Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

12687 - Στην Αρναία τα Τίμια Λείψανα από τη Νέα Σκήτη Αγίου Όρους

Με κάθε τιμή και σεμνομεγαλόπρεπα η παραδοσιακή Αρναία υποδέχθηκε τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Αναργύρων, τα τεθησαυρισμένα στη Νέα Σκήτη Αγίου Όρους.
Τον τιμιώτερο λίθων πολυτελών θησαυρό προσεκόμισαν στα τίμια χέρια τους ο Δικαίος της Σκήτης Παν. Αρχ. Νικόδημος και ο Γέρων Παΐσιος οι Νεοσκητιώτες.
Η υποδοχή έγινε στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου Αρναίας, επί ειδικής εξέδρας που εστήθη προς τούτο από τον Δήμο, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Αρναίας, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Μουσικό κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη.
Τον Ιερό Κλήρο περιέβαλε ομάδα αγοριών και κοριτσιών του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενδεδυμένη με παραδοσιακές φορεσιές.
Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πολλούς Κληρικούς της τοπικής Μητροπόλεως.
Ο Λαός της Αρναίας ομοθυμαδόν υπεδέχθη τους Αγίους, με επικεφαλής τον Αρναιώτη Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Θαλασσινό, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αγαπητό Κιάτο, τον Πρόεδρο του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου κ. ΑστέριοΤζιτζιρίκα, την Δημοτ. Σὐμβουλο κ. Ευγενία Γιαννούση, τον Δημ. Σύμβουλο κ. Αθανάσιο Τσιάλα, τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, κ.α.
Σχηματίσθηκε πομπή και λιτανευτικώς η θαυματουργή Εικόνα των Αγίων Αναργύρων και τα Τίμια Λείψανά τους έφθασαν στον πανηγυρίζοντα μεθαύριο Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Αρναίας, που είναι κτισμένος σε σχέδια του γνωστού αειμνήστου Ακαδημαϊκού Ορλάνδου.
Καλωσορίζοντας ο Σεβασμιώτατος τα Ιερά Σεβάσματα και τους Πατέρες που τα προσεκόμισαν, ευχαρίστησε το Αγιώνυμο Όρος και την Ιερά Επιστασία που επευλόγησε την έξοδό τους από τον γεραρό Άθωνα, τους Άρχοντες και τον ευλογημένο Λαό που προσήλθε να υποδεχθεί τους Προστάτες του.
Παρετήρησε ότι ο Ιερός Ναός αυτός κόσμημα χτίστηκε επί εποχής του προκατόχου του κυρού Σωκράτους, του πλέον λαοφιλούς Επισκόπου Ιερισσού και αποτελεί δημιούργημα των γυναικών κυρίως, αλλά και των ανδρών της Αρναίας που θεώρησαν υποχρέωσή τους και τάμα τους να ανυψώσουν το Παλλάδιο αυτό.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Άγιον Όρος γιατί τα Ιερά Λείψανα των Αγίων, όπως είπε, είναι κατοικητήριο και σκηνή του Αγίου Πνεύματος ή καλύτερα στα Μαρτυρικά Λείψανα ενεδρεύει ο Χριστός μας, ο Οποίος πάσχει και συμπάσχει μετά των Μαρτύρων κατά την ώρα της αθλήσεώς των.
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι στα Τίμια Λείψανα των Αγίων καθρεφτίζεται η Βασιλεία των Ουρανών, η οποία κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, είναι η παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Τέλος, συγκινημένος, ευχαρίστησε τον π. Νικόδημο γιατί επέλεξε για συνοδό του τον π. Παΐσιο Παπαντωνίου, Αρκά την καταγωγή και πρώην Αδελφό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Μονή της μετανοίας της δικής του.
Ο Γέρων Παΐσιος είναι δικηγόρος, πολύγλωσσος, άριστος γνώστης της αρχαιοελληνικής και εκλεκτός λειτουργιολόγος.
Τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων μέχρι και την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, που γιορτάζεται όχι μόνο η Σύναξή τους, αλλά και τα ελευθέρια της Πόλεως της Αρναίας το 1912 από τον Τουρκικό ζυγό.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου