Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

274 - Κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες και έκτακτα μέτρα το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης στη Μόσχα




Περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι έχουν προσκυνήσει μέχρι στιγμής την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου που εκτίθεται σε ιερό προσκύνημα στη Μόσχα από το Σάββατο, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής 52 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί έπειτα από ώρες αναμονής στο κρύο.

Χιλιάδες Ρώσοι αναμένουν στην ουρά για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Παναγίας, η οποία θα εκτίθεται ως την Κυριακή στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, δήλωσε στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό RSN ο Γιούρι Αρτιούκχ, υπεύθυνος της υποδοχής του ιερού αντικειμένου, το οποίο φυλάσσεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Οι προσκυνητές περιμένουν κατά μέσο όρο 12 ως 15 ώρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σήμερα το πρωί το θερμόμετρο είχε πέσει στους -11 βαθμούς Κελσίου.


Συνολικά 384 άνθρωποι χρειάστηκε μέχρι στιγμής να λάβουν ιατρική φροντίδα και 52 να νοσηλευτούν, κυρίως λόγω καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της διεύθυνσης Υγείας της Μόσχας Ίνγκα Τοκμάντσεβα, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Ο γιατρός Αλεξάντερ Τσουτσάλιν, μέλος της ένωσης ορθοδόξων ιατρών, ζήτησε από τους προσκυνητές να «υπολογίσουν καλά τους κινδύνους που θέτουν για την υγεία τους» αυτές οι ώρες αναμονής στο κρύο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 20 ασθενοφόρα βρίσκονται μονίμως σταθμευμένα μπροστά από τον καθεδρικό ναό.

Στους προσκυνητές προσφέρεται επίσης δωρεάν ζεστή τροφή την οποία διανέμει το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και μπορούν να ζεσταθούν στα δεκάδες λεωφορεία που βρίσκονται εκεί κοντά.

Όμως φοβούμενοι μη χάσουν τη σειρά τους στη μεγάλη ουρά που έχει σχηματιστεί, πολλοί πιστοί δεν έχουν πρόσβαση στη βοήθεια αυτή. Την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, η οποία «έχει εντυπωσιακή δύναμη και βοηθάει στη γονιμότητα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, υποδέχθηκε στην Αγία Πετρούπολη ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν στις 20 Οκτωβρίου και εκτίθεται στη Μόσχα από το Σάββατο, αφού πέρασε από 14 ρωσικές πόλεις και την προσκύνησαν σχεδόν δύο εκατομμύρια πιστοί.

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=7541



1 σχόλιο: