Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

4980 - Μνημόσυνο για τα πέντε χρόνια από την κοίμηση του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού († 1η Ιουλίου 2009)



Τελέστηκε το απόγευμα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μνημόσυνο για την αναπαύση της ψυχής του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, ο οποίος κοιμήθηκε την 1η Ιουλίου 2009. Αύριο στις 6 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του μακαριστού Γέροντα.
.......Των εκδηλώσεων προεξάρχει ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος για τρίτη συνεχή χρονιά εορτάζει τα ονομαστήριά του στο Άγιο Όρος. Συμπροσεύχονται μαζί του ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος –πνευματικός εγγονός του Γέροντα Ιωσήφ-, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισσαίος, ο Πρωτοσύγγελος της Ι. Μητρόπολης Λεμεσού Αρχιμ. Ισαάκ –και αυτός πνευματικός εγγονός του Γέροντα Ιωσήφ-, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, Αγιορείτες Μοναχοί και πλήθος προσκυνητών.

4979 - Η εικονογραφία μουσικών οργάνων στο Άγιον Όρος



Σε εικονογραφικές μεταβυζαντινές παραστάσεις στο Άγιον Όρος συναντούμε την ζωγραφική απεικόνιση μουσικών οργάνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παράσταση της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου και θα αναφέρουμε και άλλες σε επόμενες αναρτήσεις μας. Πρόκειται για παράσταση κρουστού οργάνoυ, πιθανόν περσικής προέλευσης. Οι ανακαράδες εμφανίζονται στην βυζαντινή εικονογραφία από τον 12ο αιώνα κ.ε., σε ζεύγος λεβητοειδών μεμβρανόφωνων τυμπάνων ιδίου μεγέθους με ημισφαιρικό, η ανοιχτή πλευρά του οποίου καλύπτεται με μεβράνη που προσαρμόζεται συνήθως με σκοινιά. Κρούονται με δύο λεπτά πλήκτρα που ονομάζονται «ξυλίφια».

4978 - Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Μνήμη Πάντων των Οσίων και Θεοφόρων Αγιαννανιτών Πατέρων



Κατόπιν προσκλήσεως του Ηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Προδρόμου και σχετικής άδειας και ευλογίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέβει το χρονικό διάστημα 28-29 του μηνός Ιουνίου ε.έ., εις το Αγιώνυμο Όρος και πιο συγκεκριμένα εις την παλαιότερη και μεγαλύτερη Σκήτη του Αγίου Όρους, αυτής της Αγίας Άννης όπου και προέστει της Ιεράς Πανηγύρεως Πάντων των Οσίων και Θεοφόρων Αγιαννανιτών Πατέρων.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

4977 - Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας (Ι.Μ. Ιβήρων) σε τοιχογραφίες μοναστηριού στον Έβρο. Έργο του Μάρκου Καμπάνη




Τοιχογραφία (έργο του Μάρκου Καμπάνη) στην Ιερά Μονή Παναγίας Πορταΐτισσας, στην Κορνοφωλιά Έβρου. Το έργο είναι μέρος της συνολικής τοιχογράφησης του καθολικού της μονής. Παριστά την ιστορία της εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2014 και κοσμεί το στηθαίο του γυναικωνίτη.
Δείτε το συνολικό έργο:

4976 - Η σημερινή κατάσταση των μονοπατιών στο Άγιο Όρος

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Πίνακας των μονοπατιών του Αγίου Όρους
με κατάσταση, διάρκεια και συνδέσμους
σε Αναλυτικές Περιγραφές

Ο πίνακας αυτός περιέχει τις νεώτερες πληροφορίες που διαθέτει η διεθνής οργάνωση «The Friends of Mount Athos -FoMA» (οι Φίλοι του Αγίου Όρους) σχετικά με την κατάσταση των μονοπατιών του Αγίου Όρους (με τις επιφυλάξεις που φαίνονται στο κάτω μέρος της σελίδας). Οι διαδρομές παρατίθενται με την αλφαβητική σειρά των Μοναστηριών, Σκητών ή άλλων σημείων ενδιαφέροντος από τα οποία ξεκινούν.


4975 - Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα, σαν σήμερα…







Δείτε εδώ:

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

4974 - Βυζαντιακά γράμματα της εν Άθω Ιεράς Μονής του Φιλοθέου. Αφιερωτήριον γράμμα Θεοδώρας Παλαιολογίνης της Φιλανθρωπηνής του έτους 6885 (1376)

ΜΙΧΑΗΛ ΓΟΥΛΑΣ, Μάιος 1925
Ήμέραν τινά εκ των της μακράς διαμονής μου εις τοv λιμένα του Μούδρου κατά την διάρκειαν των Βαλκανικών πολέμων, Φιλοθεΐτης καλόγηρος απεσταλμένος από την μονήν του εις εν εκ των εν Λήμνω μετοχιών η κτημάτων αυτής, με έπεσκέφθη επί του τορπιλλοβόλου «Κανάρης», το οποίον εκυβέρνων κατ' αμφότερους τους Βαλκανικούς πολέμους.
Κατά την συνομιλίαν μας περιστραφείσαν εις πληροφορίας, ας τω εζήτουν περί των σωζομένων εν τη Μονή βυζαντιακών μνημείων, μου επέδειξεν ο επισκέπτης μου γράμματά τινα εκ του αρχείου τής Μονής, τα όποια αγνοώ δια ποίον λόγον έφερε μέσα εις τήν καλογηρικήν του πήραν.

4973 - Ιερά Μονή Εσφιγμένου (φωτογραφίες)

4972 - «Να κοιτάτε ψηλά!»

Ἕνας πολύπειρος γέροντας Ἀσκη­τὴς τοῦ Ἁγίου Ὄρους σ’ ὅσους τὸν ἐπισκέπτονταν στὸ κελλί του καὶ ζητοῦσαν κάποια συμβουλή του ἐπανελάμβανε: «Νὰ κοιτᾶτε ψηλά, νὰ κοιτᾶτε ψηλά!».
Τί σπουδαία πραγματικὰ ­συμβουλή! Αὐτὸ καὶ μόνο ἔλεγε ὁ γέροντας καὶ ὅ­­­μως ἔλεγε πολλά.
Καὶ κάποιος ἀείμνηστος τώρα δάσκαλος – πέθανε πολὺ νωρίς – μὰ τί δάσκαλος ἦταν αὐτός! Λὲς καὶ μάγευε τὰ παιδιὰ καὶ κρεμόντουσαν ἀπὸ τὰ χείλη του καὶ δένονταν μὲ τὴ ματιά του, τὰ μάθαινε νὰ τραγουδοῦν: ­«Σήκωσε ψηλὰ τὰ μάτια, στεῖλε πιὸ ψηλὰ τὸ νοῦ...».

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

4971 - Αθωνίτες Βαλκανίων




4970 - Φωτογραφίες της Ι. Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, από την απλωταριά του Ι. Χιλιανδαρινού Κελλιού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Πατερίτσα)





4969 - Γέροντας Αρσένιος Σπηλαιώτης: Ο πειρασμός ούτε τρίχα δεν θα μας πειράζει αν δεν έχει την άδεια από πάνω



- Παππού, βοήθησέ με.
- Τι έχεις, παιδί μου; μωρέ πολύ τρομαγμένος φαίνεσαι.
- Ε, να Γέροντα. ο πειρασμός δεν με αφήνει ήσυχο. Και στον ύπνο, αλλά και φανερά ξύπνιο με πολεμά. Στον ύπνο φωνές, απειλές. Στην αγρυπνία το ίδιο. Μόλις αρχίσω τον κανόνα μου χτυπά την πόρτα, ακούω άγριες φωνές, απειλές. Από τον φόβο μου τρέμω σαν ψάρι. Πού να πάω να γλυτώσω!
- Μωρέ, εσύ μεγάλος αγωνιστής είσαι. Σε κατάλαβε ο σατανάς και γελά μαζί σου. Όταν λέμε «Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», ο πειρασμός κατακαίεται, μόνο που ακούει το όνομα του Χριστού. Πάση θυσία μηχανεύεται να μας καταφέρει να σιωπήσουμε. Βάζει μέριμνες, ιδέες, περισπασμούς, και ό,τι άλλο φανταστείς. Μόνον ευχή να μη λέμε. Εσένα σε βρήκε δειλό. Σου λέει. ή σταματάς την ευχήν ή μπαίνω να σε σκοτώσω. Εσύ… το΄ χαψες. Βρε μην τον φοβάσαι. είναι ψεύτης.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

4968 - Ο λόγος του σοφού γέρoντος Γεωργίου (Kαψάνη)

Πόλη – Κράτος, Κοινωνία και πρόσωπα
«Την διάκρισιν της κοινωνίας από της πολιτείας κατέστησεν, ουσιαστικώς, δυνατήν ο Χριστιανισμός. Πράγματι, διά του Χριστιανισμού εισήχθη νέος τρόπος θεωρήσεως του προσώπου και της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Ούτοι δεν θεωρούνται πλέον ως εξαρτήματα της πόλεως ή του κράτους, η δε αξία των δεν προσδιορίζεται επί τη βάσει της θέσεως, την οποίαν κατέχουν ή του έργου, το οποίον προσφέρουν εντός αυτών.
Κατά την χριστιανικήν διδασκαλίαν, οι άνθρωποι έχουν αξίαν ως πρόσωπα εικονίζοντα τον εν Τριάδι Θεόν, η δε κοινωνική ζωή των, ως εκδήλωσις της κατ’ εικόνα Θεού πλασθείσης υπάρξεώς των, δεν έχει τον σκοπόν της εκτός αυτής, αλλ’ αποτελεί αυτοσκοπόν».
Πηγή: αρχιμ. Γεώργιος (Καψάνης), Χριστός – Εκκλησία – κοινωνία, σελ. 42 & 34, Έκδοσις 2η, 1983.

4967 - Για μια χούφτα αμπέλια: Αγιορειτών διενέξεις κατά το παρελθόν

Τα μετόχια, τα κτήματα των μονών εκτός Α. Όρους, τα καλλιεργούσαν οι πάροικοι δηλαδή οι κάτοικοι των γύρω χωριών, που πληρώνονταν από τις μονές για την εργασία τους. Ένας λόγος που οι αυτοκράτορες δώριζαν γη στα μοναστήρια ήταν για να απασχολούν του κατοίκους και να παράγονται αγαθά για την αυτοκρατορία, όπως σιτηρά και κρασί. Η κατοχή όμως εδαφών, και ιδίως αμπελιών, έφερε προστριβές από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης των μονών.
 Στα μετόχια στέλνονταν ως οικονόμοι αγιορείτες πατέρες που είχαν την επίβλεψη της περιουσίας. Στα αγιορείτικα έγγραφα καθορίζονται λεπτομερώς περιοχές, σύνορα, έκταση των κτημάτων ακόμα και τι δέντρα υπάρχουν.

4966 - Επιστολή μετανοίας της γυναίκας που παραβίασε το Άβατο του Αγίου Όρους

Το 1930 ήμουν αντιπρόσωπος της Μονής μου παρά τη Ιερά Κοινότητι και κατά Οκτώβριον ελήφθη επιστολή της εκλεγείσης «Μις Ελλάς» δεσποινίδος (*) …………. έχουσα επί λέξει ούτως :

Εν Νταβώς Ελβετίας κλπ.
Σεβάσμιοι Πατέρες, σας εξομολογούμαι ολοψύχως το σφάλμα που διέπραξα τον περασμένον Μάϊον εις την Μονήν Βατοπαιδίου. Έφθασα εκεί δια πλοίου του μνηστήρος μου κ. Μωράν, και συνέπεσε να είναι αγκυροβολημένα εκεί και τα θωρηκτά Λήμνος και Κιλκίς, οπότε ο πονηρός μοι ενέβαλε την σκέψην να ανέλθω εις την Μονήν καίτοι εγνώριζα, ότι απαγορεύετο. Και δανεισθείσα ναυτικήν στολήν εισήλθον μετά του μνηστήρος μου και περιήλθον εκκλησίας και άλλα μέρη ως ναύτης, χωρίς να με γνωρίσει τινάς.

4965 - Οσιομάρτυς Δαβίδ (†1813)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Ιουνίου

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

4964 - Ιερομόναχος Αναστάσιος Γόρδιος (1654-1729)



Ὁ λόγιος ἱερομόναχος Ἀναστάσιος ὁ Γόρδιος γεννήθηκε τὸ 1654 στὰ σημερινὰ Μεγάλα Βραγγιανά (τότε Βρανιανά) τῶν Ἀγράφων. Τὸ κοσμικό του ὄνομα ἦταν Ἀλέξιος. Σπούδασε κοντὰ σὲ ἕναν ἀπὸ τους πλέον σημαντικοὺς λογίους καὶ διδασκάλους τῆς Τουρκοκρατίας τὸν Εὐγένιο Γιαννούλη τὸν Αἰτωλὸ στὴν Σχολὴ Γούβας Βραγγιανῶν, στὸν Νικόδημο Μαζαράκη στὴν Ἀθήνα, τὴν Ἄρτα καὶ πιθανὸν τὰ Ἰωάννινα, καὶ στὴν Πάδοβα τῆς Ἰταλίας, ὅπου φαίνεται ὅτι ἀπέκτησε καὶ κάποιες ἰατρικὲς γνώσεις.

4963 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 25η Ιουνίου









Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

4962 - Η Βέροια υποδέχθηκε την Αγία Ζώνη της Παναγίας (φωτογραφίες)



Την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 το απόγευμα η Βέροια υποδέχτηκε την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους την οποία μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Εφραίμ.
Η μεγαλειώδης υποδοχή πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο της Βέροιας με τον ιερό κλήρο της μητροπόλεως Βεροίας, τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, αλλά και πλήθος πιστών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη. Χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

4961 - H εορτή των Αγιορειτών Πατέρων στο Ιερό Ησυχαστήριο των Δανιηλαίων (φωτογραφίες)



Την 21ην Ιουνίου 2014 μετέβη κατόπιν προσκλήσεως στο ιερό Ησυχαστήριο των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο του π. Χρυσόστομο, τον Γενικό του Επίτροπο π. Αθανάσιο, τον Διάκονο του π. Κύριλλο και έναν λαϊκό άνδρα, δια να προστή της πανηγύρεως του.
  Προηγηθείσης της καθιερωμένης Δοξολογίας επί τη αφίξει του Μητροπολίτου, ως και της Ακολουθίας του Μικρού Εσπερινού, η ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως των εν Αγίω Όρει Οσίων Πατέρων ήρχισε περί την 8.30 ώραν εσπερινήν και επερατώθη περί την 9ην πρωινήν. Ετελέσθη μετά πάσης εκκλησιαστικής τάξεως, συμφώνως προς το Αγιορειτικόν τυπικόν, τη συμμετοχή πολλών ιερέων, καλλιφώνων ψαλτών και τη συμμετοχή πολλών ευλαβών προσκυνητών, εν κατανύξει παρακολουθούντων την σεμνήν Ακολουθίαν.

4960 - Παρατηρήσεις στο εικονογραφικό πρόγραµµα του κοιµητηριακού παρεκκλησίου της Μονής ∆ιονυσίου στο Άγιον Όρος (1627)

Π. Ανδρούδης, Α. Σέµογλου
Τοµέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια της έρευνάς µας για τα εικονογραφικά προγράµµατα των βυζαντινών και µεταβυζαντινών κοιµητηριακών ναών του Αγίου Όρους, µελετήσαµε τον εντοίχιο διάκοσµο του νεκροταφειακού παρεκκλησίου της Μονής ∆ιονυσίου (εικ. 1) που διασώζεται ακέραιος, παρά τις σηµαντικές φθορές που έχει υποστεί.

Ολόκληρη η μελέτη:  http://der.topo.auth.gr

4959 - Κανών παρακλητικός εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον «Άξιόν Εστιν»

Σχέδιο Μάρκου Καμπάνη





ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ
«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ»

Ποιηθεὶς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει
ὑπὸ Γερασίμου Μοναχοῦ Μικραγιαννανίτου,
Ὑμνογράφου τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας


4958 - Η βιβλιοθήκη των εντύπων της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Άθω

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ
ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΘΩ
Στη Μονή Μεγίστης Λαύρας λειτούργησε Βιβλιοθήκη, από την ίδρυσή της (961), με τα χειρόγραφα βιβλία, πού έφεραν στο μοναστήρι ο ιδρυτής και οι πρώτοι μοναχοί. Στις αρχές του 13ου αι. ο αριθμός των χειρογράφων έφτασε τα χίλια με την προσθήκη στον αρχικό πυρήνα χειρογράφων πού είτε αντιγράφηκαν στο μοναστήρι από καλλιγράφους, είτε ήρθαν απέξω, από δωρεές, ανταλλαγές, αγορές. Τα χειρόγραφα αυτά ήταν τοποθετημένα από το 13ο αι. σε 16 τουλάχιστον «θέσεις» πού είχε η βιβλιοθήκη, όπως δείχνουν οι αριθμοί κατάταξης πού υπάρχουν πάνω σε όσα χειρόγραφα σώζονται και έχουν εντοπιστεί στη βιβλιοθήκη του μοναστηρίου ή σε άλλες βιβλιοθήκες της Ανατολής και της Δύσης.

Ολόκληρη η μελέτη: http://www.mnimon.gr

4957 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιουνίου

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

4956 - Αρχή Αγρυπνίας απόψε στο Πρωτάτο (φωτογραφία)

Αποκλειστική φωτογραφία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου και του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντος Συμεών Διονυσιάτη, ενώ κατευθύνονται από το Ιεροκοινοτικό Μέγαρο προς τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου αυτή την ώρα τελείται η Αγρυπνία σε ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ύμνου «Άξιον Εστί».

4955 - Φωτογραφίες της Ιεράς Παντοκρατορινής Σκήτης Προφήτη Ηλία, στο Άγιο Όρος


Η Σκήτη του Προφήτη Ηλία βρίσκεται δυτικά της κυρίαρχης Μονής του Παντοκράτορος, σε απόσταση 40΄ απ' αυτή και σε υψόμετρο 140 μ., σε θέση αμφιθεατρική και με θέα προς την θάλασσα.
Ιδρύθηκε το 1759 από τον Ρώσο μοναχό Παϊσιο Βελιτσόφσκυ. Λίγο αργότερα κτίσθηκαν μεγάλα οικοδομήματα και ο μεγαλοπρεπής κεντρικός ναός. Από τα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί, ξεχωρίζει ένα θαυμάσιο αρτοφόριο, σταυροί, άμφια κ.α. Η Σκήτη είναι εξάρτημα της Ι. Μονής Παντοκράτορος. (Φωτ.: Νίκος Λουπάκης)

4954 - Αγρυπνία απόψε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου


Απόψε στις 9 θα τελεσθεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, σε ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ύμνου «Άξιον Εστί».
.......Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

4953 - Δανιηλαίοι – Κατουνάκια: Σύναξις πάντων των εν τω Αγιονύμω Όρει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάτων Αγίων



Ο Ιερός Ναός της Καλύβης των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια τιμάται στη Μνήμη Πάντων των Αγιορειτών Αγίων.
Φωτογραφίες (αρ. κλικ για μεγέθυνση) από το 'Αγιον Όρος του ιστοχώρου Ἀέρα Πατέρα

4952 - «Οι Άγιοι του Αγίου Όρους, Χθες και σήμερα». Βιβλίο στη ρουμανική γλώσσα



ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Τό νέο βιβλίο τοῦ μοναχοῦ Παταπίου Καυσοκαλυβίτου στή ρουμανική γλώσσα.
Monach Patapios Kavsokalivitis, Sfinţii Sfântului Munte. Trecut şi prezent
Μέ ἀφορμή τόν σημερινό ἑορτασμό τῆς μνήμης τῆς Συνάξεως τῶν Ἁγιορειτῶν ἁγίων Πατέρων, βρισκόμαστε στήν εὐχάριστη θέση νά ἐνημερώσουμε τούς ἀγαπητούς ἀναγνῶστες τοῦ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ὅτι μέ τήν χάρη τοῦ Θεοῦ μόλις κυκλοφόρησε τό νέο βιβλίο τοῦ μοναχοῦ Παταπίου Καυσοκαλυβίτου, αὐτή τή φορά, στή ρουμανική γλώσσα.
Ἡ νέα ἔκδοση περιλαμβάνει δύο κείμενα.
Τό πρῶτο εἶναι μία ὁμιλία τοῦ συγγραφέα πού πραγματοποίησε τόν Ἰούνιο τοῦ 2013 στό Αrad τῆς Ρουμανίας στό πλαίσιο τοῦ φεστιβάλ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, μέ θέμα: «Οἱ Ἅγιοι τοῦ Ἁγίου Ὄρους, χθές καί σήμερα».

4951 - Ο μοναχός Ιάκωβος Νεασκητιώτης (†1869) και το έργο του



Παταπίου μοναχο Καυσοκαλυβίτου
Βιβλιοθηκαρίου . Σκήτης Καυσοκαλυβίων
Διδάκτορος Θεολογίας ριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

μοναχός άκωβος Νεασκητιώτης († 1869) καί τό ργο του.
μναγιολογικά γιά τή Θεοτόκο καί τούς γιορετες σιομάρτυρες
Συμβολή στή μελέτη το γιορειτικο μοναχισμο κατά τόν 19ο αώνα

κδοση ερς Μονς γίου Παύλου.
γιον ρος 2014
Σύνολο σελίδων 912

4950 - Λόγος εγκωμιαστικός περί των Οσίων Πατέρων των εν τούτω τω Αγίω Όρει του Άθω λαμψάντων (Αγ. Νικόδημος Αγιορείτης)



Κυριακή Β' Ματθαίου, των Αγιορειτών Πατέρων
Οσιακή πανήγυρις, πάντες οι δήμοι των Οσίων συνάχθητε. Μοναστών και μιγάδων εορτή σήμερον εις την του Χριστού Εκκλησίαν ανέτειλε· τα πλήθη των μοναστών και μιγάδων συνεορτάσατε. Καινή και κοινή μνήμη πάντων των του Όρους Αγίων Πατέ­ρων εξέλαμψε. Καινά και κοινά άσματα πάντες κοινώς οι εν τω Όρει πατέρες ψάλατε. Διατί κοινά; Ότι κοινοί προστάται και ευεργέται όλου κοινώς του Αγίου Όρους και οι θείοι ούτοι Πατέρες εφάνησαν. Διατί καινά; Ότι καινή και νεοφανής και η τούτων μνήμη· εις μεν τους ανωτέρω και παλαιούς χρόνους ουδαμώς τελουμένη, ήδη δε εις τους καθ’ ημάς καιρούς δικαίως και ευλόγως εορταζομένη.

4949 - Αγιορείτικη αγρυπνία και ψαλμωδία σε πανήγυρη των Αγίων Αγιορειτών Πατέρων.





Στην ηχογράφηση που ακολουθεί ψάλουν οι αγιορείτες πατέρες Θωμάδες και Γερασιμαίοι, μεταξύ των οποίων  δε και ο π. Παντελεήμων Κάρτσωνας σε πανήγυρη των Αγίων Αγιορειτών Πατέρων.

4948 - Τους ουρανώσαντας το Όρος πατέρας



Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ
Η Β' Κυριακή του Ευαγγελιστή Ματθαίου, όπως ονομάζεται στην γλώσσα της Εκκλησίας μας, είναι αφιερωμένη στους εν τω Όρει του Άθω ασκήσει και αθλήσει διαλάμψαντας οσίους και θεοφόρους πατέρας.
Τιμώνται στο Ιερόν Περιβόλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, το οποίο δόθηκε ως "μερίς απόλεκτος και όρος κληρονομίας" από τον Υιό και Θεό της εις Αυτήν, όλοι εκείνοι που έζησαν σ' αυτόν τον χώρο και τον ανέδειξαν με την άσκησή τους, με την αγγελική τους πολιτεία και με την χάρη που τους δόθηκε από τον Θεό, έναν δεύτερο ουρανό.
"Ουρανόν άλλον δεύτερον", κατά την έκφραση του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

4947 - Μνήμη πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων





Β΄ Κυριακή του Ματθαίου
Μνήμη πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων

4946 - Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Ιουνίου

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

4945 - Της Βασίλισσας του Ουρανού η Παράταξη


4944 - Απόψε αγρυπνεί ολόκληρη η χερσόνησος του Άθω



Το Άγιο Όρος πανηγυρίζει τιμώντας την μνήμη «Απάντων των εν Αγιωνύμω Όρει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων» με αγρυπνίες απόψε σε όλα τα Μοναστήρια και άλλα Αγιορειτικά Καθιδρύματα.
Οι Γέροντες των κελλιών της ευρύτερης περιοχής των Καρυών θα συνεορτάσουν στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. 
Η φωτογραφία είναι από την περυσινή πανήγυρη της Ι. Καλύβης των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, ο Ναός της οποίας τιμάται στους Αγιορείτες Πατέρες.

4943 - Ο Μιλητουπόλεως Ιερόθεος


Ο Μιλητουπόλεως Ιερόθεος
σε αγιορείτικη πανήγυρη.
(Φωτ. περίπου στο 1950)

Ώσπερ ο μεγαλοφωνότατος Ησαίας προεφήτευεν, «ουκ εκλείψει άρχων εξ Ιούδα και ηγούμενος» (Γεν. 49, 10) ούτω και εν τοις καθ’ ημάς η Θεία Πρόνοια εξοικονόμησεν ίνα το επώνυμον της αγιότητος Όρος μη στερηθή των αγιαστικών δωρεών Ιεράρχου. Και εχαρίσατο ημίν τον Σεβασμιώτατον Μηλιτουπόλεως κ. Ιερόθεον, περί ού δυνάμεθα ανενδοιάστως μετά του μακαρίου Παύλου να λέγωμεν μεταφορικώς ότι «τοιούτος ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς» (Εβρ. 7, 26).
Από Κορυτσάς τελευταίον ορμώμενος και απελαθείς εκείθεν υπό των Αλβανών δια τα πατριωτικά του αισθήματα, κατέφυγεν εις την ποθητήν του μοναχικήν ησυχίαν, ην από νεότητος είχε, διδαχθείς παρά τω οσιωτάτω Γέροντι Αρσενίω[1] εν τη νήσω Χάλκη. Σεβασμώ άκρω κατεχόμενος προς τον αοίδιμον Ιωακείμ τον Γ΄, εγκατεστάθη το πρώτον εις «Μυλοπόταμον» και παρέμεινε δεκάδα περίπου ετών, αλλά μη δυνάμενος εκείθεν επαρκέσαι εις τας πολλαπλάς ανάγκας του Όρους, αυτός μόνος εν αυτώ Αρχιερεύς, μετώκησεν από δεκαετίας και πλέον εις τα της Αγίας Άννης «Βουλευτήρια»[2] παρά την θάλασσαν και εκεί τας ασκητικάς αυτού ποιεί διατριβάς, του σεβασμού απολαύων των πατέρων του Όρους και τύπον αρετής και ασκήσεως εαυτόν αυτοίς υποβάλλων.

4942 - Νεομάρτυς Νικήτας ο Νισύριος (†1792)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Ιουνίου

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

4941 - Ρώσος ασκητής στον Άθωνα

Καλλίνικος μοναχός Κατουνακιώτης,
ο ησυχαστής (1853-1930)
Κατά διήγηση, του αείμνηστου Γέροντα Καλλίνικου από τα Κατουνάκια, στους Γεροντάδες μας, το σωτήριο έτος 1912 - 13 μια νύχτα παρουσιάστηκε στο Γέροντα Καλλίνικο, o Ρώσος Ιερομόναχος Σεραπίων, από το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος χρόνια συνέχιζε να συμβουλεύεται το Γέροντα Καλλίνικο και να παρακολουθεί μαθήματα της νοερας προσευχής, άλλα τη βραδιά εκείνη, παρακάλεσε το Γέροντα, να του δώσει την άδεια και ευλογία, να φύγει από το Μοναστήρι και να επιδοθεί κατά μονάς, μ' όλη τη δύναμη της ψυχής του, στη νοερά προσευχή.
Ό Γέροντας Καλλίνικος, στην αρχή είπε στο Ρώσο Ιερομόναχο, πώς αυτό πού θέλει να κάνει είναι επικίνδυνο, δηλαδή να απομονωθεί από κάθε ανθρώπινη επικοινωνία και συμπαράσταση, και πώς τα άκρα, είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι ό εχθρός και πολέμιος του ανθρώπινου γένους Σατανάς, θα τον πολεμήσει πολύ σκληρά, γι' αυτό, καλά θα έκανε να μην απομακρυνθεί πολύ από τους ανθρώπους και «εν Χριστώ» αδελφούς και να παραμείνει στη μετάνοια του, στο Μοναστήρι.