Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

12418 - Το Άγιο Όρος δεν προσφέρεται για βολέματα

Η διοίκηση του Αγίου Όρους (ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ)
Η κυβέρνηση θα κληθεί να τοποθετήσει, το επόμενο διάστημα, νέο πολιτικό διοικητή στο Άγιον Όρος ή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στον σημερινό. Ενα γαϊτανάκι ονομάτων έχει στηθεί ήδη γύρω από το πρόσωπο που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ασκεί την εξουσία του κράτους, ως προς το διοικητικό μέρος, στην Αθωνική Πολιτεία, με τον κατάλογο των «υποψηφίων» να περιλαμβάνει, μέχρι στιγμής, από θεολόγους πανεπιστημιακούς έως αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές, και κάθε λογής «δικούς μας».
Όμως η επιλογή του εκπροσώπου της πολιτείας από το ΥΠΕΞ  δεν θα πρέπει να γίνει με ρουσφετολογικά κριτήρια, όπως, με εξαιρέσεις, συνηθιζόταν έως τώρα. Γιατί το Άγιον Όρος, ως θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της ελληνικής επι-

κράτειας με παγκόσμια ακτινοβολία και ως ισχυρός πυλώνας στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν προσφέρεται για βολέματα. Ο πολιτικός διοικητής του έχει μεν την ευθύνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στον Αθω –η Ιερά Κοινότητα  διοικεί την «Ιερή Δημοκρατία» στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του 1926 και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ασκεί την πνευματική κυριαρχία– αλλά δεν φτάνει.
Το «μάτι» της πολιτείας πρέπει να αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Αγίου Ορους στο γεωπολιτικό παιχνίδι θρησκευτικής, και όχι μόνον, επιρροής στην ευρύτερη περιοχή και να μπορεί να διαβάζει και να αναλύει σωστά γεγονότα και εξελίξεις που το αφορούν.
Ήδη, με αφορμή τη σύγκρουση Πατριαρχείου Μόσχας  και  Φαναρίου για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, στην οποία ενεπλάκη ανοικτά και το Κρεμλίνο, η Μόσχα έχει μεταφέρει τον «πόλεμο» στον Αθω απαγορεύοντας την κάθοδο Ρώσων πιστών για προσκύνημα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αποσταθεροποίησης των σχέσεων Ορους και Πατριαρχείου. Υπάρχει στη «λίστα» των ενδιαφερομένων κάποιος με τέτοια χαρακτηριστικά; Αγνωστο, αλλά, αν δεν υπάρχει, οφείλει η κυβέρνηση, το ΥΠΕΞ, να τον αναζητήσει. Και βέβαια το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει την αποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε το λάθος (;) να ορίσει πολιτικό διοικητή άτομο –ειπώθηκε ότι επρόκειτο για κίνηση καλής θελήσεως προς τον κ. Ιερώνυμο– μη αποδεικτό από τον κ. κ. Βαρθολομαίο, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Αθήνας - Φαναρίου να διαρραγούν.
Η σημερινή όχι μόνο δεν πρέπει να το επαναλάβει, αλλά επιβάλλεται η επιλογή της να είναι τέτοια που θα αποκαταστήσει την αρμονική συνεργασία με το Φανάρι και βεβαίως θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων στον Άθω.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/8/19, 11:29 π.μ.

    Το πιο πάνω άρθρο έχει ένα μεγάλο λάθος στο συλλογισμό.
    Ο συντάκτης έχει αφαιρέσει τον Θεό από την όλη υπόθεση.
    -"Καλά, ο Θεός που είναι"; ρωτούν οι αγιορείτες πατέρες.
    Λίγο, πολύ θέλουμε όλοι μας να βάλουμε πολιτικό διοικητή εκεί κάποιο, που να είναι του κόμματος ή του χεριού μας ή της στοάς μας. Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις όλων των ανθρώπων.
    Αρμοδιότητα στη τοποθέτηση διοικητή έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς (τα ανθρωπίνως δυνατά).
    Τα υπόλοιπα αφήστε τα στο Θεό.
    Ας έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό.
    Ο Θεός επιτρέπει σε κάποιους ανθρώπου να είναι στη Διοίκηση, ώστε να μην μπουν χειρότεροι.
    Οι πατέρες του Αγίου Όρους ορθά έπραξαν τόσους αιώνες, με το να συνεργάζονται αρμονικά με όλους.
    Και επί πλέον μην ξεχνάτε ότι δεν μπορεί κάποιος να τα βάλει με τον "Άθωνα" (μεταφορικά).
    Διότι το Άγιο Όρος έχει εκθρονίσει ακόμα και αυτοκράτορες (κυριολεκτικά)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή