Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

6859 - Στην Εξοχή Θεσσαλονίκης η θαυματουργή εικόνα «Φοβερά Προστασία» της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους


 
Η ενορία του Αγίου Στεφάνου Εξοχής το Σάββατο 1 Αυγούστου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου, υποδέχεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και τιμή την εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, στα πλαίσια της πανηγύρεως του ομώνυμου Ναού για την εύρεση και ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου και Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.
Το πρόγραμμα της πανηγύρεως έχει ως εξής:
Σάββατο 1 Αυγούστου
  • Ώρα 7:00 μ.μ. Υποδοχή της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.

6858 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Αύγουστο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται οι Αγιορείτες Άγιοι των οποίων η Μνήμη τιμάται τον Αύγουστο.

6857 - Ο άγιος του 21ου αιώνα Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ στην εόρτια προσλαλιά του του στη τράπεζα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου μετά το πέρας της αγρυπνίας εις τιμήν και μνήμη του Οσίου Παϊσίου, αναφέρεται στις αρετές της αγάπης και μετάνοιας τις οποίες τόνιζε ο Όσιος Παΐσιος.

6856 - Ο Οσιομάρτυρας Διονύσιος







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Ιουλίου


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

6855 - Σκέψεις μετά από λίγες ημέρες παραμονής στο Άγιο Όρος

Δεν μας δίνονται συχνά οι ευκαιρίες εκείνες που μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» μέσα στην δυσκολία της καθημερινότητας και των προβλημάτων μας προκειμένου να χαράξουμε έστω και ένα σύντομο οδοιπορικό στον δρόμο της αυτογνωσίας αλλά και «αγνής» ιστορικής αλήθειας.
Είναι ακόμα δε λιγότερες οι φορές που η ουσιαστική διαφορετικότητα δύο κόσμων μας θέτει προ των ευθυνών μας σε σχέση με του που βαδίζουμε ως κοινωνία και ως έθνος και το ποια σίγουρα μονοπάτια θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε αν συνειδητοποιούσαμε κάποιες αλήθειες που μας προσφέρει απλόχερα η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Με κριτικό πνεύμα και προβληματισμό λοιπόν καταθέτω στην επικοινωνία μου αυτή πόνημα εμπειρίας επιστρέφοντας από το σύντομο προσκύνημά μου στο Άγιο Όρος.

6854 - Το καύχημα της ερήμου Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης


        Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ομιλεί για τον μεγάλο ησυχαστή της υπομονής μακάριο Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη σε μοναχική κουρά που έγινε στην Ιερά Μονή Παναγία Δοβρά Βέροιας, κατά τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής του Αγίου Παντελεήμωνα.

6853 - Αγιορειτική Ψαλτική: το εξηγητικό έργο του Θεοφάνη Παντοκρατορινού

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά Ιωάννης Λιάκος ομιλεί για το εξηγητικό έργο του Θεοφάνη Παντοκρατορινού, ο οποίος δραστηριοποιείται μουσικά στο Άγιον Όρος κατά τα τέλη του 18ου αι και το πρώτο τρίτο του 19ου αι.
http://www.pemptousia.gr

6852 - Εκείνοι οι μάρτυρες θεληματικώς εισήλθον εις τα βάσανα του μαρτυρίου (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης)


Εύχομαι, παιδί μου, ο Θεός της υπομονής και της παρακλήσεως να σε ενισχύη εις την ασθένειάν σου, όπου Θεού θελήματι περιέπεσες.
Έμαθα ότι αρρώστησες βαρειά, πόνεσα πολύ, και παρεκάλεσα την Παναγίαν μας να σε κάνη καλά, πρώτα ψυχικώς και μετά σωματικώς. Να σκέπτεσαι παιδί μου, τους αγίους μάρτυρας, πόσα και πόσα δεν υπέμειναν δια την αγάπην του Χριστού μας!
Να λέγης και συ: «Υπόμεινον, ταπεινέ, της ασθενείας τους πόνους, ίνα φύγης τους αιωνίους πόνους της κολάσεως!». Εκείνοι οι μάρτυρες θεληματικώς εισήλθον εις τα βάσανα του μαρτυρίου, ενώ εσύ ακουσίως πονάς, και αυτό καλόν είναι, θα σε ωφελήση αρκετά.
Μόνον μετά χαράς και ευχαριστίας να υπομείνης την παιδείαν του Κυρίου. Ταύτα και άλλα πολλά να μονολογής, ώστε να τονώσης τον εαυτόν σου προς καρτερίαν και παρηγορίαν.
Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

6851 - Ο Πούτιν βράβευσε τον αιωνόβιο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμ. Ιερεμία

Αρχιμ. Ιερεμίας
Βραβεία Πούτιν σε πρωτεργάτες στη συνεργασία με τη Ρωσία και την εξάπλωση του ρωσικού πολιτισμού
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βράβευσε ρώσους και ξένους πολίτες, ιερείς, δημοσιογράφους και αγωνιστές «για τη μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με τη Ρωσία, την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τη διατήρηση και την εκλαΐκευση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό».
Με Προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα νομικών πληροφοριών της κυβέρνησης, το Παράσημο του Αλεξάντερ Νέφσκι απονεμήθηκε στον 99χρονο ρώσο πολίτη Ιάκοφ Αλιόχιν, γνωστόν ως αρχιμανδρίτη Ιερεμία, ηγούμενο της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Είναι ηγούμενος πάνω από 35 χρόνια, ο πιο μακροχρόνιος ηγούμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

6850 - Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ως στρατιώτης (1924-1994)

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ως στρατιώτης (1924-1994)
Ο Αρσένιος Εζνεπίδης (μετέπειτα Γέροντας Παΐσιος) στρατιώτης Ασυρματιστής στην Αράχωβα Ναυπακτίας το έτος 1947
του Γεωργίου Γαλανόπουλου, δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω

6849 - Ο Όσιος Παΐσιος στο Margate της Ανατολικής Αγγλίας

Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28η Ιουλίου τ.έ. το βράδυ μια εξαιρετικά συγκινητική εκδήλωση στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη Margate της Ανατολικής Αγγλίας.
Συγκεκριμένα η θεοφιλής Κοινότητα, με επικεφαλής τον Ιερ. Προϊστάμενό της Πανοσιολ. Αρχιμ. Βησσαρίωνα Κοκλιώτη, υποδέχθηκε τη νεοϊστορηθείσα εικόνα του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
Η ιερή εικόνα φιλοτεχνήθηκε στο Αγιογραφείο της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους και την συνόδευσε και μετέφερε στην Κοινότητα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Γρηγοριάτης. Συνέχεια

6848 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Αγιαννανίτης (1877 – 29 Ιουλίου 1956)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κάρτσωνας του Διονυσίου και της Ελένης γεννήθηκε στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1877 από πολύτεκνους και ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του ήταν ο τελευταίος δήμαρχος φουστανελάς της πόλης τους.
Προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου της σκήτης της Αγίας Άννης το 1896. Εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Γεράσιμο († 1917) το 1899. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1901. Αργότερα κατεστάθη και Πνευματικός. Ασκήτευε μαζί με τους τρεις καλούς κατά σάρκα αδελφούς του: τους ιερομονάχους Σεραφείμ († 1966), που ήλθε το 1902, και Διονύσιο († 1959), που ήλθε το 1904, και τον μοναχό Χρυσόστομο († 1941). Φύλαγε, ως λέγουν, αυστηρότητα για τον εαυτό του και μεγάλη αγάπη για τους άλλους. Ήταν γνωστός και πολύ καλός αγιογράφος. Γέροντας φιλόξενος και ελεήμων. Όλοι οι παλαιοί θυμούνται με θαυμασμό την αβραμιαία φιλοξενία τους.

6847 - Старец Паисий Святогорец. Τα άπαντα του Οσίου Παϊσίου -σε ψηφιακή μορφή- στα ρωσικά.

Είναι γνωστή η ευλάβεια που τρέφει ο ρωσικός λαός για τον Όσιο Παΐσιο. Πρόσφατα η Ρωσική Εκκλησία τον κατέταξε στο Αγιολόγιό της.
Τα έργα που αναφέρονται στον Αγιορείτη Άγιο αλλά και βιβλία που έγραψε ο ίδιος ο Άγιος Παΐσιος έχουν μεταφραστεί στη ρωσική γλώσσα. Η «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη» μας παραπέμπει στις εκδόσεις αυτές, στην ψηφιακή τους μορφή, όπως έχουν αναρτηθεί σε ρωσικές ιστοσελίδες.  

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

6846 - Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος για τον Όσιο Παΐσιο

Απομαγνητοφώνιση αποσπασμάτων της ομιλίας του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου για τον Άγιο Παΐσιο στην Κόνιτσα τις 7 Ιουλίου του 2015.
Αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να κάνω ομιλία, το σκεφτόμουνα. Είναι τόσο ζεστή η ατμόσφαιρα και τόσο αυθόρμητο το κλίμα που υπάρχει, που μια ομιλία με προσφωνήσεις με σειρά συγκεκριμένη, νομίζω θα κρύωνε την όλη ατμόσφαιρα και δεν θα έλεγε τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό. Είπε ο κύριος δήμαρχος ότι ο μόνος που είναι ικανός είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας. Δέν είμαι ικανός κύριε δήμαρχε. Νομίζω ότι τέτοιου είδους άνθρωποι πολύ δύσκολα μπορούν να περιγραφούν, πολύ περισσότερο να μπει κανείς μέσα στην πραγματικότητα του μυστηρίου τους, και μάλιστα με δημόσιο λόγο να τους εκφράσει.

6845 - Πρώτη εορτή του Αγίου Παϊσίου στο μοναστήρι του (βίντεο)

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμ. Χριστόδουλος ομιλεί στη πανηγυρική τράπεζα που δόθηκε μετά το πέρας της αγρυπνίας προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου στο Κουτλουμούσι.

6844 - Αγρυπνία των Βατοπαιδινών Αγίων (2015 - βίντεο)

Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσενίου, τελέστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επί τη μνήμη των Βατοπαιδινών Αγίων.

6843 - Ο Γέρων Θεοφυλάκτος Νεασκητιώτης (1897 – 28 Ιουλίου 1986)

Άλλον γέροντα προσφάτως κοιμηθέντα και άξιον μνήμης έχομεν τον π. Θεοφύλακτον, υποτακτικόν του αειμνήστου γέροντος Ιωακείμ Σπετσιέρη, ευλαβέστατον, σιωπηλόν, ησύχιον, ακτήμονα εις αφάνταστον βαθμόν. Μετά τον θάνατον του γέροντός του πατρός Ιωακείμ έμεινε μόνος, μή γνωρίζων δε εργόχειρον έζη μετά πολλής πτώχειας, όχι μόνον εκ της ελλείψεως κάθε εσόδου αλλά κυρίως εκ της συνηθείας της αμεριμνίας και λιτότητος. Μετέβαινε ενίοτε εις τας γειτονικάς καλύβας της Σκήτεως και προσέφερε υπηρεσίας, όπως και όσον ηδύνατο, και του έδιδον οι γέροντες ολίγον φαγητόν. Είχε εις την καλύβην του μερικάς κληματαριάς εις κρεβατά όπως συνηθίζεται εις το Άγιον Όρος δια το περιορισμένον του χώρου. Πολλάκις οι διάφοροι κοσμικοί αλιείς και προσκυνηταί του έκλεπτον τα σταφύλια. Ο γέρων Θεοφύλακτος πάντοτε τους έβλεπε, αλλά εκρύπτετο δια να μην τον ίδωσιν εκείνοι και εντραπώσι και ούτως αυτοί έκλεπτον τα σταφύλια, εις αυτόν δε έμενε μόνον ο κόπος της περιποιήσεως έως ότου ωριμάσουν.
Ημείς διεμένομεν ακόμη εις τα σπήλαια της Μικράς Αγίας Άννης, όταν ο π. Θεοφύλακτος μας επεσκέφθη. Ο αείμνηστός μας γέρων τον υπεδέχθη μετά χαράς και καλοσύνης και τον ηρώτησε διά την ζωήν του, πώς διάγει εις την καλύβην του· και αν είναι ευχαριστημένος.

6842 - Όσιος Παύλος Ξηροποταμηνός (10ος αι.)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Ιουλίου

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

6841 - Ο Άγιος Παύλος και η μονή Ξηροποτάμου











Γουναρίδης Πάρις,
Ο Άγιος Παύλος και η μονή Ξηροποτάμου
Αθήνα 1989

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6840 - Δωρόθεος Ευελπίδης, μητροπολίτης Κορυτσάς (1825-1879)

Το 1852, μετά τον Βαρθολομαίο και τον Μελισσουργό, σχολάρχης της Αθωνιάδας διορίστηκε ο Δωρόθεος (Δημήτριος) Ευελπίδης με συνδιδάσκαλο τον Αμβρόσιο Παντοκρατορινό.
Ο Δημήτριος καταγόταν από το Ρήσιο[1] (Αρετσού) του Αστακηνού κόλπου. Γνωρίστηκε με τον Παΐσιο Καλλιδάχο τον Βατοπαιδινό[2], όταν ο Παΐσιος ήταν διδάσκαλος στην πατρίδα του Δημητρίου. Ο Παΐσιος διέκρινε τα ιδιαίτερα χαρίσματα του νεαρού Δημητρίου, τον πήρε κοντά του και «οια αναγεννών επί χρησταίς ελπίσιν επωνόμασεν Ευελπίδην»[3], όπως αναφέρει ο ίδιος.
Το 1846 τον έστειλε να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μετά τις σπουδές του ο Δημήτριος ήλθε στην Ι. Μ. Βατοπαιδίου κοντά στον προστάτη του και πλέον Γέροντά του και εντάχθηκε στους δοκίμους της Μονής.
Ενώ ήταν ακόμη δόκιμος μοναχός διορίστηκε Σχολάρχης της Αθωνιάδας. Στην Αθωνιάδα δίδαξε τρία μόνο έτη. Τα δύο πρώτα με τον διδάσκαλο Αμβρόσιο και το τρίτο, 1854-55, μόνος του[4].

6839 - Οι τέσσερις στόχοι του Γέροντα Θεοφύλακτου

Ως η διψώσα έλαφος δέχεται το δροσερόν ύδωρ των πηγών, έτσι και η αγνή ψυχή του νεαρού Θεοφύλακτου εδέχετο και εδροσίζετο με τας θείας και αγίας νουθεσίας των πεφωτισμένων τούτων Γεροντων. Έτσι και ως δεκτικός εκ φύσεως των χαρισμάτων του Πνεύματος, δεν ήργησε ούτε εδυσκολεύθη να αφομοίωση τάς νουθεσίας των διακεκριμένων διδασκάλων του, και να βιώση τάς πράξεις και την ζωήν των.
Αμέσως ήρχισεν όλας αυτάς να εφαρμόζη αυτός πρώτος εις την ζωήν του, με αποτέλεσμα να ενοικήση η Χάρις του Κυρίου εις την καρδίαν του και να γίνη πνευματικόν φως διά πολλάς ψυχάς. 
Ώς πρώτον μέσον διά την επιτυχίαν του εθεώρησεν αναγκαίαν την καλλιέργειαν της προς τον Χριστον πίστεως, με σκοπόν να κατορθώση και τα υπόλοιπα, επειδή «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι». Επίστευε άνευ επιφυλάξεων και συμβιβασμών, διά να ημπορέση ν’ ανυψώση τον νουν του εις τον Θεόν. Διά τούτο και εις τους διαδοχικως χρηματίσαντας Πνευματικούς του Πατέρας ενεπιστεύθη ανεπιφυλάκτως όλην την ζωήν του, πιστεύων έτσι ότι παραδίδεται και υπηρετεί τον Χριστόν.

6838 - Γέρων Θεοφύλακτος Νεασκητιώτης

...Μετά τα Καρούλια επισκέφθηκα το σπήλαιο της Αγίας Τριάδος, πλησίον της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου. Ακολούθησα και εδώ τα βήματα του Γέροντος, ο οποίος από το Ρωσικό Μοναστήρι πήγε για επτά περίπου χρόνια στα Καρούλια και στην συνέχεια για τρία χρόνια στο σπήλαιο της Αγίας Τριάδος.
Το σπήλαιο αυτό φαίνεται και από την θάλασσα, στο ενδιάμεσο μεταξύ της Μονής του Αγίου Παύλου και της Νέας Σκήτης, όταν ταξιδεύη κανείς με καραβάκι. Ανέβηκα εκεί από ένα δύσβατο και κλειστό μονοπάτι, σχεδόν από τον αρσανά της Μονής  του Αγίου Παύλου.
Στην Νέα Σκήτη συνάντησα τον Γερο-Θεοφύλακτο, έναν ευλαβέστατο μοναχό, φορέα της ησυχαστικής παραδόσεως, ο οποίος ήταν υποτακτικός του περίφημου Αρχιμ. Ιωακείμ Σπετσιέρη, ο οποίος έζησε στην Νέα Σκήτη στο τέλος της ζωής του, έγραψε ως άλλος αββάς Ζωσιμάς το βιβλίο για την ερημίτισσα Φωτεινή  και εξέδωσε τα ασκητικά έργα του αγίου Ισαάκ του Σύρου.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

6837 - Η μεγαλυτέρα ελεημοσύνη (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης)

Η μεγαλυτέρα ελεημοσύνη, το μεγαλύτερον καλόν, εκείνο που ανακουφίζει περισσότερον από κάθε άλλο την ψυχήν, που ευρίσκεται εις τον άλλον κόσμον, είναι η θυσία του θείου Αμνού, επάνω εις το άγιον θυσιαστήριον, εις την αγίαν Λειτουργίαν.
Εις την Παλαιάν Διαθήκη γράφεται ότι το αίμα τράγων και ταύρων και σποδός δαμάλεως εκαθάριζε τους αμαρτάνοντας από τας νομικάς παραβάσεις των, πολλώ μάλλον το αίμα του Χριστού, λέγει ο Απόστολος Παύλος, καθαρίσει ημάς από πάσης αμαρτίας (Εβρ. 9,13 ).
Μεγίστη η ωφέλεια λοιπόν και τούτο διότι θυσιάζεται το άκακον Αρνίον του Θεού, ίνα καθαρίση τους ανθρώπους από τας αμαρτίας των, και αποδεσμεύση τούτους από τα ποικίλα δεσμά της αιχμαλωσίας των παθών.
Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας

6836 - Σεισμός 4,1 Ρίχτερ πριν λίγο στο Άγιο Όρος


Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) σημειώθηκε στις 21:40 το βράδυ της Κυριακής, στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της χερσονήσου του Άθω (πιο συγκεκριμένα, στα ανοιχτά του κόλπου της Ιερισσού - στον χάρτη, με τον κόκκινο κύκλο). Η δόνηση έγινε ελαφρώς αισθητή και στην Καβάλα.

6835 - Πανήγυρη Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη, 2015 Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (βίντεο 1ο)



Σχετικό: 6805 - Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω (φωτογραφίες)

6834 - Ιερομόναχος Θαλελλαίος Βατοπεδινός (1882-1961)

Γεννήθηκε στην Αίνο της Α. Θράκης στις 22.1.1882. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην πατρίδα του. Το 1905 ήλθε στο Άγιον Όρος και εισήλθε στην ιερά μονή Βατοπεδίου. Σπούδασε στην Αθωνιάδα Σχολή. Εδώ χειροτονήθηκε διάκονος (1908) και πρεσβύτερος (1909). Το 1912 έλαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Μετά οκταετή παραμονή στο Άγιον Όρος επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου από τον μητροπολίτη Αίνου Ιωακείμ († 1927) τοποθετήθηκε αρχιερατικός επίτροπος της ιεράς μητροπόλεως το 1913 και το 1915 προχειρίσθηκε στη Χάλκη.
 Κατά τους διωγμούς των ετών 1914-1915 συγκακούχησε και συμμαρτύρησε μετά των καταδιωκομένων χριστιανών της επαρχίας του.

6833 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 26η Ιουλίου










Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

6832 - Τρισάγιο στο τάφο του μακαριστού Μωυσή από τον Γρεβενών Δαυίδ

Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντα Μωυσή τέλεσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, ημέρα κατά την οποία εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου Παϊσίου. Ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στο Άγιον Όρος, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, για την αγρυπνία επί τη του Οσίου Παϊσίου του Κουτλουμουσιανού.
Μετά το πέρας της ιεράς πανηγύρεως ο Μητροπολίτης Γρεβενών επισκέφθηκε τη Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα, ένθα και αναπαύεται ο μακαριστός Γέρων Μωυσής, προσκύνησε στο Κυριακό της Σκήτης και εν συνεχεία μετέβη στον τάφο του αοίδιμου αγιορείτη γέροντα και έψαλε τρισάγιο, παρουσία του Δικαίου της Σκήτης Ιερομ. Κυπριανού, του Ιερομ. Χρυσόστομου, γέροντα της Καλύβης Αγίου Χρυσοστόμου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης και του ιεροδ. Χρυσοστόμου.

6831 - Γέρων Χριστόδουλος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου: «Η Φοβερά Προστασία έφερε στην πύλη της Μονής μας τον Γέροντα Παΐσιο»

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί προσκυνητές,
Είναι δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας σήμερα. Πάντοτε συναζόμεθα για να εορτάσουμε τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές ή τη μνήμη των μεγάλων αγίων. Αυτή όμως η φορά είναι ιδιαίτερη.
Γι’ αυτό και τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα. Γιατί σήμερα πανηγυρίσαμε για πρώτη φορά στη μνήμη του δικού μας συγχρόνου αγίου. Του αγίου κοντά στον οποίον, λίγο ως πολύ, όλοι μας ζήσαμε, στον οποίον ανοίξαμε την καρδιά μας, είδαμε την αρετή και τον αγώνα του, είδαμε από κοντά τα θαυμάσια του Θεού να φανερώνονται στο πρόσωπό του και στη ζωή του.

6830 - Εόρτια προσλαλιά Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου στην εορτή της Συνάξεως των Βατοπαιδινών αγίων

Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου,
κατά την πανηγυρικήν Τράπεζαν
της εορτής της Συνάξεως των Βατοπαιδινών Πατέρων
(Άγιον Όρος, 22 Ιουλίου 2015)
Θεοφιλέστατε Δέσποτα,
Πανοσιολογιώτατοι Άγιοι Καθηγούμενοι,
Τιμιώτατοι Πατέρες και αδελφοί εν Χριστώ,
Όντες ήδη σύσωμοι και σύναιμοι με τον Λυτρωτή μας Κύριο Ιησού Χριστό μετά από την ευχαριστιακή και λειτουργική κοινωνία μας μαζί Του και έχοντες ήδη γευθεί την βρώσιν και την πόσιν εις την υλική αυτή τράπεζα, η οποία ήλθε ως προέκταση της Αγίας Τράπεζας, έχομε τη χαρά της κοινωνίας και επικοινωνίας μας και διά του λόγου, απευθυνόμενοι εις την αγάπην όλων σας, κατά την μοναστική τάξιν και παράδοσιν του Αγίου Όρους, κατά την ώραν αυτήν.

6829 - Η θέση της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους για τις ραδιοερασιτεχνικές εκπομπές από τον Άθωνα

ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΑΘΩΝΑ
Είναι γνωστό ότι πάγιο αίτημα πολλών ραδιοερασιτεχνών, εδώ και χρόνια, είναι να έρθουν και να εκπέμψουν από το Άγιο Όρος. Οι παλιότεροι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν βοήθησα και ήρθε μια ομάδα ραδιοερασιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη και έκαμαν εκπομπές από τον Κήπο της Παναγίας μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η Ιερά Κοινότης αρνείται να δώσει άδεια στον οποιονδήποτε. Ίσως ξεχνούν οι περισσότεροι ότι η πολιτική της Ιεράς Κοινότητος ήταν σε ένα βαθμό αποτέλεσμα του τρόπου που προσπάθησε να κοροϊδέψει τους Μοναχούς ο Γερμανός ραδιοερασιτέχνης Baldur DJ6SI προκειμένου να κάνει παράνομες εκπομπές.
Αντί η ιστορία να δείξει το δρόμο, δυστυχώς έχουμε γίνει τον τελευταίο καιρό μάρτυρες νέων προσπαθειών κοροϊδίας.

6828 - Το τροπάριο της Τριχερούσας από Βατοπαιδινούς

Η εικόνα της Παναγίας της Τρχερούσας,
 χωρίς την επένδυση


Η σεπτή Σου Εικόνα Τριχερούσα Πανάχραντε,
κρήνη ιαμάτων ποικίλων ανεδείχθη τοις χρήζουσι,
και παύει νοσήματα δεινά, κινδύνους τε και θλίψεις χαλεπάς,
και λαμβάνομεν ιάσεις παντοδαπάς οι ευλαβώς βοώμεν Σοι,
Χαίρε Πανάσπιλε Αγνή, χαίρε ιατρέ άμισθε,
χαίρε η φρουρούσα εκτενώς Μονήν Σου ταύτην Πάναγνε.

Σχετικό: ανάρτηση αρ. 6823 

6827 - Μοναχός Αββακούμ Ιβηρίτης (1892 – 25 Ιουλίου 1943)

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Γούσης γεννήθηκε στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης το 1892 από φτωχούς γονείς. Οκτάχρονος ορφάνεψε και ήλθε μ’ ένα συγγενή του στο Άγιον Όρος και για μία δωδεκαετία διακόνησε τη μονή Ιβήρων. Κατόπιν, το 1924, φόρεσε το τίμιο του μοναχού ένδυμα και μετά μία δεύτερη δωδεκαετία εστάλη σ’ ένα μετόχι της μονής στη Σπάρτη.
Από το Ιβηρίτικο αυτό μετόχι, το 1932, πήγε στη μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα. Κατόπιν αποβλέποντας στη δική του και των άλλων ωφέλεια μετέβαινε από μοναστήρι σε μοναστήρι και από χωριό σε χωριό, για να βοηθήσει ανήμπορους και ασθενείς.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

6826 - Αθανάσιος μοναχός Βατοπαιδινός (1853-1912)












Αθανάσιος μοναχός Βατοπαιδινός,
σχολάρχης της Αθωνιάδας (1853-1912)

πηγή: Αγιορειτική Προσωπογραφία


Δείτε και
3215 - Αθανάσιος Μοναχός Βατοπαιδινός (Σχολάρχης στην Αθωνιάδα 1889-1899)

6825 - Το Άγιο Όρος για πρώτη φορά γιορτάζει τον Άγιο Παΐσιο. Αγρυπνία απόψε στο Κουτλουμούσι




Για πρώτη φορά αύριο 12/25 Ιουλίου, στο Άγιο Όρος θα τιμηθεί η Μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη.

Στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, εξάρτημα της οποίας είναι το Κελλί Παναγούδα, στο οποίο ασκήτευσε ο Άγιος, οι Λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν απόψε με Πανηγυρική Αγρυπνία. Των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

6824 - Κυκλοφορήθηκε ο Βίος του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου από το Ησυχαστήριο Ιωάννου του Θεολόγου της Σουρωτής!

Πρόλογος Καθηγουμένης Φιλοθέης Μοναχῆς, Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου 
«Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου» 
Μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ, καὶ ὕστερα ἀπὸ ἐργασία πολλῶν χρόνων, ἡ Ἀδελφότητά μας, προβαίνει στὴν ἔκδοση τοῦ Βίου τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου ἀπὸ ἱερὴ ὑποχρέωση πρὸς τὸν Ἅγιο, ὁ ὁποῖος ἐπὶ εἴκοσι ὀκτὼ ἔτη τὴν καθοδηγοῦσε καὶ ποικιλοτρόπως τὴν εὐεργέτησε.
Εἴχαμε τὴν μεγάλη εὐκαιρία νὰ γνωρίσουμε καὶ ἐμεῖς «ἐν τινι μέτρῳ» τὴν ὑπέρμετρη ἀγάπη τοῦ Ὁσίου γιὰ τὸν Θεό, τὴν μοναχική του ἀκρίβεια, τὴν τέλεια αὐταπάρνησή του, τὴν δύναμη τῆς φλογερῆς προσευχῆς του. Ζήσαμε ἀπὸ κοντὰ τὴν ἁγία του ἁπλότητα καὶ τὴν βαθειὰ ταπείνωσή του, τὴν θεοφώτιστη διάκρισή του, τὴν ἀρχοντική του ἀγάπη γιὰ κάθε ἄνθρωπο, ἀλλὰ καὶ τὴν μετὰ σπουδῆς ἀπόκρυψη τῆς ἀρετῆς του.
Θεωρήσαμε λοιπὸν χρέος μας νὰ ἀξιοποιήσουμε ὅσα στοιχεῖα διαθέταμε καὶ νὰ προσπαθήσουμε νὰ συνθέσουμε - τὸ κατὰ δύναμιν - τὴν βιογραφία τοῦ Ὁσίου Γέροντα.

6823 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου



Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου για την αυριανή εορτή της Εφέστιας Εικόνας του μοναστηριού, της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας (12/25 Ιουλίου).

Σχετικά:

6822 - Μοναχός Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1874 – 24 Ιουλίου 1952)

Γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ήλθε στην Καλύβη του Αγίου Μεθοδίου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων το 1899. Μόναζε επί μισό αιώνα δίχως ποτέ να εξέλθει στον κόσμο. Ακολουθούσε την αυστηρή άσκηση του περιβόητου ασκητού Χατζη-Γιώργη, που είχε ισόβια νηστεία. Τον ονόμαζαν «αλάδωτο».
Κατά τον έκδοτη Σ. Σχοινά: «Ήτο από τους νηπτικούς γέροντας, το σέμνωμα των Καυσοκαλυβίων. Την κηδείαν του γενομένην την 25ην Ιουλίου, ημέραν της εορτής της Αγίας Άννης, παρηκολούθησαν πολλοί πατέρες, εκ συμπτώσεως δε και πολλοί πατέρες εξ άλλων Σκητών ελθόντες εις την πανηγυρίζουσαν Καλύβην της Αγίας Άννης του Γέροντος πατρός Ιωακείμ Παπαπαύλου, μεταξύ των οποίων και ο γράφων». Ανεπαύθη στις 24.7.1952.
Πηγές-Βιβλιογραφία:
Σχοινά Σωτηρίου. Νεκρολογία, Αγιορειτική Βιβλιοθήκη 191-194/1952, σσ. 273-274.
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων αγιορειτών του εικοστού αιώνος Τόμος Α’ – 1956-1983, σελ. 483, Εκδόσεις Μυγδονία, Α΄ Έκδοσις, Σεπτέμβριος 2011.
Φωτογραφίες: Σπύρος Μελετζής, 1950

6821 - Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σταματιάδης (1792-1877)

Αρχιμ. Καλλίνικος Σταματιάδης Λαυριώτης,
σχολάρχης της Αθωνιάδας (1792-1877)
 (Ζωγραφικός πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα)
Ένας Λόγιος κληρικός από το Καζαβήτι Θάσου
Μια από τις πιο αξιόλογες μορφές του νησιού μας, που έζησε και έδρασε τον προηγούμενο αιώνα, αναμφισβήτητα ήταν και ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σταματιάδης. Η δράση του περιέλαβε πολλούς τομείς, το θρησκευτικό, κοινωνικό και εθνικό.
Η παρουσίαση της προσωπικότητας του αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Σταματιάδη είναι δίκαιη και  επιβεβλημένη, αξίζει μάλιστα να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, γιατί τίμησε επάξια τον τόπο μας με την ιδιότητα του κληρικού και πνευματικού ποιμένα του γένους μας.
Μολονότι οι πληροφορίες μας για τη δυναμική και δραστήρια προσωπικότητα του Καλλίνικου Σταματιάδη και το έργο του είναι πολύ λίγες, δεν παύουν όμως να είναι σημαντικές και να μας δίνουν τη δυνατότητα να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητά του και να παρουσιάσουμε το έργο του. Με την προσωπικότητα του αρχ. Καλλίνικου Σταματιάδη τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Απόστολος Βακαλόπουλος και ο καθηγητής Θεολογίας Νικόλαος Μιχαλόπουλος, από τις μονογραφίες των οποίων αντλήσαμε τις πληροφορίες μας γι' αυτή την εισήγηση.
Η ζωή του
Ο Καλλίνικος Σταματιάδης γεννήθηκε στο Καζαβήτι της Θάσου γύρω στο 1792, από γονείς αγρότες, αλλά αρκετά εύπορους. Εκεί έζησε τα πρώτα του παιδικά χρόνια, όπου μέχρι σήμερα σώζεται μισογκρεμισμένο το πατρικό του σπίτι στον κάτω μαχαλά του Μεγάλου Καζαβητίου.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

6820 - Σύναξη Βατοπαιδινών Αγίων. Πανήγυρη 2015

Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσενίου, τελέστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επί τη μνήμη των Βατοπαιδινών Αγίων.
Συλλειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Στη Θεία Λειτουργία πρεσβεία τιμής είχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος.
Συλλειτούργησαν επίσης ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας Σάμου, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Συμβούλου Χριστού Λεμεσού Αρχιμ. Νείλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αρχιμ. Ιγνάτιος, ο Γέροντας του Κελλίου Αγίου Χρυσοστόμου Σκήτεως Κουτλουμουσίου, και πλείστοι αγιορείτες ιερομόναχοι.
Τον δεξιό χορό ελάμπρυναν ο χορός των Καρακαλλινών πατέρων, ενώ τον αριστερό χορό ο Ιερομ. Αντύπας, Γέροντας του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννας Καρεών, ο π. Ιωσήφ από την Βίγλα, ο Πρωτοψάλτης Κωνσταντίνου Γεώργιος, καθώς και βστοπαιδινοί πατέρες.
Στην αγρυπνία παρευρέθηκαν οι τέως Πολιτικοί Διοκητές του Αγίου Όρους, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Γεώργιος Μαρτζέλος και Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Νικόλαος Παπαδημητρίου.

6819 - Φωτογραφίες από τον λαμπρό εορτασμό της Μνήμης των Βατοπαιδινών Αγίων

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου η Σύναξη των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου και των Καθηγουμένων της Μονής Καρακάλου και Βατοπαιδίου Φιλοθέου και Εφραίμ.
Επίσης συμμετείχε πλήθος Ιερομονάχων και μοναχών του Αγίου Όρους, ενώ έψαλλαν οι πατέρες της Ιερας Μονής Καρακάλου. Συνέχεια

6818 - Μοναχός Γεώργιος Αγιοπαυλίτης (1910 – 23 Ιουλίου 1998)

Ήταν από το χωριό Χαυδάτα της Κεφαλλονιάς ο κατά κόσμον Γεράσιμος Παναγή Μοσχονάς. Το 1926 ήλθε στη μονή του Αγίου Παύλου, όπου υπήρχαν αρκετοί συμπατριώτες του, για να συναντήσει ένα θείο του, που μόναζε εκεί και που είχε σταθεί ευεργέτης του, όταν μικρός ορφάνεψε με τα πέντε αδέλφια του. Επρόκειτο περί του εναρέτου μονάχου Κωνσταντίου (†1973). Η τάξη της μονής και η αρετή των πατέρων τον έκαναν να παραμείνει σε αυτή και να έγγραφε! δόκιμος το 1936. Εκάρη μοναχός το 1937.
Συνεδέθη πνευματικά με τον μακαριστό ηγούμενο της μονής Γρηγορίου Αθανάσιο (†1953), και τις συμβουλές του περί ξενιτείας, ακτημοσύνης και εγκρατείας διατήρησε ισόβια.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

6817 - Ο τάφος των κτητόρων στο καθολικό της μονής Βατοπεδίου





















Παζαράς Θεοχάρης,
Ο τάφος των κτητόρων στο καθολικό της μονής Βατοπεδίου
Θεσσαλονίκη 1994

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Η εργασία σε ψηφιακή μορφή:

6816 - Φωτογραφίες από την Αγρυπνία στο Βατοπαίδι

  ..
 .....Τελείται αυτή την ώρα στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, η πανηγυρική αγρυπνία για την εορτή των Αγίων Βατοπαιδινών Πατέρων.
Στην πανηγυρική αγρυπνία προεξάρχει ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο της Εκκλησίας της Κύπρου. Συνέχεια