Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

1862 - Νέα εποχή ανάπτυξης για το κρασί στο Άγιο Όρος



Η αμπελοκαλλιέργεια, που έχει μία αδιάκοπη διαδρομή αιώνων στο Περιβόλι της Παναγίας, τα τελευταία 4-5 χρόνια γνωρίζει νέα άνθηση με ολοένα και περισσότερες Μονές να μπαίνουν στην αμπελοκαλλιέργεια.
Το αμπέλι και το κρασί, βαθιά ριζωμένα στη χριστιανική παράδοση, γνωρίζουν μία νέα εποχή ανάπτυξης στο Όρος, σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο λίκνο του μοναχισμού που η αμπελοκαλλιέργεια, διαμέσου των αιώνων, προστατεύθηκε από τους διακονητές πατέρες.  
Η αμπελοκαλλιέργεια, που έχει μία αδιάκοπη διαδρομή αιώνων στο Περιβόλι της Παναγίας, τα τελευταία 4-5 χρόνια γνωρίζει νέα άνθηση καθώς πολλοί μοναχοί, βοηθούμενοι και από επισκέπτες οινολόγους, αποφασίζουν να αξιοποιήσουν την πολύτιμη γνώση της παράδοσης, επεκτείνοντας τις στρεμματικές καλλιέργειες, παίρνοντας άδειες οινοποίησης και περνώντας σταδιακά στην εμπορική αξιοποίηση των κρασιών, παρότι οι ποσότητες που μπορούν να παραχθούν από τα περίπου 2.000 στρέμματα που σήμερα καλλιεργούνται, δεν είναι μεγάλες.
Όπως πληροφορείται η Voria.gr από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Γεωργίας Χαλκιδικής Γρηγόρη Αντωνιάδη, στην περιοχή Μονοξυλίτης, οι Μονές Αγίου Παύλου και Διονυσίου, καλλιεργούν ελληνικές ποικιλίες (αθήρι, λημνιό, ξινόμαυρο , ασύρτικο) σε περίπου 160 στρέμματα και τις οινοποιούν σε αναγνωρισμένα οινοποιία. Τα κρασιά που παράγονται καταναλώνονται εσωτερικά, πωλούνται σε επισκέπτες αλλά έχουν αρχίσει να τα εμπορεύονται και εκτός Όρους. Επίσης, ο πατέρας Ευτύχιος στη Μονή Βατοπεδίου καλλιεργεί περί τα 60 στρέμματα έχοντας πάρει και άδεια εμφιάλωσης.
Τελικά η αμπελοκαλλιέργεια φαίνεται πως κατακτά το Άγιο Όρος αφού άδεια εμφιάλωσης παίρνει η Μονή Ιβήρων, η Ι.Μ. Χιλανδαρίου (Σέρβικο μοναστήρι) κάνει φυτεύσεις αμπελιών, ενώ στην καλλιέργεια ετοιμάζεται να μπει και η Μονή Παντοκράτορος.
Τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του Όρους, πρώτος εμπορικά αξιοποίησε ο Ευάγγελος Τσάνταλης, από τις  αρχές ακόμη της δεκαετίας του 1970. Η γνωστή οινοποιία έχει σήμερα ενεργά 1.000 στρέμματα, το μεγαλύτερο αμπελώνα στον Άθωνα, σε έκταση στο μετόχι Χρωμίτσας που νοικιάζει από τη Ι. Μονή Αγίου Παντελεήμονα, ενώ παράλληλα προχωράει σε αναμπελώσεις και νέες δοκιμαστικές παραγωγές.
Από τα αμπέλια της Χρωμίτσας, επισημαίνει ο επικεφαλής γεωπόνος της εταιρείας κ. Σαλπιγγίδης, παράγεται άλλωστε και ο ερυθρός οίνος, το κρασί Kormilitsa, με το οποίο η Τσάνταλης κατέκτησε το 2007 τον τίτλο του αποκλειστικού προμηθευτή του Κρεμλίνου .
Μεγάλο success story για την αμπελοκαλλιέργεια στο Όρος, αποτέλεσε στη συνέχεια η πρωτοβουλία του Μυλοποτάμου. Το μεγαλύτερο μετόχι της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 παίρνει άδεια αναμπέλωσης, κατασκευάζει στην πορεία οινοποιείο-εμφιαλωτήριο και προχωράει έκτοτε στην καλλιέργεια με βιολογική μέθοδο 50 στρεμμάτων με ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες. Ο πολύ δραστήριος πατέρας Επιφάνιος (φωτ.) μαζί με άλλους μοναχούς, έχει δυναμικά προωθήσει τα κρασιά του Αγίου Όρους, σαν μέρος της διατροφικής παράδοσης των μοναχών, ενώ το μετόχι έχει πετύχει την εμπορική προώθηση των κρασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Της Άννης Καρολίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου