Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

7874 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στην Κέρκυρα

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Ι.Χ.Π. η «Πλατυτέρα»,  η τιμητική εκδήλωση της Ι.Μ. Κερκύρας για τους εκπαιδευτικούς του νησιού, εξ’αφορμής της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, με θέμα: «Η παιδεία της ερήμου» και ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ελισσαίο. Προηγήθηκε η Βυζαντινή Χορωδία της Ι.Μ., η οποία έψαλλε ύμνους, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Χοράρχη Γεωργίου Λαδοβρέχη. Εν συνεχεία παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό για τους Τρεις Ιεράρχες, από το Γραφείο Νεότητος της Ι.Μ.
Ο π. Ελισσαίος στο λόγο του  επεσήμανε την στάση των Τριών Ιεραρχών σχετικά με την Αρχαιοελληνική Φιλοσοφία και τη Θεολογία της Εκκλησίας μας, μια στάση θετική, νηφάλια, αλλά και κριτική.  Μέσω εκείνων έγινε η επανεκτίμηση των ελληνικών γρμμάτων, αφού ήταν προικισμένοι με την παιδεία, την κατά Θεόν σοφία, αλλά και με την Αγιότητα. Έδωσαν τις πραγματικές διαστάσεις τόσο στην παιδεία, όσο και στην Θεολογία.

7873 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Φεβρουάριο

1 Φεβρουαρίου

3 Φεβρουαρίου

4 Φεβρουαρίου

7872 - Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου (βίντεο)

.
         http://koutloumous.com

7871 - Αγιορείτες


7870 - Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω (†1877)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Ιανουαρίου

7869 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Ηλίας ο Αρδούνης







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Ιανουαρίου

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

7868 - Φευγαλέα πλευτικά θα λογιούνται


Φευγαλέα πλευτικά θα λογιούνται
Του Β. Χαραλάμπους

Δραπετεύει το θώρι
από το μικρό παράθυρο
στην Τράπεζα της Μονής Γρηγορίου
στο πελαγίσιο αγνάντεμα
στο μικρό βαπόρι της γραμμής
που για τόσο λίγο φαίνεται
από τούτο τ’ αψηλό μοναστήρι
κι ύστερα χάνεται.

7867 - Συνέντευξη του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου

Η συνέντευξη του κ. Αρίστου Κασμίρογλου στην Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Από τον Σωτήρη Λέτσιο
«Το Αγιον Ορος αποτελεί μεγάλη και ξεχωριστή πρεσβεία για την πατρίδα μας».
Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου, πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, προσθέτοντας ότι, μετά την κατάρρευση του Θιβέτ, είναι το μοναδικό μοναστικό κέντρο που αποτελεί ανεκτίμητο εθνικό θησαυρό.
Ακόμη, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το Αγιον Ορος μιλάει με τη σιωπή του», ενώ συγχρόνως ασκεί στους επισκέπτες-προσκυνητές μια μεγάλη ελκτική δύναμη.

7866 - Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2016 η έκθεση φωτογραφίας στην Αγιορειτική Εστία

Η Έκθεση φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2016.
Οι επισκέπτες της εν λόγω Έκθεσης, έχουν τη δυνατότητα να δουν την φωτογραφική δουλειά των τεσσάρων ξένων φωτογράφων – του Valery Bliznyuk από τη Ρωσία, του  Ali Borovalı από την Τουρκία, του Zbigniew Kosc από την Πολωνία και του Zoran Purger από την Σερβία – η οποία χωρίζεται στις ενότητες «Τόπος», «Λατρεία», «Βίος» και «Πρόσωπα» και προέκυψε μέσα από τις πολλές επισκέψεις του κάθε φωτογράφου στην Αθωνική Πολιτεία.

7865 - Μοναχός Γεράσιμος Αγιοπαυλίτης (1881 - 30 Ιανουαρίου 1957)

Ο κατά κόσμον Σπυρίδων Μενάγιας υπήρξε γόνος πλούσιας οικογένειας της Κέρκυρας. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς και από εκεί πήγε στην Αθήνα. Σπούδασε χημικός στη Ζυρίχη. Δυστυχώς παρασύρθηκε από τον υλισμό, τον αθεϊσμό και τον πνευματισμό. Η χάρη του Θεού όμως δεν τον εγκατέλειψε. Η μελέτη της Αγίας Γραφής, η συνάντησή του με τον Γέροντα Αβιμέλεχ Μικραγιαννανίτη (†1966) και τον Γέροντα Καλλίνικο Κατουνακιώτη (†1930), τα προσκυνήματά του στους Αγίους Τόπους και στο Άγιον Όρος τον μετέστρεψαν.
Δαιμονικοί πειρασμοί πολλοί, δεν τον αποθαρρύνουν. Σαραντάχρονος κείρεται μοναχός από τον ησυχαστή Καλλίνικο το 1920. Δεν δυ­σκολεύεται στην υπακοή. Γνωρίζει καλά γιατί έγινε μοναχός. Με την ευχή του πολυσέβαστου Γέροντός του μεταβαίνει στη σκήτη του Αγίου Βασιλείου για περισσότερη ησυχία και καλύτερο κλίμα λόγω της κακής υγείας του. Συνασκητές του είναι μεγάλοι και καλοί φίλοι της αρετής. Τους συναγωνίζεται. 

7864 - Μοναχός Στέφανος Δανιηλαίος (1943 - 30 Ιανουαρίου 2015)

Ετήσια μνήμη Γέρ. Στέφανου της Συνοδείας των Δανιηλαίων

Ο μακαριστός γέρων Στέφανος καταγόταν από το Παλαιοχώρι της περιοχής του Παγγαίου, περιοχή φημισμένη για την ιεροψαλτική της παράδοση. Σε νεαρή ηλικία, το 1947, αναχώρησε για τον ασκητικό βίο στην Αθωνική Πολιτεία μαζί με τον κατά σάρκα αδελφό του Γρηγόριο και τους συντοπίτες του Δανιήλ και Ακάκιο, εντασσόμενοι στο Ι. Κελλίον των Δανιηλαίων μοναχών.
Εκεί ακολούθησε τα διακονήματα της αγιογραφίας και της βυζαντινής μουσικής τέχνης, που καλλιεργούσε η Συνοδεία, στα οποία μάλιστα διακρίθηκε. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά η άσκηση στη ψαλτική τέχνη θεμελιώθηκε από τον ξακουστό γέροντα του Κελλίου Δανιήλ, ο οποίος ήταν ακόλουθος της μελωδικής Σμυρναΐικης Σχολής. Ο μακαριστός πατήρ ήταν γνωστός για το πράο και νηφάλιο του χαρακτήρα του.

7863 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Νεοσκητιώτης (1880 - 30 Ιανουαρίου 1967)

Διετέλεσε διάκονος του μητροπολίτου Μιλητουπόλεως Ιεροθέου (†1956). Μετά από πολύχρονη άσκηση και υπακοή στην Καλύβη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Νέα Σκήτη βγήκε με ευλογία του Γέροντός του στον κόσμο. Με το βίωμα, την εμπειρία και το φωτεινό του πα­ράδειγμα βοήθησε πολλούς ανθρώπους στην Κορινθία να γνωρίσουν καλύτερα τον Θεό, ο ενάρετος και διακριτικός παπα-Γαβριήλ, ο κατά κόσμον Θεόδωρος από τις Γιαννάδες Κέρκυρας και Νεοσκητιώτης. 
Συ­νήθιζε να λέει ο πλήρους αγάπης Γέροντας: «Ο άνθρωπος, αν κάθε μέρα κοινωνεί τα Άχραντα Μυστήρια, το Σώμα και Αίμα του Δεσπότη Χριστού, όλη την περιουσία του να δώσει ελεημοσύνη, από τη νηστεία και τις μετάνοιες αν στεγνώσει και γίνει πετσί και κόκκαλο, σκέτος σκελετός, αν δεν αποκτήσει αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους και σ’ όλη τη φύση, δεν έκανε τίποτε και δεν θα τύχει ποτέ του ελέους και των οικτιρμών του Θεού».

7862 - Ιερομόναχος Γρηγόριος Κουτλουμουσιανός (1887 - 30 Ιαν. 1979)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Ιωάννης Κουκκουνάς του Αγγέλου και της Στεργιανής στο Ζαγκλιβέρι Χαλκιδικής το έτος 1887. Προσήλθε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Νικολάου, το επωνομαζόμενο του Ταρασίου ή του Διαδόχου, το 1903. Εκάρη μοναχός το 1911. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1916 χειροτονήθηκε ιερεύς.
Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 30.1.1979, εορτή των Τριών Ιεραρχών, κατά την οποία η μνήμη και του αγίου του, Γρηγορίου του Θεολόγου.
Από τα λίγα αυτά στοιχεία του μοναχολογίου παρατηρούμε ότι προσήλθε να μονάσει μόλις 16 ετών. Το τίμιο του μοναχού ένδυμα φορούσε επί 80 συναπτά έτη. Το πετραχήλι είχε στον λαιμό του επί 63 ολόκληρα έτη. Δεν εξήλθε ποτέ στον κόσμο. Είχε λησμονήσει πως είναι οι γυναίκες. Έλεγε πως σαν όνειρο θυμόταν τη μητέρα του.

7861 - Μοναχός Ακάκιος Φιλοθεΐτης (1886 - 30 Ιανουαρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Αριστείδης Τσάκας γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας από επιφανείς γονείς. Το 1907 έφθασε στις αθωνικές πλαγιές, στις πηγές τις αείροες της αρετής, ως δαβιτικό ελάφι. Έγινε ενάρετου Γέροντος υποτακτικός κι ενάρετων ασκητών φίλος στο Φιλοθεΐτικο Κελλί του Αγίου Νικολάου. Γέροντάς του ήταν ο ευλαβέστατος ιερομόναχος Δωρόθεος. Εκάρη μοναχός το 1909.
Λόγιος Φιλοθεΐτης μοναχός έγραφε στη νεκρολογία του: «Εθεωρείτο ως των ασκητών η ενσαρκωμένη στοργή και καλωσύνη. Το ιδανικόν και ιδεώδες του ασκητισμού, το ίερόν σύμβολον της μοναχικής τελειότητος … Το λιποσαρκές, ισχνόν και κατετηγμένον του σώμα, συνέθετε τον με­γαλειώδη πίνακα της ρητορικής και της ευγλωττίας του μοναχικού με­γαλείου … Κατείχε το πνεύμα της ακροτάτης ξενιτείας διά τον κόσμον, εν συνδυασμώ με το πνευματικόν πένθος που αναβλύζει τα αείρυτα δάκρυα προς απόπλυνσιν παντός ρύπου, και με επιστέγασμα δε τον πεπυρακτωμένον πόθον αδιαλείπτου διαλόγου εν μυστική επαφή μετά του Θεού. Αγνός εξ απαλών ονύχων, χρηστότατος εν πάσιν, ανεπίληπτος εν βίω, βραβευτής της αρετής, αμείλικτος διώκτης της κακίας, πιστός δε τηρητής του της ακριβείας μοναδικού επαγγέλματος και της Ορθοδόξου ημών πίστεως …».

7860 - Ομιλίες και κείμενα Αγιορειτών Γερόντων για τους Τρεις Ιεράρχες






7859 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Χατζή - Θεόδωρος







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 30 Ιανουαρίου

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

7858 - Περί των Κελλίων των Καρυών


Χιλιανδαρινό Γέννησης Θεοτόκου
Μαρουδά
Χιλιανδαρινό Κοίμησης Θεοτόκου
Μολυβοκκλησιά
 Κουτλουμουσιανό Τιμίου Προδρόμου
Διονυσίου του εκ Φουρνά

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχος 16, Μάρτιος – Απρίλιος 1989.

7857 - Χειμώνας 2016 στο Χιλιανδάρι, με τον φακό του Μοναχού Μιλούτιν Χιλιανδαρινού

7856 - Ιερομόναχος Φιλάρετος Κωνσταμονίτης (1890 - 29 Ιανουαρίου 1963)

Εικοσάχρονος εισήλθε στην ευαγή μάνδρα του αγίου πρωτομάρτυρος Στεφάνου, στη μονή Κωνσταμονίτου, από τη Φυτιά της Βέ­ροιας το 1912. Εκάρη μοναχός το 1915. Η αυτογνωσία, αδελφογνωσία και θεογνωσία από νωρίς τον χαρακτήριζαν. Δεν είχε κοσμική σοφία αλλά θείο φωτισμό. Καρπός του Αγίου Πνεύματος η πραότητά του, η μειλιχιότητα, η απλότητα, η σεμνότητα, η ταπεινότητα και γλυκύτητά του προς πάντες. Η ακακία του, η προσήνεια, η λιτότητα, η αοργησία και η καθαρότητά του τον στόλιζαν παντού και πάντοτε. Καθάρθηκε, φωτίσθηκε, τελειώθηκε.
Διήλθε διάφορα διακονήματα της μονής ως κελλάρης στα μετόχια, εκκλησιαστικός στο Καθολικό και όπου αλλού τον καλούσε η υπακοή. Πέντε δεκαετίες έζησε αθόρυβα και ησύχια στο κοινόβιο, τις τέσσερις από αυτές ως άοκνος και καθημερινός λειτουργός του Υψίστου. Ζούσε για να λειτουργεί. Χαιρόταν απεριόριστα τις καθημερινές θείες Λει­τουργίες. Η καρδιά του σκιρτούσε από άφατη αγαλλίαση.

7855 - Μοναχός Χρυσόστομος Κατουνακιώτης (1903 - 29 Ιανουαρίου 1989)

Γεννήθηκε στο Νέο Καρλόβασι της Σάμου το 1903. Το 1930 «τρωθείς από τον θείον έρωτα εγκατέλειψεν τα εγκόσμια και ήλθεν εις το Περιβόλι της Παναγίας». Εισήλθε στην ιερά μονή Ξηροποτάμου και μετά την κανονική δοκιμασία εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Διακρίθηκε για την υπακοή του και τον ζήλο του προς όλα τα διακονήματα. Γι’ αυτό τον αγαπούσαν όλοι οι μοναχοί, και ιδιαιτέρως ο Γέροντάς του Προηγούμενος Αθανάσιος.
Εφιέμενος μεγαλύτερης ασκητικής ζωής άφησε τις ανέσεις της ιδιόρρυθμης μονής και πήγε στην αθωνική έρημο. Έζησε στη σκήτη της Αγίας Άννης, τα Καρούλια, τη Μικρά Αγία Άννα και τα τελευταία 17 έτη στην Καλύβη «Άξιόν Εστι» των Κατουνακίων. Όπως αναφέρουν αυτοί που τον γνώρισαν, «ήτο εκ των εναρέτων και ευλαβών Μοναχών, προσεκτικός, έμπειρος εις συμβουλάς προς πάντας, θερμός ζηλωτής εις την πίστιν και ουδέποτε συγκατανέβη εις νεωτερισμούς και καινο­τομίας … Ήλθεν όμως και δι’ αυτόν το πλήρωμα του χρόνου συμπληρώσαντα τα 86 έτη. Προ ενός και ημίσεως έτους παρέμεινεν συνεχώς κλινήρης, ενώ συγχρόνως είχεν απωλέσει και την όρασιν των οφθαλμών του.

7854 - Το Πάτερ ημών και η άπειρη αγάπη του Θεού [Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου († 2014)]





Ο μακαριστός Γέρων Γρηγόριος Γρηγοριάτης αναλύει το βαθύτερο νόημα της Κυριακής προσευχής, του Πάτερ ημών, και την σημασία που έχει η θεοπαράδοτη αυτή προσευχή για την προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Περισσότερα

7853 - Πρωτοχρονιά στο Βατοπαίδι

.
Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του αγ. Βασιλείου
Κοπή βασιλόπιτας

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

7852 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 8ο



Σκιές καρδιόφυλλες υγρές, στοές κρυφές από ήλιο
Γεφύρια, ξαποστάματα, Ιβήρων το βασίλειο!
Στην πύλη στέκει αιώνια θρόνος ηλιοστάλακτος!
Μάνα Θεοχαρίτωτη Ναζαρηνού Παντάνακτος!

Βαριές κανδήλες κρέμονται πάνω απ το πρόσωπό Της
Δέος, κατάνυξη, σιωπή και ανέκφραστη ωραιότης!
Ασημοκάντηλο θωρώ,  μήνυμα καρτεράω!
Ελπίδα και μετάνοια ποτέ μην λησμονάω!

Τάματα δάκρυα και λυγμοί, σιωπές με αγωνία
Γονατισμένες οι ψυχές  στέλνουνε ικεσία!
Του προσμονάριου Μάξιμου την προσευχή διαβάζω
Ζήλο  και αφοσίωση του ταπεινού θαυμάζω.

7851 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 17ο)



Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 17ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα  

Προηγούμενα:1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο11ο12ο13ο14ο15ο16ο

7850 - Φωτογραφίες από επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (†28 Ιανουαρίου 2008) στο Άγιο Όρος

περισσότερες φωτογραφίες εδώ: http://agioritikesmnimes.blogspot.gr

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

7849 - «Τον τόπον φυλάσσω»: Το μυστήριο του Μοναχισμού και ο κόσμος

Ὁ μοναχισμὸς εἶναι μυστήριο. Καὶ ὡς μυστήριο εἶναι ἀκατάληπτος. Ὅποια περιγραφή, ἀνάλυση καὶ σχολιασμός, ἐγγίζουν περισσότερο τὶς ἐξωτερικὲς πτυχές του καὶ ὄχι τὴν κρυμμένη οὐσία του.
Ὁ μοναχισμὸς παραμένει στὸν πυρῆνα του ὁ ἴδιος ἀπὸ καταβολῆς κόσμου ἕως συντελείας τοῦ αἰῶνος. Συγκλονισμένος ἀπὸ τὸν λόγο τοῦ Ἰησοῦ, «Εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἔξεις θησαυρῷ ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι» (Ματθ. 19,21), ὁ ἄνθρωπος ἀποτάσσεται τὴν ὀργανωμένη κοινωνία γιὰ νὰ μεταφυτευθεῖ σὲ ἕναν ἄλλον κόσμο, ὅπου οἱ συνθῆκες βοηθοῦν στὴν ἐπιδίωξη τῆς εὐαγγελικῆς τελειότητας.

7848 - Χαιρετισμός, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Χριστοδούλου, στην εκδήλωση των φοιτητών της Θεσσαλονίκης για τον Άγιο Πορφύριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ
Ἀπό τήν γῆ τῆς μετανοίας τοῦ ἁγίου πατρός Πορφυρίου, τό Ἅγιον Ὅρος Ἄθω, ἀπευθύνουμε τόν ἐν Χριστῷ χαιρετισμό σέ ὅλους ὅσοι συνήχθησαν ἐπί τό αὐτό στήν πόλη τοῦ ἁγίου Δημητρίου, μέ τήν πρωτοβουλία εὐλαβῶν φοιτητῶν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου καί τήν εὐλογία τοῦ σεπτοῦ Ποιμενάρχου των κυρίου Ἀνθίμου, γιά νά συμβάλουν στήν προβολή καί σπουδή μιᾶς ἀπό τίς περιώνυμες σύγχρονες μορφές τῆς Ὀρθοδοξίας, τοῦ ὁσίου καί θεοφόρου πατρός Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου.
Ὁ ἅγιος Πορφύριος ξεκίνησε Ἁγιορείτης καί ὁλοκλήρωσε τήν ἐπίγεια πορεία του Ἁγιορείτης.

7847 - Λιθανάγλυφα στο Άγιο Όρος και οι μάστορες της πέτρας


H οικοδομική και η μαρμαροτεχνική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος, κατά τη νεοελληνική περίοδο, συνενώνουν δύο ρεύματα οργανωμένων μαστόρων της πέτρας: αφενός τους οικοδόμους πετράδες της Hπείρου και της Mακεδονίας - Θράκης και αφετέρου τους νησιώτες μαρμαράδες και μαρμαρογλύπτες, Tηνιακούς και άλλους.

7846 - Τα μαρμάρινα γλυπτά του Αγίου Όρους είναι το θέμα της φετινής συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων των ΕΛ.ΤΑ.




Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνεχίζουν και φέτος, για 9η συνεχή χρονιά, την έκδοση συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων για το Άγιο Όρος, με στόχο να προβάλλουν την ιστορική ορθόδοξη παράδοσή μας και να αναδείξουν τους μοναδικούς θησαυρούς που φυλάσσονται ανά τους αιώνες στο Περιβόλι της Παναγίας.
Για το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη, από τις τέσσερις σειρές, με μαρμάρινα γλυπτά. Περιλαμβάνει γραμματόσημα με παραστάσεις από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και τις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Χιλιανδαρίου και Διονυσίου:

7845 - Ιερομόναχος Κοσμάς Γρηγοριάτης (1942 - 27 Ιανουαρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Θεοδόσια του Κιλκίς το 1942. Μικρός ήλθε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσαν πολύ φτωχικά. Δεύ­τερο σπίτι του ήταν η εκκλησία και δεύτερος πατέρας του ο εφημέριος της ενορίας του. Χαιρόταν να μελετά την Αγία Γραφή και να πηγαίνει στο κατηχητικό σχολείο. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη σπουδάζοντας συγχρόνως. Συνδέθηκε πνευματικά με τον μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη (†2010) κι άρχισε αλληλογραφία με τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο (†1972), που ήταν στην Αφρική. Ο πόθος της Ιεραποστολής φούντωνε συνέχεια μέσα του. Είχε επαφές και με τον Γέροντα Φι­λόθεο Ζερβάκο (†1980) της μονής Λογγοβάρδας της Πάρου. Ήξερε τεχνικά, μηχανικά, ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, νοσηλευτικά, ναυαγο­σωστικά και οικοδομικά πράγματα. Παρακολούθησε το Φροντιστήριο Κατηχητών και μαθήματα εξωτερικής ιεραποστολής στην Αποστολική Διακονία, νοσηλευτική στον Ερυθρό Σταυρό.

7844 - Ο βίος του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου


Μουστάκης Βασίλειος, Ο βίος του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Αθήνα 1964. 
Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη. http://athoslibrary.blogspot.gr

7843 - Σήμερα τα ονομαστήρια του 101χρονου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμανδρίτη Ιερεμία

Εις Πολλά τα Έτη σας Γέροντα





Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας
κατά κόσμο Άλιόχην Ιάκωβος του Φιλίππου
γεννηθείς την 9/22 Οκτωβρίου 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας

Τιμά ο Γέροντας έναν Μάρτυρα από τούς εν Σινά και Ραϊσθώ αναιρεθέντες (Μνήμη 14/27 Ιανουαρίου)


Σχετικά:


Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

7842 - Στα Καρούλια η προετοιμασία της πανήγυρης του Αγίου Σάββα του Α΄ των Σέρβων (βίντεο)



7841 - Αγρυπνία απόψε στο Χιλιανδάρι






Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου στη μνήμη του κτίτορά της Αγίου Σάββα, του πρώτου Αρχιεπισκόπου των Σέρβων. Απόψε στο μοναστήρι θα τελεσθεί Αγρυονία και αύριο, 27/14 Ιανουαρίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

7840 - Χαιρετισμός, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Χριστοφόρου, στην εκδήλωση των φοιτητών της Θεσσαλονίκης για τον Άγιο Πορφύριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ
         Ἡ πρωτοβουλία τῶν φοιτητῶν τῆς Θεσσαλονίκης, νά ὀργανώσουν ἡμερίδα πρός τιμήν τοῦ ἁγίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου, μᾶς συγκίνησε, μᾶς χαροποίησε καί τόνωσε τίς ἐλπίδες μας γιά τά νέα παιδιά καί τό μέλλον τους. Βλέπουμε ὅτι τίς νεανικές ψυχές δέν τίς κερδίζουν μόνο τά εἰσαγώμενα ἀπό Δύση καί Ἀνατολή οὐμανιστικά ἰνδάλματα, ἀλλά καί τά ἁγιασμένα πρότυπα πού προβάλλει ἡ Ὀρθόδοξος Παράδοσις τοῦ εὐσεβοῦς Γένους μας. Καί αὐτό εἶναι πολύ παρήγορο.

7839 - Όλη η ζωή μας στηρίζεται στην βάση της φιλοπονίας (Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός)


      Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009) εξηγεί ποιο είναι το αληθινό νόημα και ο σκοπός των εντολών του Χριστού, και με ποιον τρόπο η φιλοπονία και η εκκοπή του θελήματος οδηγούν στην σωτηρία.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

7838 - Ο λευκαδίτης αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουτλουμουσιανός



Μαρινέσκου Φ. - Τσιαντής Κ., 
«Ο λευκαδίτης αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουτλουμουσιανός», 
Στ´ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο 1997,
Πρακτικά Συνεδρίου, σ. 301-308. 
Αθήνα 2001

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7837 - Μοναχός Δανιήλ Δοχειαρίτης (1970 - 25 Ιανουαρίου 2003)










«Τελειωθείς εν ολίγω, επλήρωσε χρόνους μακρούς»

7836 - Μοναχός Προκόπιος Μικραγιαννανίτης (1911 - 25 Ιανουαρίου 1993)

Γεννήθηκε στη Ραψάνη Θεσσαλίας στις 5.3.1911 ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ιωάννου Χατζηλαδάς. Ήλθε να μονάσει στον άγιο αυτό τόπο της μετανοίας, το Άγιον Όρος, δίχως ποτέ να εξέλθει αυτού, για κανένα λόγο, έως της μακαρίας κοιμήσεώς του. Αγωνίσθηκε επιμελημένα και υπομονετικά για τη σωτηρία της αθάνατης ψυχής του στην ιερά σκήτη της Αγίας  Άννης, όπου προσήλθε το 1938. Το 1939 εκάρη μοναχός, με το όνομα Νέστωρ, στην Καλύβη του Αγίου Δημητρίου. Το 1943 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός στην Καλύβη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το όνομα Προκόπιος.

7835 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 17ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 17ο. 

       Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
       Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
       Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα

       
Προηγούμενα:

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

7834 - Ιερομόναχος Ακάκιος Καψαλιώτης (1891 - 24 Ιανουαρίου 1971)

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Χατζηθεοδουλίδης του Χρήστου γεννήθηκε στην  Ακαπνού της Κύπρου το 1891. Είχε τρία αδέλφια κληρικούς. Νέος ήλθε, το 1909, με άλλους Κύπριους αδελφούς στην Καλύβη των Αγίων Αναργύρων της σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος-Κουτλουμουσίου, όπου εκάρη μοναχός το 1910. Λόγω προβλημάτων που είχαν από την έλλειψη νερού και για μεγαλύτερη ησυχία πήγε στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου (Θασίτου) της ησυχαστικής Καψάλας. Απέκτησε τετραμελή ευλαβή συνοδεία. Ο υποτακτικός του παπα-Ιωάσαφ ένα αυγουστιάτικο δειλινό του 2009 μας διηγήθηκε τα του βίου του.
Όταν κάποτε τον επισκέφθηκαν συγγενείς του κι επίμονα επί μία εβδομάδα τον παρακαλούσαν να δεχθεί να τον φωτογραφίσουν, για να πάνε τη φωτογραφία του στ’ αδέλφιά του, δεν δέχθηκε και τους είπε: «Εμείς οι μοναχοί είμεθα νεκροί άταφοι. Οι νεκροί δεν φωτογραφίζον­ται. Φωτογραφίες βγάζουν οι ζωντανοί». 
Έλεγε στους μοναχούς του: