Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

236 - Έργα 80 εκατομμυρίων ευρώ στο Άγιο Όρος


Οι μελέτες εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν

από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο


Κτίρια που μετρούν αιώνες ζωής είναι αυτά του Αγίου Ορους είτε πρόκειται για αμιγώς εκκλησιαστικά είτε και για τα καταλύματα των μοναχών. Αντιμετωπίζουν επομένως πολλά προβλήματα, μέρος των οποίων φαίνεται ότι τώρα θα επιλυθεί χάρη στα 70 έργα που προγραμματίζονται, προϋπολογισμού μάλιστα 80 εκατ. ευρώ. με προέλευση το ΕΣΠΑ.

Σκήτες, αποθηκευτικοί χώροι και καλύβες στις Μονές Σταυρονικήτα, Αγίου Παύλου και Αγίας Αννης καθώς επίσης ένας αρσανάς στην Μονή Σταυρονικήτα, όλα κτισμένα ανάμεσα στα τέλη του 18ου και τα τέλη του 19ου αιώνα περιλαμβάνονται ανάμεσά τους και οι μελέτες για την αποκατάστασή τους εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι μόλις τώρα, μετά από πολλά χρόνια, το υπουργείο Πολιτισμού καλείται να εξετάσει μελέτες για έργα στο Αγιο Ορος, παρ΄ ότι η αθωνική πολιτεία είναι κατάσπαρτη μνημείων τόσο κτιριακών όσο βεβαίως και κειμηλίων των Μονών, τα οποία χρήζουν ειδικής επιστημονικής προσοχής.

Ως σήμερα λοιπόν την ευθύνη όλων των έργων, όπως είναι οι αναστηλώσεις, έφερε το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, το οποίο αποφάσιζε για κάθε θέμα χωρίς να ζητείται η γνώμη του υπουργείου. Βάση του νόμου για τα κοινοτικά κονδύλια όμως, η έγκρισή τους πλέον επιβάλλεται να δίνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλιώς τα χρήματα δεν μπορεί να εκταμιευτούν.

Το θέμα της συνεργασίας λοιπόν του υπουργείου με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους κυριάρχησε στη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ τόσο όσον αφορά στο θέμα των προτεραιοτήτων για τα μνημεία που επιλέγονται προκειμένου να δεχθούν επεμβάσεις σωτηρίας όσο και στην παροχή τεχνογνωσίας για τα έργα αλλά και στην επίβλεψη των εργασιών. Μοναδικός σκοπός είναι η διατήρηση αλώβητης της κληρονομιάς του Αγίου Ορους, χωρίς επεμβάσεις που μπορεί να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του. Αλλωστε ήδη η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δια του προϊσταμένου της κ. Ταβλάκη έχει αναπτύξει μία καλή συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 16/11/2011, 22:07

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου