Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

5077 - Στη Ρόδο, από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, τα Τίμια Δώρα που είχαν προσφέρει στον Χριστό οι τρεις μάγοι!

Στη Ρόδο αναμένονται τον προσεχή Δεκέμβριο τα Tίμια Δώρα που προσφέρθηκαν κατά τη γέννηση του Ιησού Χριστού και φυλάσσονται στην ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος.
Το αίτημα για την μεταφορά των Τιμίων Δώρων στη Ρόδο υπέβαλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να κάνουν το προσκύνημα τους, λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου.
Στην έλευση των Τιμίων Δώρων αναφέρθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ρόδου κ. Γιάννης Χαλκιάς.

«Τα Τίμια Δώρα φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος.Το αίτημα για την μεταφορά των Τιμίων Δώρων υπέβαλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος. Είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν στη Ρόδο. Η έλευση θα συνδυαστεί με τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου. Θα είναι μεγάλη ευλογία για τη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Χαλκιάς.
Τα Δώρα αυτά, ως γνωστόν, είναι χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Ό χρυσός βρίσκεται- όπως αναφέρει ο διαδικτυακός τόπος www. Pigizois.net -υπό την μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 x 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ό λίβανος και ή σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.
Επειδή κυρίως ή πνευματική αλλά και ή υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται εις προσκύνηση των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
Σύμφωνα με την ίστορικοθρησκευτική μας παράδοση, προ της Κοιμήσεως της ή Παναγία Μητέρα του Κυρίου τα παρέδωσε μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, την Τίμια Έσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Κατά το έτος τούτο ό αυτοκράτωρ Άρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη προς αγιασμό του λαού και προστασία και προβολή της Βασιλευούσης. Εκεί παρέμειναν μέχρι και της αλώσεως της πόλεως από τους Φράγκους το έτος 1204 μ.Χ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, όπου καί παρέμειναν για εξήντα περίπου χρόνια. Με την υποχώρηση των Σταυροφόρων επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι της υποδουλώσεώς της στους Τούρκους το 1453 μ.Χ.
Μετά την Άλωση ή ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β’ (1421-1451) και μητριά του Μωάμεθ Β’ του Πορθητού, τα μετέφερε στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος. Κατά την αγιορείτικη παράδοση, καθώς η Μάρω ανήρχετο από τον αρσανά (λιμάνι) στην Μονή, ή Κυρία Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να πλησιάσει στη Μονή και έτσι να παραβιάσει το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπήκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Τίμια Δώρα στους ευλαβείς μοναχούς και πατέρες, οι οποίοι και έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας ένα Σταυρό πού σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται «Σταυρός της Βασιλίσσης».
Στην τρέχουσα περίοδο είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την υποδοχή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στη Ρόδο, το Σάββατο 2 Αυγούστου.
Μαρία Χονδρογιάννη
http://www.dimokratiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος31/7/14, 3:41 μ.μ.

    Μικρό τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου προσκομίζεται επίσης εντελώς αθόρυβα, κατά καιρούς σε ναούς στη Ρόδο, για προσκύνηση και ευλογία των πιστών. Κάτοχοι του λειψάνου είναι μοναχές της Μονής του Ευαγγελισμού της Πάτμου (υπάρχει και αδελφότητα του Μοναστηριού στη Ρόδο).Πρόκειται για οστό του "παππού τους". Έτσι λέγεται, διότι οι παλιές μοναχές είναι πνευματικά τέκνα του πατρός Αμφιλόχιου Μακρή, ο οποίος ήταν ομοίως τέκνο του Αγίου Νεκταρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή