Τρίτη 30 Απριλίου 2019

11979 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Μάιο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

11978 - Δευτέρα του Πάσχα στην Ιερά Νέα Σκήτη στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)


11977 - Δευτέρα του Πάσχα στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)


 

11976 - Ο εορτασμός της κατά θαυμαστόν τρόπον ευρέσεως της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους

Μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και συμφώνως προς την Αγιορείτικη Παράδοση εορτάσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.
Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στο κατάμεστο, από πιστούς και προσκυνητές από όλο τον κόσμο καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Την κυριώνυμο ημερά της εορτής πραγματοποιήθηκε τις

11975 - Λιτανεία στο Χιλιανδάρι τη Δευτέρα του Πάσχα

    Τη Δευτέρα της Διακαινισίμου στο Άγιο Όρος, τελούνται λιτανείες των θαυματουργών εικόνων των διαφόρων Ιερών Μονών. Η μεγαλύτερη γίνεται στις Καρυές όπου βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα του Άξιόν ΕστιΛιτανεία τελείται και στη Μονή Χιλιανδαρίου, η οποία κοσμείται με τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας. Στην εικόνα αυτή ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός προσευχήθηκε όταν του έκοψαν το χέρι και η Παναγία του το ξαναένωσε. Κατά τη λιτανεία στη Μονή Χιλιανδαρίου, προεξήρχε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, λόγω των αδελφικών σχέσεων των δύο Μονών από τους κτήτορες της Μονής Χιλανδαρίου Αγίους Σάββα και Συμεών, οι οποίοι ξεκίνησαν από τη Μονή Βατοπαιδίου τον 12o αιώνα. Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό εδώ.

11974 - Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους


Δείτε και:

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

11973 - Ο Εσπερινός της Αγάπης στο Βατοπαίδι


Δείτε τις 99 φωτογραφίες  εδώ

11972 - Ο τηλεοπτικός σταθμός Star στο Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος βρέθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός Star και ο δημοσιογράφος Λάμπρος Δεμερτζής για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Στην Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπαιδίου μίλησε με τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ και προσκυνητές που έφτασαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για την εβδομάδα των Παθών.

11971 - Οι πρώτες φωτογραφίες από τη λιτάνευση της Εικόνας Άξιόν Εστι στις Καρυές

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η Λιτανεία της Εφέστιας Εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, άρχισε η λιτάνευση της Εικόνας με τη συμμετοχή του Δεσπότη, της Ιεράς Επιστασίας, του Διοικητή του Αγίου Όρους, των πολιτικών αρχών, κελλιωτών μοναχών και πλήθους λαϊκών.
Η διαδρομή της λιτανείας απ’ αρχαιοτάτων χρόνων είναι καθορισμένη και στο Τυπικό της εκτίθεται με κάθε λεπτομέρεια. Στους διάφορους σταθμούς της λιτανείας θα γίνονται ποικίλες εκφωνήσεις και διάφορες ευχές προς αποτροπή νόσων και επιδημιών που επιπολάζουν στους

11970 - Σήμερα στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, γιορτάζουν οι Κελλιώτες.

       …Και πάλι στο προσκήνιο και στις πρωτοβουλίες οι κελλιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί ολότελα δική τους θεωρούν την Θαυματουργό Εικόνα, γιατί σε κελλί έγινε το ψάλσιμο του ύμνου απ' τον Αρχάγγελο και από 'κει την μετέφεραν οι πατέρες τον ενδέκατο αιώνα στο Πρωτάτο, το κέντρο των δικαιοδοσιών και της πνευματικής αίγλης του Πρώτου, για μεγαλύτερή της τιμή και για να την προσδιορίσουν ως την πολιούχο και προστάτιδα ολοκλήρου του Αγίου Όρους.
Είναι μεγάλη η εγκαύχησις της τάξεως των κελλιωτών, γιατί εκλαμβάνουν τους εαυτούς των ως

11969 - Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ (†1671)









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Απριλίου

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

11968 - Φωτογραφίες από την Ανάσταση στο Βατοπαίδι

Δείτε τις 174 φωτογραφίες  εδώ

11967 - Τα μετά την Ανάσταση

Γέροντας Ελισαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
Χριστός Ανέστη και ζωή πολιτεύεται αναφωνεί ο ιερός Χρυσόστομος στον Κατηχητικό του Λόγο για το Πάσχα. Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται σημαίνει ότι κυριαρχεί η ζωή ή αλλιώς υπάρχει όντως ζωή ή και πιο συγκεκριμένα Ανέστη Χριστός και μπορώ να ζω ως ελεύθερος πολίτης, είμαι ελεύθερος από την δύναμη του πονηρού, είμαι ελεύθερος από τον θάνατο, ζω την όντως ζωή που μου την χάρισε ο αναστάς εκ νεκρών Κύριος.
Η Ανάστασις λοιπόν του Κυρίου δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Είναι κάτι ασυγκρίτως ανώτερο και σπουδαιώτερο από τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρει η ιστορία. Η ανάσταση του Χριστού είναι πηγή ζωής, ελπίδος και δυνάμεως πνευματικής ανυπολογίστου. Ίσως κανείς δεν είναι ικανός να εκφράσει πλήρως αυτήν την δύναμη που εκπέμπεται από τον αναστάντα Κύριο και μεταγγίζεται στην ανθρώπινη ύπαρξη.
 Ο Κύριος Ιησούς Χριστός μετά την ανάστασή Του μένει σαράντα ημέρες ζώντας μαζί

11966 - Πάσχα Κυρίου, Πάσχα

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης
Ο πιστός έχει μεγάλη γαλήνη και χαρά. Ο άπιστος αδιαφορεί και ξεγελά τον εαυτό του με ταξίδια και πλούσια φαγητά. Η άνοιξη, με ολάνθιστους τους κήπους και τους αγρούς, συμμετέχει στην πανήγυρη μυρώνωντας την εξαίσια φύση. Όλα γοητευτικά, λαμπροφόρα, ολόφωτα.
Η πίστη συνεπαίρνεται, η ταπείνωση δεν θέλει πολλά λόγια. Η απλότητα και η καθαρότητα φωτοβολούν. Η αγνή ψυχή συγκινείται. Θυμάται την παιδική αθωότητα και πλημμυρίζει από άυλη χαρά. Η τρυφερότητα της φιλοκαλίας ψέλνει χαρούμενα. Το γλυκύτατο Πάσχα γεννά την άδολη χαρά.
Ημέρα Αναστάσεως και ας λαμπρυνθούμε όλοι, πρώτοι και δεύτεροι, πλούσιοι και φτωχοί. Στη νυχτερινή θεία λειτουργία όλοι έχουν μια ανέκφραστη χαρά, μία ανεκλάλητη ειρήνη. Η σοφία της πίστης ικανοποιεί απαιτητικά πνεύματα. Η μεγάλη

11965 - Αναστάσεως φέγγος

Χριστός Ανέστη!

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

11963 - Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους: «Ο Ελληνισμός οφείλει να αισθάνεται υπερήφανος που έχει το Άγιον Όρος στην παράδοσή του»

«Κατάνυξη, δέος, συγκίνηση. Αυστηρή νηστεία, πολύωρες ακολουθίες, εξαίσιοι βυζαντινοί ύμνοι και αδιάλειπτη ατομική προσευχή», δίνουν τον τόνο στην ατμόσφαιρα των άγιων ημερών στη Χερσόνησο του 'Αθω, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Κωνσταντίνος Δήμτσας.
       Ειδικότερα, δίνει την εικόνα στο κλίμα που επικρατεί: «Η εκκλησιαστική και πνευματική διάσταση της αγιορείτικης ζωής συνδέονται άρρηκτα με τον ησυχα-

11962 - H Ακολουθία του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ευλάβειας, δέους και συγκίνησης τελεστηκε η ακολουθία του Επιταφιου στο Άγιον Όρος.
Υπό το φως των κεριών, οι χοροί των ψαλτών και το τελετουργικό, που παραμένει αμετάβλητο αιώνες τώρα, δημιουργήσαν κατανυκτική ατμόσφαιρα για τους χιλιάδες προσκυνητες ,από κάθε γωνιά της γης, που έχουν κατακλύσει και φέτος τα μοναστήρια και τα κελιά για να συνεορτάσουν με τους πατέρες αυτές τις ημέρες.

11961 - Φωτογραφίες από τη Μεγάλη Παρασκευή στο Βατοπαίδι


Δείτε τις 216 φωτογραφίες  εδώ

11960 - Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Άγιο Πάσχα

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ
ΕΠΙ Τ ΑΓΙΩι ΠΑΣΧΑ
ριθμ. Πρωτ. 257
† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
Τιμιώτατοι δελφοί καί προσφιλέστατα τέκνα ν Κυρί,
Διατρέξαντες ν νηστεί καί προσευχ τόν δό-

11959 - Το ανέσπερο φως

Η σκοτεινιά και η απελπισία που έχουν κυριεύσει την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσής του από την πηγή του φωτός και της ελπίδας, τον Χριστό. Μόνο με την προσπάθεια αρχίζει να αχνοφαίνει στον ορίζοντα λίγο φως, αυτό το ανέσπερο φως της Αναστάσεως. 
Αυτό το φως έφερε στον νεκρωμένο άνθρωπο με την κάθοδό Του στον Άδη ο Χριστός. Αυτό το φως θα διαλύσει το σκοτάδι, φωτίζοντας την ζωή του απελπι-σμένου ανθρώπου, χαρίζοντάς του πάλι την αστείρευτη χαρά και την ελπίδα που πήγασε από το μνημείο της αναστημένης αγάπης!

11958 - Μεγάλο Σάββατο



Γέροντος ερομ. Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικς Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
γίου ρους

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

11957 - Ο Επιτάφιος Θρήνος. Από τον κειμηλιακό πλούτο του Αγίου Όρους


11956 - Μεγάλη Παρασκευή στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους


Εσπερινός της Αποκαθήλωσης στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, Καρυές - Άγιον Όρος 2018
*****************************


Περιφορά Επιταφίου - Ι. Ναός Πρωτάτου, Άγιον Όρος (2018)

11955 - Μεγάλη Παρασκευή

Η αμαρτία γέμισε με σκοτάδι την ζωή του ανθρώπου. Ο άνθρωπος τυφλωμένος από την αμαρτία, ζει μέσα στο σκοτάδι, όλα έχουν μαυρίσει μέσα του. Το σκοτάδι ήταν το δώρο του διαβόλου στον άνθρωπο, για να μην βλέπει.
Όντως, ο άνθρωπος δεν έβλεπε Ποιον κάρφωνε επάνω στον σταυρό.
       Δεν γνώριζε ότι εκείνη την στιγμή σταύρωνε τον Ίδιο τον Δημιουργό του!
       Δεν ήθελε να Τον γνωρίσει, δεν ήθελε να Τον δει, γιατί αυτό θα τον έβγαζε από τις λάθος συνήθειές του. Η αγάπη δεν κρύβεται, λάμπει και φαίνεται παντού. Μόνο ο σκληρόκαρδος άνθρωπος δεν μπορεί να δει και να νιώσει την αγάπη.
Σήμερα είναι η μέρα του! Του δίδεται η ευκαιρία να καταπνίξει την συνείδησή του και να σταυρώσει Αυτόν που τον αγάπησε μοναδικά! Μόνο η σκληροκαρδία σταυρώνει, και το απέδειξε σήμερα, την μοναδική Παρασκευή του χρόνου που νόμιζε ο διάβολος ότι έγινε κυρίαρχος. Δεν κατάλαβε ο φτωχός ότι όσο υψώνεις την αγάπη, τόσο φαίνεται!

11954 - Μεγάλη Παρασκευή



Γέροντος ερομ. Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικς Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
γίου ρους

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

11953 - Τοιχογραφίες Εξωκκλησίου αφιερωμένου στον Άγιο Ευγνώμονα Ληστή που σταυρώθηκε μαζί με τον Χριστό στο Γολγοθά

Ο ληστής κρεμόταν πάνω στον σταυρό, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Σταυρό του Χριστού, πάνω στον Γολγοθά. Βαθιά μετανιωμένος είπε προς τον Θεάνθρωπο: «Κύριε, μνήσθητί μου, όταν έλθεις εν τη Βασιλεία σου». Ο Χριστός ανταποκρίθηκε στην ειλικρινή μεταμέλειά του και του είπε: «Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ' εμού έση εν τω παραδείσω».
Ήταν ο πρώτος άγιος που πέρασε στον Παράδεισο. Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία αλλά σπάνια Ιερός Ναός έχει αφιερωθεί σε αυτόν! Στο Άγιο Όρος υπάρχει Εξωκκλήσι του Ιερού Χιλιανδαρινού Κελλιού Γέννησης της Θεοτόκου (Μαρουδά) αφιερωμένο στον Άγιο Ευγνώμονα Ληστή.
Δημοσιεύω τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στο Εξωκκλήσι, έργο του

11952 - Επτά λόγοι του Χριστού από το Σταυρό

του Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη
Οδηγείται ο Χριστός στον Γολγοθά και καρφώνεται στον σταυρό. Από τον σταυρό ο Χριστός είπε επτά λόγους μεγάλης σημασίας και αξίας:
α) «Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τί ποιούσι».
Δικαιολογεί ο Σταυρωμένος τους σταυρωτές Του. Δεν κακιώνει μαζί τους ούτε αυτή την ώρα του φρικτού μαρτυρίου Του. Ο πόνος ήταν βαθύς και μεγάλος. Πρόκειται για λόγο άφθαστου μεγαλείου. Μόνο ένας Θεός μπορούσε να τον πει. Η μεγαλειώδης ανεξικακία απέναντι στην αδικαιολόγητη ανθρώπινη θρασύτητα, αυθάδεια, κακία και μοχθηρία. Η μεγαλόστομη κι ανυπέρβλητη αγάπη της συγχωρητικότητας μπροστά στη βαρβαρότητα της πώρωσης. Η σταυρωμένη αγάπη αντίκρυ στον επηρμένο φθόνο. Λόγια με πνεύμα και αίμα μέσα από την άφατη οδύνη, που τα έλεγε πριν, αλλά τα λέγει και τώρα από το ύψος του σταυρού· αγάπη προς δόλους και προς τους εχθρούς, ακόμη και τους σταυρωτές, ορισμένοι από τους οποίους αργότερα θα μετανοήσουν.

β) «Αμήν, λέγω σοι. σήμερον μετ’ εμού έση εν τω παραδείσω».
Ο αναμάρτητος Χριστός σταυρώθηκε ανάμεσα σε δύο

11951 - Γέρων Ιερόθεος Καρεώτης (1933 - 25 Απριλίου 2015)


11950 - Μεγάλη Πέμπτη


Η αγία και Μεγάλη Πέμπτη

Ιερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
Αγίου Όρους

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

11949 - Του δείπνου Σου του μυστικού...

Επάνω στο υπερώο, μέσα στην γαλήνη της νύχτας, γίνεται ένα τραπέζι ξεχωριστό, μοναδικό. Ένα τραπέζι «μυστικό». Μαζεμένοι οι μαθητές γύρω από τον Διδάσκαλό τους. Ένα τραπέζι, στο οποίο ακούγονται λόγια μοναδικά και σωτήρια.
«Λάβετε φάγετε...». Τι είναι αυτό που μας δίνει να φάμε και ποιος είναι Αυτός που μας το δίνει; Ο Ίδιος απαντά: «αυτό είναι το Σώμα Μου». Συνεχίζει πάλι Αυτός να μιλά: «Πίετε εξ αυτού πάντες... Τι είναι πάλι αυτό που μας προσφέρει να πιούμε; «Ατό είναι το αίμα Μου...» λέει ο Ίδιος. Λόγια ουράνια, που ξεχειλίζουν αγάπη από Αυτόν που μας αγάπησε όσο κανείς άλλος, μοναδικά και τέλεια.
Είναι η στιγμή που μας «παραδίνεται» πριν τον παραδώσουμε. Είναι η στιγμή που γίνεται ένα μαζί μας, με την βρώση και την πόση του Σώματος και του Αίματός Του! Σ' αυτό το τραπέζι μας καλεί όλους, να παρακαθίσουμε και μας προσφέρεται ο Ίδιος ως ουράνια τροφή για να ζήσουμε αιώνια.

11948 - Πάσχα στο Άγιο Όρος

11947 - Τα Άγια Πάθη σε τοιχογραφίες και εικόνες Ιερών Μονών του Αγίου Όρους




11946 - «Ψάλλειν συνετῶς τῶ Θεῶ» Ο όσιος Παΐσιος για τα γλυκόηχα γυρίσματα της Εκκλησιαστικής Μουσικής

Α΄
Η εκκλησιαστική υμνογραφία διδάσκει το δόγμα και το ήθος της Εκκλησίας· ερμηνεύει αυθεντικά το μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας· μυσταγωγεί στην ορθόδοξη πίστη και την εν Αγίω Πνεύματι ζωή. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση εκκλησιαστικού λειτουργικού ήθους δεν παίζουν μόνο ο κληρικοί αλλά και οι ιεροψάλτες, οι οποίοι διακονούν την εκκλησιαστική λατρεία. Το αναλόγιο είναι χώρος μύησης στα ιερά κείμενα της Εκκλησίας μας· σχολείο εντρύφησης στην εκκλησιαστική ποίηση· χώρος προσευχητικής αναφοράς στον Τριαδικό Θεό. Η

11945 - Συμπορευόμενοι προς το Πάσχα (Ιερομόναχος Μύρων Σιμωνοπετρίτης)



       Ομιλία του Ιερομονάχου Μύρωνος Σιμωνοπετρίτου που πραγματοποιήθηκε στην σύναξη των νέων στο μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα, στις 14/4/2019.  
         Ακούστε την ομιλία εδώ

11944 - Όσιος Ξενοφών ο κτήτορας









Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Απριλίου

11943 - Μεγάλη Τετάρτη


Η αγία και Μεγάλη Τετάρτη

Ιερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
Αγίου Όρους

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

11942 - Το τροπάριο της Κασσιανής από τον Βατοπαιδινό χορό

Η οσία Κασσιανή κατέχει μοναδική θέση μεταξύ των βυζαντινών γυναικών υμνογράφων καθώς ύμνοι της χρησιμοποιεί στα λειτουργικά της βιβλία η Εκκλησία. Οι διασωζόμενοι ύμνοι της οσίας Κασσιανής βρίσκονται στο Τριώδιο και στα Μηναία. Έχει γράψει ύμνους για Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές για βιβλικά πρόσωπα, αγίους, σύμβολα και περιστατικά από το σωτηριολογικό έργο του Χριστού.  Ως ποιήτρια και λογοτέχνης η οσία Κασσιανή εμπνεύστηκε και από την περικοπή του Ευαγγελίου με την πόρνη γυναίκα. Αυτή την Ευαγγελική διήγηση η ποιήτρια και μοναχή Κασσιανή τον 9ο αι. την έκανε ύμνο. Διαβάστε περισσότερα »

11941 - Η Πόρνη, η αμαρτωλή. (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Πόρνη ήταν, αλλά δεν την εμπόδισε η συνήθεια της αμαρτίας να δει την αλήθεια.
Η διάθεσή της δεν πνίγηκε από τον βόρβορο της αμαρτίας.
Η καρδιά της ευωδίαζε, παρά την δυσοσμία της αμαρτίας.
Η αμαρτία δεν εμποδίζει την σωτηρία, αλλά η εμμονή στην αμαρτία.
Μας το έδειξε η Πόρνη του Ευαγγελίου.
Αλλ', ω Νυμφίε Χριστέ, χάρισε δάκρυα μετανοίας και απάλλαξε από την δυσοσμία της υποκρισίας τούς δούλους Σου, ώστε καθαροί να αξιωθούμε της Βασιλείας Σου!
Καλή Ανάσταση!

11940 - Οσία Κασσιανή

                   Του Β. Χαραλάμπους
Της ποιήσεως το τάλαντο
Οσία Κασσιανή ουκ έκρυψας
και αντίδωρο τούτο πλουσίως προσέφερες
στον Δωρεοδότην Χριστόν.

Της παρθενίας το κάλλος
ομού με της ασκήσεως την σωτήριον οδόν 
Οσία του Θεού προετίμησας.

Εν τη νήσω Κάσω

11939 - Οι Αγιορείτες Γέροντες σιωπηλά συμμετέχουν στα Άχραντα πάθη του Κυρίου

α) Καθώς εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα καθένας νοσταλγεί τη χαμένη οικειότητα με τον Θεό, προβληματίζεται για την απουσία ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού που οδηγείται εκουσίως στο Σταυρό, «αίροντας τις αμαρτίες του κόσμου», παρότι αποτελεί «σημείον αντιλεγόμενον», εκπέμπει φως και χάρη.
β) Μακάριοι όσοι έχουν οφθαλμούς καθαρούς και γίνονται δέκτες των «θείων χαρισμάτων που προλάμπουν», και «των μηνυμάτων της εορτής που προτρέχουν» κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Και αυτοί είναι γνωστοί μόνο στον

11938 - Κατάλογος της έκθεσης «Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους»




      Την Παρασκευή 19 Απριλίου άνοιξε τις πύλες της στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας η έκθεση της Αγιορειτικής Βοτανοθήκης «Ο Φυτικός Πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους».
Παράλληλα εκδόθηκε και ο κατάλογος της έκθεσης, ένα εξαιρετικό έντυπο το οποίο επιμελήθηκε και εκτύπωσε ο Αντώνης Μαυρογένης.
Στη συνέχεια παραθέτω το εισαγωγικό κείμενο του ειδήμονα δασολόγου δρα Στέφανου Διαμαντή καθώς και τους συντελεστές της έκθεσης.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιουνίου 2019.

11937 - Μοναχός Χριστόδουλος Κατουνακιώτης (1894 - 23 Απριλίου 1982)

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1894 ο κατά κόσμον Χρηστός Κοντονικολός. Νέο τον βρίσκουμε τσαγκάρη στη Χαλκίδα. Δεκάχρονος είχε μείνει ορφανός από πατέρα. Η καλή του μητέρα τον πότισε τα νάματα της ευσέβειας. Κατέληξε τον βίο της ως μεγαλόσχημη μοναχή Μαγδαληνή. 
Το 1923 εισέρχεται με ένθεο πόθο στον αγιορείτικο στίβο. Η φιλέρημη ψυχή του αγκιστρώνεται στα πάντερπνα, πανέρημα και ησυχία Κατουνάκια. 
Εδώ δεν έχει πράσινο, δέντρα, πουλιά, μόνο βράχους απαράκλητους. Η αγριότητα του τόπου δίνει αγιότητα στις ψυχές των τετρωμένων στρουθιών τ’ ουρανού. Παρά τους πόδες του νηπτικού- ήσυχαστή Γέροντος Καλλινίκου (†1930) βρίσκει διδάσκαλο έμπειρο στην υπακοή και τη νοερά προσευχή. Οι ανθρώπινες παρηγοριές απουσιάζουν από εδώ. 

11936 - Μεγάλη Τρίτη



Ιερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε (†2011)
Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης
Τιμίου Προδρόμου
Αγίου Όρους