Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

9720 - Μην δίνεις σημασία! (Αρχιμ. Βαρθολομαίος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου)

Υπάρχει ένα φάρμακο, το οποίο βοηθά την ψυχική και την σωματική υγεία του ανθρώπου. Το φάρμακο αυτό λέγεται «μην δίνεις σημασία»! Στο άκουσμα αυτό πολλοί ίσως αναρωτηθούν: «Μα πώς είναι δυνατόν να μείνω αδιάφορος για ό,τι συμβαίνει γύρω μου; Να μην δίνω σημασία;» Μα είναι τόσο απλό αυτό το «φάρμακο» στην χρήση του!
Σημασία, δηλαδή το να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, δίνουμε στα προβλήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και που σίγουρα μπορούμε να τους δώσουμε λύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, όμως, που δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε λύσεις. Όσο και να επιμένουμε δεν λύνονται, αλλά αυξάνουν και διογκώνονται, επηρεάζοντας την ψυχολογία μας και τον τρόπο ζωής μας. Το άγχος τότε μας καταλαμβάνει.

Εδώ χρειάζεται η ψυχική δύναμη να αντισταθούμε στην συνήθεια τής εγωιστικής εμμονής μας. Το «φάρμακο» αυτό είναι το μόνο που δρα απευθείας στην ψυχολογία μας, μας ηρεμεί, μας βοηθά να ανασάνουμε πάλι, καταπολεμά το άγχος... Όλα αυτά ενεργούν θετικά κατ' επέκταση και στην σωματική υγεία!
Μοναδική προϋπόθεση για να δράσει αποτελεσματικά το «φάρμακο» είναι η πίστη μας στον Θεό. Εκεί μόνο αν εναποθέτουμε όλα τα θέματα και ζητήματα που μας απασχολούν, τότε θα βρίσκουμε και θα βλέπουμε τις λύσεις που αναζητούμε.
Μην δίνουμε σημασία, αδελφοί μου, σε κάθε τι που βλέπουμε. Στον μόνο που πρέπει να δίνουμε μονίμως σημασία, μετά τον Θεό, είναι ο εαυτός μας! Όχι εγωιστικά, αλλά διακρίνοντας το συμφέρον του, το πραγματικό, και να αγωνιζόμαστε γι' αυτό.
Χρειαζόμαστε αρκετές «δόσεις» από το συγκεκριμένο φάρμακο για να καταφέρουμε να συνέλθουμε. Η ζωή μας έγινε πολύπλοκη και αδυνατούμε να λειτουργήσουμε έτσι, γιατί ο άνθρωπος έχει πλασθεί από τον Δημιουργό του να ζει και να κινείται απλά! Λειτουργούμε, δηλαδή, αντίθετα από την φύση μας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνουμε όλα!
Φάρμακο λοιπόν το «μην δίνεις σημασία»! Ας ξεπερνάμε τις λεπτομέρειες! Οι λεπτομέρειες δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε και μένουμε στάσιμοι. Σκοπός μας η σωτηρία, η στασιμότητα την εμποδίζει. Αν θέλουμε να δούμε «φως στο βάθος» πρέπει να σηκωθούμε και να περπατήσουμε! Έτσι απλά!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου