Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

5253 - Οπτικοακουστική ξενάγηση σε όλα τα αθωνικά Ιερά Καθιδρύματα, από το Κε.Δ.Α.Κ., στο περίπτερο της 79ης Δ.Ε.Θ.



ΜΕ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΤΟ Κε.Δ.Α.Κ. ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΗΝ  79η Δ.Ε.Θ
ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΣTΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον του κοινού
Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, (ΝΠΔΔ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) συμμετέχει και φέτος -συστεγαζόμενο με το ΥΜΑΘ- στην 79η ΔΕΘ.

Η εκθεσιακή παρουσία του ΚεΔΑΚ στην 79η ΔΕΘ τεκμηριώνει με ψηφιακές συνθέσεις, εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό και DVD, τον ρόλο, το έργο και την φιλοσοφία των επεμβάσεων στα αγιορείτικα μνημεία.
Το κοινό ξεναγείται με ειδικό πρόγραμμα πολυμέσων σε όλα τα αθωνικά Ιερά  Καθιδρύματα.
Όλο το εκθεσιακό υλικό του αποτελεί δημιουργία του ΚεΔΑΚ -ως ΝΠΔΔ και του επιστημονικού του προσωπικού -παράλληλα με το κυρίως επιστημονικό του αντικείμενο στα αθωνικά μνημεία- το οποίο και επιμελείται και των εκθεσιακών παρουσιάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το κοινό  προσεγγίζει το σημαντικό έργο που επί 33 χρόνια (από το 1981) που  επιτελεί το ΚεΔΑΚ ως αποκλειστικός  αρμόδιος φορέας της Ελληνικής Πολιτείας και ταυτόχρονα αρωγός στο αυτοδιοίκητο μοναστικό κέντρο του Άγιου Όρους για την διαφύλαξη της Κληρονομίας του.
Οπτικοακουστικά, ξεναγείται  σε όλα Ι. Καθιδρύματα του Αγίου Όρους ( Μονές, Σκήτες, Κελλιά, Καλύβες, Ησυχαστήρια) στη Δάφνη, στις Καρυές  με ένα ηλεκτρονικό «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» δημιουργίας του επιστημονικού του δυναμικού.
Ειδικότερα η έκθεση περιλαμβάνει:
- ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ & ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΚΕΔΑΚ (σε δύο γλώσσες)
- παρουσίαση ενδεικτικών έργων του ΚεΔΑΚ ανά Ιερά  Μονή εκτυπωμένων σε ειδικά εκθεσιακά ταμπλό.
- προβολή σε DVD ταινίας «Άγιον Όρος: Μνημεία και επεμβάσεις» (παραγωγής ΚεΔΑΚ σε συνεργασία με την cinetic) διάρκειας 30΄της ώρας. Η ταινία καταδεικνύει τη φιλοσοφία των επεμβάσεων στα αγιορείτικα μνημεία αλλά και τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο της Αθωνικής Χερσονήσου μέσα και από εναέριες λήψεις από ελικόπτερο.
- ενημερωτικά αναλόγια για το ΚεΔΑΚ, τον θεσμικό του ρόλο, παρουσίαση της δομής του φορέα.
- ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» (σε τέσσερεις γλώσσες και σε τρία infokiosk - ηλεκτρονικές οθόνες αφής)
- Περιλαμβάνεται το οπτικοακουστικό πρόγραμμα πολυμέσων «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» (παραγωγής ΚεΔΑΚ σε συνεργασία με την atc) με αφηγηματικά κείμενα και εναλλασσόμενες φωτογραφίες, συνολικής διάρκειας 10 ωρών.
- Η ηλεκτρονική ξενάγηση περιλαμβάνει:
- γενικά θέματα (Ιστορία Αγίου Όρους, Τέχνη, Διοίκηση, Καρυές) και
- ειδικά θέματα Ιερών Μονών (Καθολικό, Τράπεζα, πύργοι, πτέρυγες, χώροι κειμηλίων, εξαρτήματα) με δυνατότητα συγκριτικών ξεναγήσεων.
- αντιπροσωπευτικά έργα του ΚεΔΑΚ (σε Μονές και εξαρτήματα)
- παρουσίαση του ως ΝΠΔΔ
- ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Την  εκθεσιακή  ενότητα συμπληρώνεται  με αναλυτικός Χάρτης του Αγίου Όρους (συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς
- Εθνική Χαρτοθήκη - ΕΚΕΧΧΑΚ και του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς)
- ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚεΔΑΚ
- θεματικές εκδόσεις του ΚεΔΑΚ για το Άγιον Όρος και για το έργο του στα αγιορείτικα μνημεία.
- φυλλάδιο παρουσίασης του ΝΠΔΔ Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.
Σημειώνεται ότι η  διάθεση, αυτοτελούς εκθεσιακού χώρου του περιπτέρου του ΥΜΑΘ στο KΕΔΑΚ αποτέλεσε πρωτοβουλία του Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης κ. Γεωργίου Ορφανού. O ίδιος θεσμικά προεδρεύει του 11μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΚεΔΑΚ ως Νομικού Προσώπου στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Διοικητής του Αγίου Όρους και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Η διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου υλοποιήθηκε αποκλειστικά από το επιστημονικό  προσωπικό ΚεΔΑΚ, την στήριξη του ΥΜΑΘ και την τεχνική υποστήριξη της ΔΕΘ-ΗELEXPO.
ΘΕΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ: Το περίπτερο  ΥΜΑΘ και ΚεΔΑΚ βρίσκεται κοντά στην πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ (είσοδος από την Εγνατία).
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 79ης ΔΕΘ:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ 16.00 - 22.00, 
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 10.00 - 22.00 (μέχρι Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014)

Σχετικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου