Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

11632 - Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, λόγιος του 18ου αιώνα

Ὑπῆρξε ἕνας ἀπό τούς διασημότερους Ἕλληνες λογίους τοῦ 18ου αἰώνα.
«Διδάσκαλον το Γένους» τόν νομάζει Κωνσταντίνος Σάθας, «πίσημον πί παιδεί λληνικ καί κκλησιαστικ» τόν χαρακτηρίζει Κωνσταντίνος Οκονόμου ξ Οκονόμων[38], «φιλοπονώτατον, πολυμαθέστατον καί προκομμένον» τόν θεωρε λόγιος μοναχός Καισάριος Δαπόντες[39]. ς «σοφόν καί εκλες σχολαρχήσαντα τς ν Βουκουρεστί σχολς» τόν ξιολογε Φίλιππος ωάννου, νεκρολογντας τό μαθητή το Νεοφύτου, Γρηγόριο Κωνσταντ[40], ν κορυφαος ξένος λληνιστής Βόλφ, ναφερόμενος στόπόμνημα πού γραψε Νεόφυτος στό Δ΄ βιβλίο τς γραμματικς το Θεοδώρου Γαζ, θεωρε τι «δι’ ατο διέλαμψε συντάκτης του πί διακεκριμέν διοφυΐ»[41],  ν διος τόν χαρακτηρίζει

11631 - Ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες










11630 - Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης (1713-1814) και το κίνημα των Κολλυβάδων










11629 - Εκδήλωση παρουσίασης Τιμητικού Τόμου αφιερωμένου εις τον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη

Με ιδιαίτερη χαρά η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου σας προσκαλεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30μ.μ. εις του χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, σε πνευματική εσπερίδα αφιερωμένη εις τον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη, κατά την διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί αφιερωματικός Τόμος, τον οποίο επιμελήθηκε και εξέδωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. (Βλέπετε την πρόσκληση πιο κάτω). Πρόκειται περί μίας εξαιρετικής και ιδιαίτερα επιμελημένης και προσεγμένης έκδοσης. 
Η συμμετοχή εις την πνευματική αυτή εκδήλωση θα ωφελήσει όλους μας, καθώς τόσο οι εκλεκτοί ομιλητές, όσο και η απόδοση των Ύμνων υπό του εξαίρετου χορού «Οι Κρήτες Μαΐστορες», κυρίως δε οι αναφορές εις το πρόσωπο

11628 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Φεβρουάριο

1 Φεβρουαρίου

3 Φεβρουαρίου

4 Φεβρουαρίου

11627 - Ελληνικές επιδράσεις στην Ρωσία. Η περίπτωση του Αγίου Μαξίμου Γραικού


       Εισήγηση του κ. Μιχαήλ Τρίτου, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ,  με θέμα: «Ελληνικές επιδράσεις στην Ρωσία. Η περίπτωση του Αγίου Μαξίμου Γραικού» στην Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα: «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018)», που διοργάνωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 500 ετών από της μεταβάσεως του Αγίου Μαξίμου στην Ρωσία, στο κέντρο πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

11626 - «Τι είπε στον γιατρό του ο Άγιος Παΐσιος, 48 ώρες πριν κοιμηθεί». Δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης, με τις μοναδικές στιγμές που περιγράφει

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του ο γιατρός του Αγίου Παϊσίου μιλάει για τις τελευταίες στιγμές που έζησε κοντά του πριν κοιμηθεί. Τι έλεγε στο γιατρό του και τι του ζήτησε δυο μέρες πριν κλείσει τα μάτια του. Το πώς αντιμετώπιζε τους πόνους της ασθένειάς του, είναι στιγμές που περιγράφονται από τον ίδιο του τον γιατρό.
Συνέντευξη Δημήτρης ΣτρουμπάκοςΚάμερα Ανδρέας Χαλκιόπουλος, Μοντάζ Τάκης Ποδαρόπουλος

11625 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 31η Ιανουαρίου

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

11624 - Οι αγώνες του Αγίου Όρους από τον 13ο αιώνα έως την προσάρτησή του στην Ελλάδα









11623 - Οι Τρεις Ιεράρχαι (έγραφε το 1962 ο Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)



11622 - Μοναχός Στέφανος Δανιηλαίος (1943 - 30 Ιανουαρίου 2015)

Ο μακαριστός γέρων Στέφανος καταγόταν από το Παλαιοχώρι της περιοχής του Παγγαίου, περιοχή φημισμένη για την ιεροψαλτική της παράδοση. Σε νεαρή ηλικία, το 1947, αναχώρησε για τον ασκητικό βίο στην Αθωνική Πολιτεία μαζί με τον κατά σάρκα αδελφό του Γρηγόριο και τους συντοπίτες του Δανιήλ και Ακάκιο, εντασσόμενοι στο Ι. Κελλίον των Δανιηλαίων μοναχών.
Εκεί ακολούθησε τα διακονήματα της αγιογραφίας και της βυζαντινής μουσικής τέχνης, που καλλιεργούσε η Συνοδεία, στα οποία μάλιστα διακρίθηκε. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά η άσκηση στη ψαλτική τέχνη θεμελιώθηκε από τον ξακουστό γέροντα του Κελλίου Δανιήλ, ο οποίος ήταν ακόλουθος της μελωδικής Σμυρναικης Σχολής. Ο μακαριστός πατήρ ήταν γνωστός για το πράο και νηφάλιο του χαρακτήρα του.
Ο γ. Στέφανος, μαζί με τους λοιπούς Πατέρες της Συνοδείας, διακρίθηκε σε πλείστες λατρευτικές ακολουθίες του Αγίου Όρους (πανηγύρεις, αγρυπνίες κ.λπ.), τις οποίες ελάμπρυνε με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της φωνής του.  Διαβάστε περισσότερα »

11621 - Ιερομόναχος Γρηγόριος Κουτλουμουσιανός (1887 - 30 Ιαν. 1979)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Ιωάννης Κουκκουνάς του Αγγέλου και της Στεργιανής στο Ζαγκλιβέρι Χαλκιδικής το έτος 1887. Προσήλθε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Νικολάου, το επωνομαζόμενο του Ταρασίου ή του Διαδόχου, το 1903. Εκάρη μοναχός το 1911. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1916 χειροτονήθηκε ιερεύς.
Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 30.1.1979, εορτή των Τριών Ιεραρχών, κατά την οποία η μνήμη και του αγίου του, Γρηγορίου του Θεολόγου.
Από τα λίγα αυτά στοιχεία του μοναχολογίου παρατηρούμε ότι προσήλθε να μονάσει μόλις 16 ετών. Το τίμιο του μοναχού ένδυμα φορούσε επί 80 συναπτά έτη. Το πετραχήλι είχε στον λαιμό του επί 63 ολόκληρα έτη. Δεν εξήλθε ποτέ στον κόσμο. Είχε λησμονήσει πως είναι οι γυναίκες. Έλεγε πως σαν όνειρο θυμόταν τη μητέρα του. Διαβάστε περισσότερα »

11620 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Νεοσκητιώτης (1880 - 30 Ιανουαρίου 1967)

Διετέλεσε διάκονος του μητροπολίτου Μιλητουπόλεως Ιεροθέου (†1956). Μετά από πολύχρονη άσκηση και υπακοή στην Καλύβη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Νέα Σκήτη βγήκε με ευλογία του Γέροντός του στον κόσμο. Με το βίωμα, την εμπειρία και το φωτεινό του πα­ράδειγμα βοήθησε πολλούς ανθρώπους στην Κορινθία να γνωρίσουν καλύτερα τον Θεό, ο ενάρετος και διακριτικός παπα-Γαβριήλ, ο κατά κόσμον Θεόδωρος από τις Γιαννάδες Κέρκυρας και Νεοσκητιώτης. 
Συ­νήθιζε να λέει ο πλήρους αγάπης Γέροντας: «Ο άνθρωπος, αν κάθε μέρα κοινωνεί τα Άχραντα Μυστήρια, το Σώμα και Αίμα του Δεσπότη Χριστού, όλη την περιουσία του να δώσει ελεημοσύνη, από τη νηστεία και τις μετάνοιες αν στεγνώσει και γίνει πετσί και κόκκαλο, σκέτος σκελετός, αν δεν αποκτήσει αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους και σ’ όλη τη φύση, δεν έκανε τίποτε και δεν θα τύχει ποτέ του ελέους και των οικτιρμών του Θεού». Διαβάστε περισσότερα »

11619 - Μοναχός Γεράσιμος Αγιοπαυλίτης (1881 - 30 Ιανουαρίου 1957)

Ο κατά κόσμον Σπυρίδων Μενάγιας υπήρξε γόνος πλούσιας οικογένειας της Κέρκυρας. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς και από εκεί πήγε στην Αθήνα. Σπούδασε χημικός στη Ζυρίχη. Δυστυχώς παρασύρθηκε από τον υλισμό, τον αθεϊσμό και τον πνευματισμό. Η χάρη του Θεού όμως δεν τον εγκατέλειψε. Η μελέτη της Αγίας Γραφής, η συνάντησή του με τον Γέροντα Αβιμέλεχ Μικραγιαννανίτη (†1966) και τον Γέροντα Καλλίνικο Κατουνακιώτη (†1930), τα προσκυνήματά του στους Αγίους Τόπους και στο Άγιον Όρος τον μετέστρεψαν.
Δαιμονικοί πειρασμοί πολλοί, δεν τον αποθαρρύνουν. Σαραντάχρονος κείρεται μοναχός από τον ησυχαστή Καλλίνικο το 1920. Δεν δυ­σκολεύεται στην υπακοή. Γνωρίζει καλά γιατί έγινε μοναχός. Με την ευχή του πολυσέβαστου Γέροντός του μεταβαίνει στη σκήτη του Αγίου Βασιλείου για περισσότερη ησυχία και καλύτερο κλίμα λόγω της κακής υγείας του. Συνασκητές του είναι μεγάλοι και καλοί φίλοι της αρετής. Τους συναγωνίζεται. Διαβάστε περισσότερα »

11618 - Μοναχός Ακάκιος Φιλοθεΐτης (1886 - 30 Ιανουαρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Αριστείδης Τσάκας γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας από επιφανείς γονείς. Το 1907 έφθασε στις αθωνικές πλαγιές, στις πηγές τις αείροες της αρετής, ως δαβιτικό ελάφι. Έγινε ενάρετου Γέροντος υποτακτικός κι ενάρετων ασκητών φίλος στο Φιλοθεΐτικο Κελλί του Αγίου Νικολάου. Γέροντάς του ήταν ο ευλαβέστατος ιερομόναχος Δωρόθεος. Εκάρη μοναχός το 1909.
Λόγιος Φιλοθεΐτης μοναχός έγραφε στη νεκρολογία του: «Εθεωρείτο ως των ασκητών η ενσαρκωμένη στοργή και καλωσύνη. Το ιδανικόν και ιδεώδες του ασκητισμού, το ίερόν σύμβολον της μοναχικής τελειότητος … Το λιποσαρκές, ισχνόν και κατετηγμένον του σώμα, συνέθετε τον με­γαλειώδη πίνακα της ρητορικής και της ευγλωττίας του μοναχικού με­γαλείου … 

11617 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Χατζή - Θεόδωρος









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 30 Ιανουαρίου

11616 - Ομιλίες και κείμενα Αγιορειτών Γερόντων για τους Τρεις Ιεράρχες







Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

11615 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Αγίου Σάββα Α΄ των Σέρβων στο Χιλιανδάρι


        Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου εορτάστηκε στο Άγιο Όρος η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σάββα, κτίτορος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους και πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας.

11614 - Ιερομόναχος Φιλάρετος Κωνσταμονίτης (1890 - 29 Ιαν. 1963)

[…] Ως ηγούμενος, από το 1949, διατήρησε τη φιλάρετη βιοτή του απαραχάρακτα. Με την καλοκαγαθία του έριχνε στο φιλότιμο τους μοναχούς του. Τους διόρθωνε με την υπομονή του και τη θερμή προσευχή του. Δεν δυσκολευόταν διόλου ως ηγούμενος συχνά να παίρνει τη θέση και του τελευταίου διακονητή. Διατήρησε έως του τέλους του αξιοθαύμαστη ακτημοσύνη. Πολλά περιστατικά του ένθεου βίου του πιστοποιούν το προορατικό του χάρισμα. Ιδιαίτερη αγάπη είχε στην Παναγία, προς την οποία πολλές φορές την ημέρα έλεγε τους Χαιρετισμούς της. Ευχό­ταν εγκάρδια στο κάθε παιδί του· «Η Παναγία να σ’ έχει κάτω από το φουστάνι της!». Όλο του τον βίο κάλυπτε μία μακαρία και απαράμιλλη απλότητα, μία σπάνια παιδική αθωότητα, που συγκροτούσε μία εξαιρετική πνευματικότητα. Τούτο φανερωνόταν στη διάκρισή του ως Πνευματικού, στην ελεημοσύνη στους αναγκεμένους, στην κατάνυξη στις θείες Λειτουργίες. […] 
Διαβάστε περισσότερα »

11613 - Μοναχός Χρυσόστομος Κατουνακιώτης (1903 - 29 Ιαν. 1989)

Γεννήθηκε στο Νέο Καρλόβασι της Σάμου το 1903. Το 1930 «τρωθείς από τον θείον έρωτα εγκατέλειψεν τα εγκόσμια και ήλθεν εις το Περιβόλι της Παναγίας». Εισήλθε στην ιερά μονή Ξηροποτάμου και μετά την κανονική δοκιμασία εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Διακρίθηκε για την υπακοή του και τον ζήλο του προς όλα τα διακονήματα. Γι’ αυτό τον αγαπούσαν όλοι οι μοναχοί, και ιδιαιτέρως ο Γέροντάς του Προηγούμενος Αθανάσιος.
Εφιέμενος μεγαλύτερης ασκητικής ζωής άφησε τις ανέσεις της ιδιόρρυθμης μονής και πήγε στην αθωνική έρημο. Έζησε στη σκήτη της Αγίας Άννης, τα Καρούλια, τη Μικρά Αγία Άννα και τα τελευταία 17 έτη στην Καλύβη «Άξιόν Εστι» των Κατουνακίων. Όπως αναφέρουν αυτοί που τον γνώρισαν, «ήτο εκ των εναρέτων και ευλαβών Μοναχών, προσεκτικός, έμπειρος εις συμβουλάς προς πάντας, θερμός ζηλωτής εις την πίστιν και ουδέποτε συγκατανέβη εις νεωτερισμούς και καινο­τομίας … Ήλθεν όμως και δι’ αυτόν το πλήρωμα του χρόνου συμπληρώσαντα τα 86 έτη. Διαβάστε περισσότερα »

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

11612 - Εκ Μαρουδά ψελλίσματα

Η ταινία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Η Ορθόδοξη κληρονομιά της Ουκρανίας στο Άγιον Όρος» ιστορεί για ένα αγόρι που αναζητούσε ένα θαύμα – να έχει την επικοινωνία με τον πατέρα του, αφού ο πατέρας του ήταν πάντα απασχολημένος στην δουλειά, όπως και άλλοι γονείς στον σύγχρονο κόσμο. Ένα ταξίδι, μια συνάντηση αλλάζει πολλά πράγματα. Ο γέροντας Μακάριος από το κελί Μαρουδά με απλά λόγια βοηθάει τον άνθρωπο να καταλάβει τι έχει περισσότερη αξία στην ζωή του.
Αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο στο οποίο ο Γέροντας Μακάριος «ανοίγει» την καρδιά του σε ένα παιδάκι από την Ουκρανία.

11611 - Η διαχρονική μαρτυρία των Αρχείων του Αγίου Όρους για την εξακτίνωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας

Tη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18.30 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στα πλαίσια του επετειακού έτους των 80 χρόνων της, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Κρίτωνος Χρυσοχοΐδη, Ομοτίμου Διευθυντού Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα: Η διαχρονική μαρτυρία των Αρχείων του Αγίου Όρους για την εξακτίνωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του ομιλητή ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

11610 - Επιείκεια και συγχώρεση

Ο ερχομός του Χριστού στην γη έγινε την στιγμή που ο άνθρωπος είχε εξαντλήσει κάθε όριο πτώσης. Ήρθε όχι γιατί τον φώναξαν οι άνθρωποι, αλλά γιατί το ήθελε ο Ίδιος. Κανείς δεν Τον φώναξε, ήρθε. Ήρθε ταπεινά, άσημα για να κερδίσει πάλι τον άνθρωπο με το κήρυγμα της αγάπης και όχι να του επιβλη-

11609 - Η Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας (Αφρική) θυμήθηκε τον παπα Κοσμά τον Γρηγοριάτη

       Με θρησκευτικές τελετές η ανάμνηση της κοιμήσεως του Ιερομονάχου Κοσμά Γρηγοριάτη, τριάντα χρόνια μετά, στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας
Δείτε πλούσιο ειδησεογραφικό και φωτογραφικό ρεπορτάζ:

11608 - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1939 - 28 Ιανουαρίου 2008). Φωτογραφίες από προσκυνηματικές επισκέψεις του στο Άγιο Όρος

Τα λόγια του είναι πάντα μέσα στις καρδιές μας και πάντα επίκαιρα...
Για το θέμα της Μακεδονίας είχε ιδιαίτερη ευαισθησία και ίσως ο λόγος του για την Μακεδονία να αποδειχθεί προφητικός.
Σε μία ιστορική ομιλία του, πριν από 12 χρόνια και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου του 2006 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος είχε πει πώς «η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει».
Είχε πει ο μακαριστός Χριστόδουλος: «Και η Μακεδονία

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

11607 - Όσο ανασαίνω θα διψώ! (Άγιο Όρος 2018). Μέρος 10ο και τελευταίο

Αγνανταριό Αγιορείτικο κρέμεται από τα νέφη
Σπηλιάρια βοάνε την ευχή Μισθαποδότου στέφη
Χρυσή δεσμίδα ουράνια στέλνει ο Φωτοδότης
Άληστες μνήμες Μοναχού, της σπίθας του της πρώτης.
Οι έρευνες τα άδυτα, τα κρύφια αγγίζουν
Αιμιλιανού μειλίχια, τέκνα ξεπροβοδίζουν!
Στίχοι από ψαλτοτράγουδο δεν σταματούν να ηχούνε!
Σφουγγάρια είναι οι ψυχές που πάντα θα διψούνε!

       Πρωί Παρασκευής της τελευταίας μας μέρας για φέτος στο Όρος. Ήδη οι μέσα μας παρακλήσεις, να μην είναι και η τελευταία Αγιορείτικη τούτης της ζήσης, μαζί με μια γλυκιά μελαγχολία, σχεδόν κυριαρχούν σε μια τόσο οικεία πια ώσμωση! Πολύς κόσμος

11606 - Ιερομόναχος Κοσμάς Γρηγοριάτης (1942 - 27 Ιανουαρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Θεοδόσια του Κιλκίς το 1942. Μικρός ήλθε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσαν πολύ φτωχικά. Δεύ­τερο σπίτι του ήταν η εκκλησία και δεύτερος πατέρας του ο εφημέριος της ενορίας του. Χαιρόταν να μελετά την Αγία Γραφή και να πηγαίνει στο κατηχητικό σχολείο. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη σπουδάζοντας συγχρόνως. Συνδέθηκε πνευματικά με τον μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη (†2010) κι άρχισε αλληλογραφία με τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο (†1972), που ήταν στην Αφρική. Ο πόθος της Ιεραποστολής φούντωνε συνέχεια μέσα του. Είχε επαφές και με τον Γέροντα Φι­λόθεο Ζερβάκο (†1980) της μονής Λογγοβάρδας της Πάρου. Ήξερε τεχνικά, μηχανικά, ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, νοσηλευτικά, ναυαγο­σωστικά και οικοδομικά πράγματα. Παρακολούθησε το Φροντιστήριο Κατηχητών και μαθήματα εξωτερικής ιεραποστολής στην Αποστολική Διακονία, νοσηλευτική στον Ερυθρό Σταυρό. Διαβάστε περισσότερα »

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

11605 - Αγρυπνία απόψε στο Χιλιανδάρι




       Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου στη μνήμη του κτίτορά της Αγίου Σάββα, του πρώτου Αρχιεπισκόπου των Σέρβων. Απόψε στο μοναστήρι θα τελεσθεί Αγρυπνία και αύριο, 27/14 Ιανουαρίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

11604 - Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός: Ένα σύγχρονο ορατόριο του Γ. Θεοφάνους (Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου)

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων  και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα προβούν στην παρουσίαση ενός σύγχρονου ορατόριου για την Παναγία με τίτλο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου.
Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.
Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από  βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

11603 - Ο Γέροντας Γαβριήλ Διονυσιάτης γι’ αυτούς που «αέρα δέρουν»

Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (1886-1983)
(Φωτογραφία: Douglas Lyttle, 1977)
«Με την δύναμιν της ελευθερίας ανέθορε από την τέφραν του 1917 η περικαλλής αυτή νέα Θεσσαλονίκη, το καμάρι της Πατρίδος μας, η ωραιοτέρα πόλις των Βαλκανίων, αυτή την οποίαν ζηλοφθονούν μερικά τσακάλια του βορρά, αλλά ματαιοπονούν, αέρα δέρουν! Η Θεσσαλονίκη μας ήτο ανέκαθεν, είναι και θα είναι ελληνική!»

«Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Το στόμα μου πιο πολύ μίλησε για Ελλάδα παρά για Χριστό. Αλλά και όποιος αγαπά την Ελλάδα, αγαπά τον Χριστό».

Σχετικό: Ιστορική ομιλία του Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1979

Η έκφραση «αέρα δέρεις» είναι αρχαία ελληνική έκφραση - παροιμία 
που είχε ευρύτατη χρήση και που σημαίνει ματαιοπονείς.

11602 - Πανηγυρίζει σήμερα στις Καρυές το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Τυπικαριό

Πανηγυρίζει σήμερα, 25/12 Ιανουαρίου, το Ιερό Κελλί του Αγίου Σάββα του Χιλιανδαρινού, -το επονομαζόμενο Τυπικαριό-, τη Σύναξη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας η οποία προέρχεται από την Λαύρα του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη και φυλάσσεται στο τέμπλο του ναού.

Σχετικά:

11601 - Οδοιπορικό στη γενέτειρα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη


11600 - Μοναχός Προκόπιος Μικραγιαννανίτης (1911 - 25 Ιαν. 1993)

Γεννήθηκε στη Ραψάνη Θεσσαλίας στις 5.3.1911 ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ιωάννου Χατζηλαδάς. Ήλθε να μονάσει στον άγιο αυτό τόπο της μετανοίας, το Άγιον Όρος, δίχως ποτέ να εξέλθει αυτού, για κανένα λόγο, έως της μακαρίας κοιμήσεώς του. Αγωνίσθηκε επιμελημένα και υπομονετικά για τη σωτηρία της αθάνατης ψυχής του στην ιερά σκήτη της Αγίας  Άννης, όπου προσήλθε το 1938. Το 1939 εκάρη μοναχός, με το όνομα Νέστωρ, στην Καλύβη του Αγίου Δημητρίου. Διαβάστε περισσότερα »

11599 - Μοναχός Δανιήλ Δοχειαρίτης (1970 - 25 Ιανουαρίου 2003)









«Τελειωθείς εν ολίγω, επλήρωσε χρόνους μακρούς»

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

11598 - Η σπάνια φωτογραφία του Αγίου Πορφυρίου και η ιστορία της

Μία σπάνια φωτογραφία – ντοκουμέντο του Αγίου Πορφυρίου αναδεικνύει το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, την οποία εξασφάλισε κατά το αφιέρωμα του Αγίου Πορφυρίου ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στρουμπάκος. Το αφιέρωμα αυτό, θα παρακολουθήσετε αύριο από το Πρακτορείο μας.
Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή που εξασφαλίσαμε, έχει την δική της ιστορία.
Απεικονίζει τον σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας δίπλα στις τρεις αδερφές του και με μια ανιψιά του στην γενέτειρα του τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου Ευβοίας.

11597 - Το Άγιον Όρος: ένα παγκόσμιο ορόσημο ήθους


Ο κ. Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π. στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξής του στην Πεμπτουσία αναφέρεται στο Άγιον Όρος ως ένα παγκόσμιο ορόσημο ήθους μέσα από την πολύτιμη και πολυποίκιλη προσφορά του στον άνθρωπο.

11596 - Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει; (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

- Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει στην καθημερινότητά του;
- Εύκολη απάντηση και αδιαμφισβήτητη για όλους: Χρήματα, δουλειά, φαγητό, υγεία...
Αν προσθέσουμε, όμως, την ηρεμία, την χαρά, την αγάπη; Εύκολη πάλι η απάντηση... Βεβαίως χρειάζονται κι αυτά, αλλά χωρίς χρήματα, χωρίς δουλειά ποιος ηρεμεί και χαίρεται, ποιος μπορεί να ασχοληθεί με την αγάπη, όταν δεν έχει την ασφάλεια, που του παρέχει η οικονομική άνεση; Πολύ λογικοφανείς σκέψεις, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο λάθους ή αλλαγής. Υπάρχει βεβαιότητα και σιγουριά.
Ο Χριστός κατά την εδώ παρουσία Του είχε πει: «Οκ π' ρτ μόν ζήσεται νθρωπος».  Δηλαδή, μόνο η μέριμνα για τα υλικά αγαθά δεν προσφέρει ζωή στον άνθρωπο.
Άραγε... Πόσο «λάθος» κάνει ο Χριστός! Πόσο «δεν κατάλαβε» τις ανάγκες