Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

187 - Έκθεση 200 φωτογραφιών, από το Αρχείο της Σιμωνόπετρας, εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα


Τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Όρος Άθως. Εικόνες του Ιερού Τόπου» πραγματοποιήθηκε χθες 8 Νομεβρίου 2011 στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας. Στην τελετή εγκαινίων συμμετείχε ο Επικεφαλής του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσία και Πρόεδρος του Ρωσικού Γεωγραφικού Συλλόγου κ. Σ Σοΐγκου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας κ. Γ. Τσαΐκα, άλλοι πολιτειακοί παράγοντες, άνθρωποι τέχνης.


Τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησαν ο Υπεύθυνος Γραμματέας του Πατριαρχικού Συμβουλίου Πολιτισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής για σχέσεις με τη μουσειακή κοινότητα Αρχιμανδρίτης Τύχων Σεβκούνωφ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ. Επίσης παρέστησαν ο Έξαρχος του Πατριάρχη Βουλγαρίας στη Μόσχα Αρχιμανδρίτης Θεόκτιστος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος.

Στην πανηγυρική τελετή ανεγνώσθη Συγχαρητρήριο Μύνημα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου προς τους οργανωτές και επισκέπτες.

Την οργάνωση ανέλαβαν ο Ρωσικός Γεωγραφικός Σύλλογος, η Ιερά Μονή Σιμωνόπετρα Αγίου Όρους, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Λαϊκή επιχείρηση» με συμμετοχή του ομίλου εταιριών «Belaya Dacha».

Ο επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν περισσότερα από 200 φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας. Αποτυπώνονται στιγμές από τη ζωή όλων των είκοσι Ιερών Μονών του Αγιωνύμου Όρους της περιόδου 1848 έως 1963. Έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και αποτέλεσαν βάση της εκθέσεως καθώς και του λευκώματος, το οποίος κυκλοφόρησε επ΄ αυτής της αφορμής.

Η έκθεσε απαρτίζεται από επτά ενότητες, όπου απεικονίζονται οι φυσικές ομορφιές του Όρους, η αρχιτεκτονική των Ιερών Μονών, τα εκκλησιαστικά πανηγύρια, οι καθημερινές ασχολίες των μοναχών καθώς και τα προσωπογραφίες των Αγιορειτών μοναχών. Μια ειδική ενότητα ασχολείται με τη Ρωσική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και με τη συμβολή των Ρώσων προσκυνητών στο Άγιο Όρος μέχρι το 1917.

Επίσης εκτίθενται και σπάνιες φωτογραφίες και ένα μέρος αρχείου σε μορφή των γυάλινων αρνητικών. Αυτή η συλλογή παρουσιάζεται στη Ρωσία για πρώτη φορά.

Επίσης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν το αντίγραφο της εικόνας της Πορταΐτισσας προερχόμενο από το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο παρείγγελε από το Άγιο Όρος το 1648 ο Ρώσος τσάρος Αλέξιος για δώρο στον υποψήφιο Πατριάρχη Νίκωνα καθώς και μια συλλογή των μεσαιωνικών χαρτών και χαλκογραφιών με αγιορείτικα τοπία.

Η έκθεση είναι ανοιχτή έως 28 Νοεμβρίου με ελεύθερη πρόσβαση το κοινού.

http://www.agiooros.net/news/newsathos/177-egkainia-ekthesis-me-thema-to-agio-oros-stin-mosxa.html





Σχετικά:

190 - Μοναδικές φωτογραφίες του Αγίου Όρους, οι οποίες εκτίθενται στη Μόσχα

195 - O παπα Ααρών ο μακρυγένης (φωτογραφίες)

197 - Σφραγίδες και διαφημιστικά «κλισέ» φωτογράφων του Αγίου Όρους (τέλος 19ου-αρχές 20ου αιώνα)

245 - Στο νοσοκομείο της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέα, πριν 100 χρόνια. Αναμνηστική φωτογραφία.

251 - Αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας (1648)

253 - Βίντεο από τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Φωτοθήκης στη Μόσχα

259 - Αγιορειτική Βοτανοθήκη

267 - Η πλατεία των Καρυών το 1904, το 1964 και σήμερα (φωτογραφίες)





1 σχόλιο:

  1. Τυχαίο ή κρύβεται κάτι σοβαρό; Βατοπέδι, Αγίου Παύλου και Σιμωνόπετρα ταυτόχχρονα στη Ρωσία; Η Παναγία να φυλάξη το Όρος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή