Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος εκτός του Καθολικού, το οποίο τιμάται στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονος, διαθέτει συνολικά μέσα και έξω από το οικοδομικό της συγκρότημα 36 παρεκκλήσια.
Η απεικόνιση της Μονής (κάτω) εμφανίζει ένα παρεκκλήσι, σε διαστάσεις Καθολικού, το οποίο δεν απεικονίζεται σε άλλες φωτογραφίες.
Ξεκίνησα την αναζήτηση από την αξιόλογη εργασία «Φωτογραφικές και άλλες απεικονίσεις μονών κατά τον 19ο αιώνα και η ερμηνεία των» του Παύλου Π. Μυλωνά, Ομότιμου Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ.
Στη πρώτη από τις δύο εικόνες της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, ο Καθηγητής παραπέμπει στον Γεράσιμο Σμυρνάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι επρόκειτο να ιδρυθεί μέγας περικαλλής Καθολικός Ναός.
Στο συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου του (σελ. 667), ο Σμυρνάκης αναφέρει:
Προς μεσημβρίαν του ελληνικού Καθολικού υπάρχει τμήμα της παλαιάς πτέρυγος και της εν έτει 1862 ανεγερθείσης μετά δύο παρεκκλησίων και των νοσοκομείων των Ρώσσων και των ευαρίθμων εν τη Μονή Ελλήνων. Εν τη πτέρυγι δε ταύτη υπάρχει και η παλαιά είσοδος της Μονής. Ανατολικώς της Μονής ανηγέρθη ήθη νέα πτέρυξ, η οποία θέλει συνδεθή μετά της νεοδμήτου μεσημβρινής, καμπτομένης αρκτικώς προς σύνδεσμον μετά της αρκτικής. Εντός δε μικρού χρόνου θέλει απαρτισθή μέγας τετράπλευρος χώρος, εν ω λέγεται ότι ιδρυθήσεται μέγας περικαλλής Καθολικός Ναός. Τότε δ' ίσως κατεδαφισθήσεται και η εν τω μέσω σχεδόν του ειρημένου χώρου ήδη υπάρχουσα παλαιά μεσημβρινή πτέρυξ της Μονής.
Επομένως η απεικόνιση του Ναού δεν στερείται κάποιων «τεκμηρίων». Δεν γνωρίζω βέβαια την συνέχεια των σχεδίων των Ρώσων, δηλ. αν ο Ναός κτίστηκε και καταστράφηκε από τον σεισμό του 1905 ή αναβλήθηκε η ανέγερσή του και τους πρόλαβε η επανάσταση του 1917. Αν γνωρίζει κάποιος ας μας ενημερώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου