Τάφο και τέλος στον ξακουσμένο Ιερό Άθωνα.
Πρώτα στάθμευσε στη Σιμωνόπετρα, μετά στη Μικρά Αγία Άννα και τα Κατουνάκια. Κουραζόταν πολύ και δεν αναπαυόταν ψυχικά. Συνέχεια

9848 - Ιερομόναχος Μελχισεδέκ Νεοσκητιώτης (1875 - 20 Νοεμβρίου 1937)



Κατά τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινό (†2009), υπήρξε «άνδρας αγωνιστής και πλήρης θείου φόβου και πίστεως. Ο ευλαβέστατος αυτός Γέρων ήτο κοσμημένος με την χάριν της ιερωσύνης, την οποίαν ετίμησε με την καθαράν και ακριβή του ζωήν. Πάρα πολύ όμως ηγωνίζετο στην νηστεία και το πένθος, που πάντοτε το εκρατούσε αδιάλει­πτα. Γνωρίζοντας ότι η μόνωσις και η ησυχία είναι απαραίτητα στοι­χεία του πένθους και του κλαυθμού, προσπαθούσε πάντοτε να κάθεται σε απόμερα και άγνωστα μέρη, ώστε να αποφεύγη τις άσκοπες επαφές και τους μετεωρισμούς. Συνέχεια