Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

6710 - Οι αγώνες κατά της διεθνοποιήσεως του Αγίου Όρους

Ιβηριτική Ιερά Επιστασία του έτους 1912 – 1913: 
Γρηγέντιος προηγούμενος Ιβηρίτης, πρωτεπιστάτης, 
Συνέσιος μοναχός Παντοκρατορινός, 
Στέφανος μοναχός Φιλοθεΐτης, 
Φώτιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης, επιστάτες, 
Ανατόλιος μοναχός Βατοπαιδινός, αρχιγραμματέας, 
Αρσένιος μοναχός Ξενοφωντινός, γραμματέας. 
Στη θητεία αυτής της Επιστασίας έγινε η απελευθέρωση 
του Αγίου Όρους (2 Νοεμβρίου 1912) 
(Φωτογραφία: Στέφανος ιερομόναχος)




















Βησσαρίων Γρηγοριάτης αρχιμ.,
Οι αγώνες κατά της διεθνοποιήσεως του Αγίου Όρους
Διαβάστε το σε ψηφιακή μορφή.
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6709 - Το ζηλευτό επάγγελμα. Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Επανερχόμαστε στον πρώτο λόγο του Κυρίου μας κατά τη δημόσια εμφάνισή του, το «μετανοείτε». Δεν έχουν ανάγκη μετανοίας όσοι φύλαξαν με ακρίβεια τις υποσχέσεις του βαπτίσματος. Όποιος όμως παρέβη έστω και μία των ελάχιστων εντολών, υπόκειται στον κανόνα της μετανοίας με όλα τα συναφή. Εφ’ όσον όμως δεν τίθεται θέμα αναμαρτησίας, έστω και αν μία ημέρα είναι η ζωή μας, η μετάνοια καθίσταται απόλυτο καθήκον και ζηλευτό επάγγελμα.
«Όποιος ζητά παίρνει, όποιος ψάχνει βρίσκει, κι όποιος κτυπά του ανοίγεται… Αν λοιπόν εσείς, παρ’ όλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σε όσους του το ζητούν»(Λουκ.11. 10,13). Η ενθαρρυντική παρακίνηση του Κυρίου ότι όταν ζητούμε και παρακαλούμε και τηρούμε τις εντολές θα εισακουσθούμε, μας ενδυναμώνει για να συνεχίσουμε την επίμονη μετάνοια.

6708 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Ιούλιο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης


6707 - Φωτογραφίες από την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Παλάνη στην Ιερισσό





Φωτογραφίες από την ατομική έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού καλλιτέχνη Παλάνη Χρήστου, με Θέμα «ΑΘΩΝΟΣ ΟΨΕΙΣ», η οποία φιλοξενείται στο Πνευματικό  Κέντρο  Ιερισσού, του Δήμου Αριστοτέλη.
Μια αξιόλογη έκθεση, μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, που, περιλαμβάνει 35 πίνακες ζωγραφικής  με τοπία από το Άγιον Όρος, καθώς και απεικονίσεις μοναχών με τα διακονήματά τους. 

Διάρκεια έκθεσης: Από 28 Ιουνίου 2015 έως 12 Ιουλίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00 έως 15:00 και 19:00 έως 22:00

6706 - Πνευματικοί Διάλογοι με τον Αγιορείτη Γέροντα Γαβριήλ, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λέπαβινα (1)

ΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, ΘΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ
Αδελφός Μλάντεν: - Πάτερ Γαβριήλ, ευλογείτε! Πάτερ, αισθάνομαι ότι η Προσευχή του Ιησού με βοηθάει πολύ. Ωστόσο, δεν προσεύχομαι αρκετά. Παίρνω το κομποσκοίνι στο χέρι μου για να μη διασκορπίζεται ο νους μου, αλλά το μυαλό μου περιπλανιέται συχνά. Όσον αφορά τα κομποσκοίνια, η γνώση μου πάνω στο θέμα αυτό είναι ακόμη ασαφής. Θα ήθελα να είμαι άξιος να τα φοράω, γιατί τα χρειάζομαι μόνο για την προσευχή. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές βάζω δύο ή τρία κομποσκοίνια στο χέρι, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι σωστό. Δώστε μου μία συμβουλή, Πάτερ!
Πάτερ Γαβριήλ: - Ο Θεός να σε ευλογήσει!
Αδελφέ Μλάντεν, βλέπω ότι έχεις πρόβλημα συγκέντρωσης στην προσευχή.

6705 - Μοναχός Αβράμιος Νεοσκητιώτης (1897 – 30 Ιουνίου 1989)

Ο κατά κόσμον Ευθύμιος Νικόπουλος ή Νίκου γεννήθηκε στο χωριό Αποστολία Φωκίδος το 1897 από γονείς διακρινόμενους για την ευσέβειά τους. Από μικρός αναγκάσθηκε να εργάζεται για να συντηρεί τη χήρα μητέρα του και την αδελφή του. Δωδεκάχρονος πήγε στην Αθήνα, για να εργασθεί σε γαλακτοπωλείο. Τα λίγα έσοδά του έστελνε στο χωριό για τους αναγκεμένους δικούς του. Τον λίγο του ελεύθερο χρόνο ξόδευε στην ανάγνωση του Ευαγγελίου και σε προσκυνηματικές επισκέψεις των μονών της Αττικής. Δεν θέλησε να εμπλακεί σε κοσμικές περιπέτειες και γήινα δεσμά, γιατί ο νους του ήταν στραμμένος άλλου. Η μελέτη και η προσευχή ήταν οι μόνιμοι σύντροφοί του. Ακόμη και ως στρατιώτης κρυβόταν στα δάση και τους αγρούς μελετώντας με λαχτάρα το θείο και ιερό Ευαγγέλιο. ’Έκανε στον πόλεμο της Μ. Ασίας επί επταετία.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

6704 - Στο Άγιο Όρος με τον φακό του Ηλία Δασκαλάρα

6703 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Ιβηρίτης (1889 – 29 Ιουνίου 1957)

Ο κατά κόσμον Μιχαήλ Ιωάννου Καραγιάννης γεννήθηκε στο χωριό Ράφτι Αρκαδίας το έτος 1889. Το 1909 προσήλθε στο Ιβηρίτικο Κελλί της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Παλαιά ονομαζόταν «του Δεσπότη», γιατί το είχε κτίσει ο επίσκοπος Γαλακτίων, τον 17ο αιώνα.
Αυτός είχε κτίσει και τον πύργο της μονής Ιβήρων. Στα τελευταία έτη του 19ου αιώνος οι Μωραΐτες Γέροντες Γεράσιμος και Κοσμάς από το γειτονικό Ιβηρίτικο Κελλί των Τριών Ιεραρχών – Σαράβαρη ήλθαν και το ανήγειραν εκ βάθρων πετρόκτιστο και ωραίο και από τότε ονομάσθηκε «Μωραΐτικο». Στους Γέροντες αυτούς ήλθε και υποτάχθηκε και ο Μιχαήλ. Στην κουρά του, το 1912, από Μιχαήλ ονομάσθηκε Αρτέμιος.
Το 1927 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και κατεστάθη Πνευματικός. Απέκτησε φήμη ως διακριτικός Πνευματικός. Εξομολογούσε πολλούς μοναχούς και λαϊκούς. Πάντοτε προτιμούσε κι έλεγε το καλό.

6702 - Σαν σήμερα η θεμελίωση (1867) και τα εγκαίνια (1900) του Ιερού Ναού της Σκήτης Αγίου Ανδρέα

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

6701 - Από το Άγιον Όρος… στον Ουρανό – μοναχός Μωυσής Αγιορείτης

Ευλαβικό αφιέρωμα στον αείμνηστο μοναχό και λόγιο συγγραφέα π. Μωυσή τον Αγιορείτη (†1 Ιουνίου 2014).
Προβλήθηκε στην Εκδήλωση με τίτλο «Από το Άγιον Όρος … στον Ουρανό - Αφιέρωμα μνήμης στις δύο σύγχρονες μορφές του Αγίου Όρους τον αρχιμ. Γεώργιο Καψάνη Γρηγοριάτη και τον Γέροντα Μωυσή Αγιορείτη», που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, με ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Λουκά Γρηγοριάτη.
ΚΕΙΜΕΝΑ – ΑΦΗΓΗΣΗ: Νώντας Σκοπετέας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιερά Μονή Μυρτιάς

6700 - Από το Άγιον Όρος... στον Ουρανό – αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης


.......Ευλαβικό αφιέρωμα στον αείμνηστο αγιορείτη Γέροντα αρχιμ. Γεώργιο Καψάνη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους (†8 Ιουνίου 2014).
Προβλήθηκε στην Εκδήλωση με τίτλο «Από το Άγιον Όρος … στον Ουρανό - Αφιέρωμα μνήμης στις δύο σύγχρονες μορφές του Αγίου Όρους τον αρχιμ. Γεώργιο Καψάνη Γρηγοριάτη και τον Γέροντα Μωυσή Αγιορείτη», που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, με ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Λουκά Γρηγοριάτη.
ΚΕΙΜΕΝΑ – ΑΦΗΓΗΣΗ: Νώντας Σκοπετέας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιερά Μονή Μυρτιάς

6699 - Οι γνωστοί άγνωστοι των φωτεινών πλέον σκοτεινών δυνάμεων

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης (†2014)
Μετά την σταύρωση είναι πάντοτε η Ανάσταση
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χείριστη. Προηγήθηκε και υπάρχει μια πνευματική κρίση με την αμφισβήτηση ιερών θεσμών και παραδόσεων. Συνάμα αναπτύσσεται μια απειλητική εσχατολογία, μια τρομοκρατική αντιχριστολογία και μία έντονη δαιμονολογία. Χρειάζεται πολλή προσοχή και μεγάλη διάκριση. Ούτε να ξεθαρρευτούμε, να σφυρίζουμε αδιάφορα και να θεωρούμε ότι όλα είναι περίφημα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ούτε πάλι να πέσουμε σε μαρασμό και απόγνωση.
Ένας σοβαρός Χριστιανός δεν μπορεί να μην αισιοδοξεί και να μην ελπίζει. Ας εμπιστευθούμε πιο πολύ τον Κύριο. Η μυστηριακή ζωή να γίνει πιο συνειδητή. Η ζωή της προσευχής πιο θερμή. Η εγρήγορση μεγαλύτερη. Να συνδεθούμε πιο πολύ με τον Θεό και όχι τόσο με τους ανθρώπους. Η ειλικρινής μετάνοια μπορεί να φέρει καλύτερες ημέρες. Τα λάθη μπορούν να διορθωθούν, αν αληθινά το θέλουμε. Η εμπιστοσύνη στον Θεό, η ακράδαντη πίστη στο «και δός ημίν σήμερον», η χριστοποίηση του ανθρώπου θα τον κάνει ασφαλή, ατάραχο, ειρηνικό, γαλήνιο, άφοβο και ελπιδοφόρο.
Οι γνωστοί άγνωστοι των φωτεινών πλέον σκοτεινών δυνάμεων μας έφεραν προσκυνητές του υπερκαταναλωτισμού, λάτρεις του ευδαιμονισμού, υπηρέτες του ατομισμού, ελεύθερους ανελεύθερους, δέσμιους εμπαθών δικαιωμάτων.

6698 - Ιερομόναχος Άνθιμος Αγιαννανίτης (1913 - 28 Ιουνίου 1996)

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος γράφει περί του αειμνήστου Γέροντος: «Ο Γέροντας Άνθιμος Αγιαννανίτης ήταν από τους τελευταίους παλαιούς Αγιορείτες, που στο πρόσωπό του συγκέντρωσε την αυστηρότητα της ασκήσεως, την εμμονή στη μοναχική παράδοση και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκκλησιαστικής τάξεως. Ήταν ο εκφραστής του γνησίου Αγιορείτικού μοναχικού πνεύματος…».
Κατά κόσμον ονομαζόταν Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος του Χαραλάμπους και της Βασιλικής. Γεννήθηκε στο χωριό Καλλιάνοι της Κορινθίας το 1913. Μόλις πέντε ετών έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Φλεγόμενος από τον πόθο της μοναχικής αφιερώσεως αναχώρησε για το Άγιον ’Όρος το 1929 και υποτάχθηκε στον Γέροντα Γαβριήλ (†1959), που μόναζε με τον αυτάδελφό του Μιχαήλ (†1952), τους οποίους διακόνησε αφοσιωμένα και δεν έπαυε να λέει ότι ήταν γι’ αυτόν οι δύο φύλακες αρχάγγελοι. Στην πανήγυρη της Καλύβης τους, των Εισοδίων της Θεοτόκου, το 1930, εκάρη μοναχός. Από τότε επιδόθηκε με περισσότερο ζήλο στην άσκηση των αρετών και στη νέκρωση των αντιθέων παθών. Το 1933 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1936 πρεσβύτερος.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

6697 - Αλλοτρόπως σε μας το δώρισε

ΑΛΛΟΤΡΟΠΩΣ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟ ΔΩΡΙΣΕ
Του Βασίλη Χαραλάμπους

Κι έτσι οδοιπορώντας στο μικρό μονοπάτι
στ’ ολοπράσινο τούτο Περιβόλι
της Παναμώμου Μητρός
σιγοπερπατώ συντροφεύοντας
στου δρυμού το ησύχιον
τις λιαχτίδες στο ρυάκι.
Και συλλογιέμαι τη μεγάλη αγάπη
της μόνης Αμολύντου
για τον «Θεόν και Υιόν αυτής
τον οποίον απείρως ηγάπα»
«αλλά και τον λαόν
τον οποίον  ηγάπα αγάπη μεγάλη».
Ετούτο τ’ Άγιο Περιβόλι
ο γλυκύτατος Ιησούς
τη Μητρί αυτού εδωρήσατο
και η Πανάμωμος Δέσποινα
«η την γην ουρανώσασα
και το γένος θεώσασα…»
αλλοτρόπως σε μας το δώρισε.
*Τα εντός εισαγωγικών είναι παρμένα από την  Ομιλία 37 «Εις την Κοίμησιν» του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

6696 - Της πνευματικής ζωής τα μυστικά - Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

Αν καταλάβει κανείς τα μυστικά της πνευματικής ζωής και τον μυστικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Θεός, παύει να στεναχωριέται για ό,τι του συμβαίνει, γιατί δέχεται με χαρά τα πικρά φάρμακα που του δίνει ο Θεός για την υγεία της ψυχής του. Όλα τα θεωρεί αποτελέσματα της προσευχής του, αφού ζητάει συνέχεια από τον Θεό να του λευκάνει την ψυχή.
Όταν όμως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δοκιμασίες κοσμικά, βασανίζονται. Αφού ο Θεός όλους μας παρακολουθεί, πρέπει να παραδίνεται κανείς εν λευκώ σ’ Αυτόν. Αλλιώς είναι βάσανο” ζητάει να του έρθουν όλα, όπως εκείνος θέλει, αλλά δεν του έρχονται όλα όπως τα θέλει, και ανάπαυση δε βρίσκει.
Εξαρτάται από το πως αντιμετωπίζει κανείς τις δοκιμασίες. Όσοι δεν έχουν καλή διάθεση, βρίζουν τον Θεό, όταν τους βρίσκουν διάφορες δοκιμασίες. «Γιατί να το πάθω εγώ αυτό; Λένε. Να, ο άλλος έχει τόσα καλά! Θεός είναι αυτός;» Δεν λένε «ήμαρτον», αλλά βασανίζονται.

6695 - Ο Καρδίτσης έκλεψε την καρδιά των αγιορειτών πατέρων

Ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (με έδρα την Καρδίτσα) επισκέπτεται εδώ και τρεις μέρες το Άγιον Όρος. 

Το Σεβασμιώτατο συνοδεύει κλιμάκιο 40 ιερέων από την Μητροπολίτική του περιφέρεια με προεξάρχοντες τον αρχιμ. π. Κυριακό Τσολάκη ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως και τον ιερομ. π. Κύριλλο εκ των πατέρων της Ιεράς Μονής Κορώνης.

Τις καρδιές των αγιορειτών πατέρων έκλεψε ο Σεβασμιώτατος κατ΄ αρχάς με την απλότητα και την ταπείνωσή του, μη φορώντας εγκόλπια και ποιμαντορικές ράβδους αλλά και γιατί στις ακολουθίες μετέβαινε πρώτος και έφευγε τελευταίος.

6694 - Πατρικές συμβουλές από την έρημο του Αγίου Όρους

Ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης νουθετεί με τον πατρικό του λόγο για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, τα πάθη που ως μυρμηγκολέων αναπτύσσονται στη ψυχή και τη μετάνοια ως ασφαλή οδό σωτηρίας.

6693 - Αγιορείτικη Κληρονομιά, το blog του Ηγουμένου Γαβριήλ Αγιορείτη



.......«Αγιορείτικη κληρονομιά» είναι ένα blog (http://www.manastir-lepavina.org/blog) που δημιουργήθηκε από την πίστη και την αγάπη για το Άγιον Όρος και τον πνευματικό του πλούτο. 
.......Ακόμη και σήμερα, πολλά χρονιά μετά από τα δεκατρία χρόνια της διανομής μου στο Άγιον Όρος, τα χρώματα, οι μυρωδιές και οι ήχοι αυτού του ξεχωριστού "Περιβολιού της Παναγίας" ζουν μέσα μου. Τα χρόνια που έζησα στην Ι.Μ. Χιλανδαρίου και στο Ιερό Κελί του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού "Bjelozerskoj" έχουν καθορίσει για πάντα την μοναστική μου ζώη. 
.......Όποιος έχει περάσει ακόμα και λίγες μέρες σε αυτό το Περιβόλι, όπου επί αιώνες αόρατα και συνεχόμενα επεκτείνεται η σκέπη της Ανώτατης Αθωνικής Ηγουμένης και Προστάτιδας, πήρε το δώρο για όλη του τη ζωή. 

6692 - Η αληθινή μετάνοια (Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου)

Συμβαίνει, αγαπητοί μου, λέγει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, συχνά ο άνθρωπος στον κόσμο να φοβάται πολύ. Φοβάται μη αρρωστήσει, μη πάθει κάτι άσχημο, μη του κάνουν κακό, μη δεν επιτύχει, μη δεν προοδεύσει, μη εκτεθεί, μη δεν τιμηθεί, μη δεν αναγνωρισθεί. Για τη σωτηρία της αθάνατης ψυχής του δεν πολυνοιάζεται, δεν φοβάται, δεν αγωνιά, μόνο ελπίζει στον Πολυεύσπλαχνο Θεό, αν βέβαια πάλι νοιάζεται και ενδιαφέρεται. Δεν αγαπά πολύ τη σωτηρία του φαίνεται σήμερα ο άνθρωπος. Γιατί άραγε; Τί είναι αυτό που τον κάνει ν’ αμαρτάνει εύκολα και να μετανοεί δύσκολα; Είναι τόσο δύσκολο ν’ αλλάξει ο άνθρωπος; Είναι υποτιμητικό να ζητήσει συγχώρεση; Είναι αναξιοπρεπές να ταπεινωθεί; Τον ομιλητή παρακαλώ καλείσθε ν’ ακούσετε ως αδελφό σας, ως συναγωνιστή και όχι σαν αυστηρό δάσκαλο. Θα προσπαθήσει ν’ απαντήσει στα βασικά και καίρια παραπάνω ερωτήματα. Θα χρησιμοποιήσει προς τούτο την απαράμιλλη Αγία Γραφή, τη θεοκίνητη Πατρολογία και τον μυροβόλο Συναξαριστή.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

6691 - Ορθόδοξα λόγια σύγχρονων Αγιορειτών Πατέρων

«Όταν εισέρχεσαι στο Άγιον Όρος δεν προγραμματίζεις κατά παραγγελίαν την πνευματική σου πορεία. Αφήνεσαι να σου μιλάει και να σε κατευθύνει αυτό το Άγιον Όρος όπως η Κυρία Θεοτόκος γνωρίζει. Αφήνεσαι όπως το κλαράκι στην ροή του ποταμού να σε ταξιδέψει όπου  ο Θεός  θέλει.»
***
«Ασχολούμαστε διαρκώς με το πλάτος της Ορθοδοξίας  και όχι με το βάθος της. Μαθαίνουμε καθημερινά ποιος Πατριάρχης έβηξε.Τί φόρεσε ό τάδε Δεσπότης στο πανηγύρι. Ποια κυρία επιτέλεσε την τάδε αρτοκλασία. Ποιο νέο βιβλίο εκδόθηκε κ.ά., αλλά λίγοι ασχολούμαστε  με το βάθος και την ουσία της Ορθοδοξίας που μεταποιεί τους αμαρτωλούς σε Αγίους και  τους αποξενωμένους σε φίλους και παιδιά  του Θεού  γεμίζοντάς τους με την χάρη του Αγίου Πνεύματος».

6690 - Νέο βιβλίο μαγειρικής με 140 αγιορειτικές συνταγές: Светогорски кувар

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ιερομονάχου Ονούφριου Χιλιανδαρινού Светогорски кувар, кулинарске приче о светогорском животу, με 140 συνταγές φαγητών που από παλαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούν οι Γέροντες της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου. Το βιβλίο συμπληρώνουν ιστορίες από την μοναστική καθημερινότητα του Άθω. Είναι ένα ασυνήθιστο βιβλίο που συνδυάζει με μοναδική πνευματώδη αφήγηση την ιστορία με την καθημερινότητα του Αγίου Όρους, αποκαλύπτοντας τον πλούτο της γεύσης.

6689 - Το μετοχιακόν ζήτημα του Αγίου Όρους














Βησσαρίων Γρηγοριάτης αρχιμ.,
Το μετοχιακόν ζήτημα του Αγίου Όρους

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6688 - Μοναχός Ησύχιος Σταυρονικητιανός και ο υποτακτικός του Θεοδόσιος (1929 - 26 Ιουνίου 2001)

Ο υποτακτικός του π. Ησυχίου
Μοναχός Θεοδόσιος

(1915 - 26 Ιουνίου 2001)
Ο κατά κόσμον Κυριάκος Μαλτέζος του Γεωργίου και της Μυρσίνης γεννήθηκε στη Σαμοθράκη το 1915. Το 1931 προσήλθε στη μονή Ιβήρων. Το 1934 μετέβη στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Κατόπιν κατοίκησε στη σκήτη Ιβήρων. Από εκεί προσήλθε στο Σταυρονικητιανό Κελλί του Προφήτου Ήλιου το 1966.
Ήσυχος, αβαρής, άσημος, άδοξος, άγνωστος ζούσε στο Σταυρονικητιανό Κελλί του Προφήτου Ηλιού. Στο μοναστήρι δεν πήγαινε συχνά, μόνο σε μεγάλη ανάγκη. Τον Αύγουστο του 1986 αρρώστησε σοβαρά. Η χειρουργική επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη, έδειξε καρκίνο του προστάτη. Το μοναστήρι τον περιέθαλψε με αγάπη και τον επιμελήθηκε κατάλληλα επί ένα πεντάμηνο έως την ημέρα της εκδημίας του. Ένας μοναχός αγράμματος και αδαής, που δεν είχε καμιά ιδέα για τον εαυτό του, έδειξε στην πράξη πόσο βαθιά καλλιεργημένος ήταν πνευματικά.
Υπέφερε τους φρικτούς πόνους της ασθένειας στοχαστικά, ήσυχα, φρόνιμα, μ’ ελπίδα κι εμπιστοσύνη στην Παναγία γι’ αυτό το πρόσωπό του ήταν ήρεμο και ιλαρό. Σε μία στιγμή κρίσεως, ο υποτακτικός του Θεοδόσιος, όταν τον είδε να συσπάται το πρόσωπό του και να τρίζει τα δόντια του από τους πόνους πάνω στο κρεβάτι, πήρε να κλαίει.

6687 - Μοναχός Φιλόθεος Ξενοφωντινός (1895 - 26 Ιουνίου 1986)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Νικόλαος Αθανασίου Νικολαΐδης. Ο λίαν καλογερικός αυτός μοναχός γεννήθηκε στο Ακαλάνιο του Έβρου.
Μητέρα δεν γνώρισε, γιατί πριν αυτή σαραντίσει αρρώστησε και ανεπαύθη. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε. Τη μητριά του την αγαπούσε και κατόπιν πάντοτε τη μνημόνευε. Σε μικρή ηλικία προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα, που του άφησε αρκετά μεγάλη σωματική αναπηρία.
Έτσι αναγκάσθηκε να μη μπορεί να παίζει με τ’ άλλα παιδιά, ούτε να προσφέρει κάποια εργασία στο σπίτι του. Μετά τον θάνατο της μητριάς του πήγε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1925 είχε αναπτύξει αλληλογραφία με τον όσιο Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο († 1980). Τις επιστολές του, περίπου διακόσιες, τις φύλαγε και τις μελετούσε.

6686 - Οσιομάρτυς Δαβίδ (†1813)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Ιουνίου

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

6685 - Στο Άγιο Όρος με τον φακό του Σταύρου Βελιγράκη

6684 - Γέροντα, πες μου πώς ζούσες, όταν ήσουν στο Άγιον Όρος;

Αμβρόσιος ιερομόναχος Λάζαρης
(1912 - 2006)
- Γέροντα, πες μου πώς ζούσες, όταν ήσουν στο Άγιον Όρος;
- Στο Άγιον Όρος ήταν βαρύς χειμώνας. Πάνω από ένα μέτρο χιόνι στο Κουτλουμούσι. Είχαμε φασόλια, ρεβίθια, ψωμί, παστή σαρδέλα, κρεμμύδι και κουκιά Κρέας δεν τρώγαμε ποτέ, ψάρια -τρώγαμε. Μια φορά, με βάλανε εκεί πού έχουνε τα βαρέλια με τα κρασιά. Με βάλανε εκεί δύο χρόνια, γιατί είχε πολλά αμπέλια το Μοναστήρι. Κάτω, στη θάλασσα το ένα, και κάτω από το Μοναστήρι, ένα χιλιόμετρο, το άλλο. Μετά με βάλανε τραπεζάρη. Εγώ φρόντιζα στο τραπέζι το κρασί. Πήγαινα κάθε μέρα στην αποθήκη και έπαιρνα δέκα κιλά κρασί σε μία νταμιτζάνα και έβαζα πάνω στο τραπέζι από ένα ποτήρι. Αλλά είχα ένα κελί ξεχωριστό, που είχα τα πράγματα. Κάνανε ωραίο κρασί τα σταφύλια μας.
- Ποιόν μοναχό είχες ξεχωρίσει;
- Ο παπά-Κύριλλος ήταν ο καλύτερος, στη σκήτη τού Κουτλουμουσίου, καλόγερος τέλειος ψυχικώς και σωματικώς. Τον ξέρανε όλοι, στις Καρυές και παντού. Τον φέρανε εκεί, κάθισε ένα φεγγάρι και μετά δεν τ' άρεσε κι έφυγε. Έβλεπε ότι δεν γινότανε πρόοδος στο Μοναστήρι μέσα και τα παρατάει και πάει στο καλύβι του.

6683 - Μοναχός Εφραίμ Λαυριώτης (1926 – 25 Ιουνίου 1999)

Ο κατά κόσμον ’Εμμανουήλ Φωτίου Πασσάλης, ο καλοκάγαθος, ο απλούστατος και ταπεινότατος αυτός άνθρωπος του Θεού γεννήθηκε στο χωριό Μαριτσά της Ρόδου το 1926. Στον κόσμο Πνευματικό είχε τον μακαριστό Γέροντα Αμφιλόχιο Μάκρη († 1970). Προσήλθε στο Άγιον Όρος και πρώτα πήγε στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων στους Γέροντες Μιχαήλ († 1979) και Ιερόθεο († 1968). Στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας εισήλθε το 1957 και εκάρη μοναχός το 1958. Τον κτήτορα της μονής του όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη τον λάτρευε. Διακόνησε με προθυμία και φιλότιμο τη μονή της μετανοίας του επί έτη ως εκκλησιαστικός, παραβηματάρης, διαβαστής και κονακτσής στο κονάκι των Καρυών.
Αγαπούσε υπερβολικά την εκκλησία, την Παναγία, τους αγίους, τις ιερές ακολουθίες. Αγαπούσε την τάξη, την ευπρέπεια, το τυπικό, την παράδοση. Γι’ αυτό και πάντα θα είχε κάποιο μικρό παράπονο για κάποιες παρατυπίες η παραλείψεις. Ήταν τύπος ευχάριστος και αγαπητός για την καλοκαγαθία του και την απλότητά του.

6682 - Συνέντευξη του Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη (†2015) από παλαιότερη επίσκεψή του στη Βουλγαρία

6681 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 25η Ιουνίου

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

6680 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη της Παναγίας «Άξιον εστί» στο Πρωτάτο (24 Ιουνίου 2015)

Η Σύναξις της θαυματουργού εικόνας Παναγίας «Άξιον εστί» εορτάστηκε με ιερά αγρυπνία στο Πρωτάτο, προεξάρχοντος της πανηγύρεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού συμπρoσευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξαν-δρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος βρίσκεται στο Άγιον Όρος για τα ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Βαρθολομαίου.

6679 - Η ευχή και το όπλο... (Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής)

Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτόν σου να λέγεις συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως. 
Στην αρχή γρήγορα, να μην προφθάνει ο νους να σχηματίζει λογισμό μετεωρισμού. 
Να προσέχεις μόνο στα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».
Όταν αυτό πολυχρονίσει, το συνηθίζει ο νους και το λέγει και γλυκαίνεσαι ωσάν να έχεις μέλι στο στόμα σου και θέλεις να το λέγεις. 
Αν το αφήσεις στενοχωρείσαι πολύ.

6678 - Η βλάστησις και η χλωρίς της χερσονήσου του Αγίου Όρους



Γκανιάτσας Κωνσταντίνος,
Η βλάστησις και η χλωρίς της χερσονήσου του Αγίου Όρους

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6677 - Φυσικός χώρος και μοναχισμός. Η διατήρηση της βυζαντινής παράδοσης στο Άγιον Όρος





















Παπαγιάννης Θ. –
Ελισαίος ιερομ. Σιμωνοπετρίτης,
Φυσικός χώρος και μοναχισμός. Η διατήρηση της βυζαντινής παράδοσης στο Άγιον Όρος

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6676 - Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στην Ορθόδοξη Κοινότητα Η Οσία Θωμαΐς, στη Μυτιλήνη

Ο Πανοσιολογιώτατος Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος ομιλεί σε νέους στο Κατοικητήριο της Ορθόδοξης Κοινότητας Η Οσία Θωμαΐς, στη Μυτιλήνη στις 15 Ιουνίου 2015.

6675 - Μήπως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο Άγιον Όρος;

Σε πρόσφατο προσκύνημα στο Άγιον  ‘Ορος  παρατήρησα και πάλι με δυσφορία, την αυξανόμενη ποσότητα επισκεπτών ή μάλλον ειπείν «τουριστών»  στο Περιβόλι Της Παναγίας με μία ανάλογη έκπτωση της πνευματικής ποιότητας.
Ακόμη και μνημεία (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) περιχαράσουνε και καταστρέφουνε αναγράφοντας τα ονόματά τους ή το πέρασμά τους ως ενθύμιο, λες και βρίσκονται σε κανένα ζωοολογικό κήπο, κάποιοι άλλοι δε μεταφέρουν μαζί τις κονσέρβες, ζαμπόν σαλάμια και αλκοόλ  για να κάνουν πικ- νικ όπου βολευτούν, άλλοι ακόμη  έχουν καταντήσει τις αυλές των Ι. Μονών αλλά και τους εξώστες των πλοίων σε δημόσια καπνιστήρια κ.α. Οι δε Μοναχοί από το πλήθος αυτών  αναγκάζονται να αποκεντρώνονται από το βάθος της ησυχαστικής τους ζωής και να καταντάνε καμαριέροι. Για δε το κέντρο των Καρυών βλέπεις  μία κοσμικοποίηση με μαγαζάκια, μίνι καφετέριες  με νεοεποχίτικα σκευάσματα και ποτά με καλαμάκι. Μόνο σουβλάκια δεν ψήνουν ακόμη στις Καρυές πλέον και γενικότερα το πανίερον Άγιον  Όρος  να μετατρέπεται σε Holy Tour.

6674 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)











Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιουνίου


Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

6673 - Θαυματουργικές εικόνες της Μονής Βατοπαιδίου και τα αντίγραφά τους











Τσιγαρίδας Ε. – Παπαδημητρίου Βιβή,
Θαυματουργικές εικόνες της Μονής Βατοπαιδίου και τα αντίγραφά τους

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6672 - Η παρουσία των αγίων στη ζωή της Εκκλησίας. Γέροντας Παΐσιος Νεασκητιώτης

Ο Γέροντας της Καλύβης αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αγίου Όρους Μοναχός Παΐσιος μιλάει για τη παγκοσμιότητα της Εκκλησίας και το οικουμενικό βίωμα της παρουσίας των αγίων.

6671 - «Η Θεία Λατρεία». π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης



Ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης μιλάει για την Θεία Λατρεία. 
Την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

6670 - Αγρυπνία απόψε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου



Απόψε στις 9 θα τελεσθεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, σε ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ύμνου «Άξιόν Εστιν».
Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Σχετικά:

6669 - Η επάνδρωσις των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους

Διονύσιος μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών (1907-1970),
ως αιχμάλωτος σε στρατόπεδο της Γερμανίας




















Διονύσιος μητροπ. Τρίκκης και Σταγών,
Η επάνδρωσις των Ι. Μονών Αγίου Όρους
Αθήνα 1967
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη