«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019» 5η ΜΕΡΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΚΑΚΙΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗ
Στο πλαίσιο των πολυήμερων εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία "ΔΗΜΗΤΡΙΑ", που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας, προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, μίλησε ο Γέροντας Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης, με θέμα: «Εμείς και οι νέοι μας σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγίου Πορφυρίου, όπως την βιώσαμε από κοντά», με την παρουσία πλήθους
πιστών.
Ο Γέροντας, άρχισε την ομιλία του με αναφορά στην γνωριμία του με τον Άγιο Πορφύριο και συγκεκριμένα είπε: “Πίσω από μια επιτυχία κρύβεται σκληρή δουλειά και άσκηση για τον Άγιο πατέρα μας τον Άγιο Πορφύριο, προϋποτίθεται πολύ δουλειά για τον παιδαγωγό, είτε είναι εκπαιδευτικός είτε γονιός. Γι’ αυτό όταν ερχόντουσαν μητέρες στον Γέροντα Πορφύριο να παραπονιούνται για τα παιδιά τους εκείνος έλεγε:
-Εσύ φταις, για να είναι έτσι τα παιδιά σου.
Συνήθως εκείνες διαμαρτύρονταν…
-Εσύ φταις, τους αποκρινόταν, να γίνεις εσύ καλή και έτσι θα γίνουν και τα παιδιά σου καλά.
Αυτή η προετοιμασία μας λοιπόν υπό την πνευματική καθοδήγηση του Γέροντά μας Πορφυρίου, έγινε πρώτα στο πνευματικό επίπεδο και ύστερα στο θεωρητικό.
Αν δεν καθαριστούμε από τα πάθη μας με σκληρούς ασκητικούς αγώνες, νηστεία, αγρυπνία, προσευχή και προ πάντων, αν δεν επιμείνουμε στα παιδαγωγικά καψόνια του Γέροντά μας για να κοπούν τα θελήματα μας και να ταπεινωθούμε, δεν έρχεται η Χάρις του Θεού και χωρίς τη θεία Χάρις δεν μπορεί παρά να είμαστε άχαροι ποιμένες, άχαροι εκπαιδευτικοί, άχαροι γονείς «ότι έχεις θα δώσεις μας έλεγε ο γέροντας Πορφύριος».
Με το διορατικό του χάρισμα παρακολουθούσε διακριτικά την εργασία μας στο σχολείο, τη σχέση μας με τους συναδέλφους και τα παιδιά και πού και πού παρενέβαινε για να μας διορθώνει και να μας καθοδηγεί.
-Το σχολείο σου είναι αυστηρό, γίνε και εσύ πιο αυστηρός για να προσαρμοστείς στις συνθήκες του Σχολείου σου.
- Άλλη φορά έλεγε τώρα είσαι πιο αυστηρός από τους άλλους, γίνε πιο επιεικής μη χάσεις τα παιδιά... Άλλη φορά, όταν πια κέρδισα την αγάπη των παιδιών και τα παιδιά, που μες στην αυλή του Σχολείου με κύκλωναν με ενθουσιασμό, με παρατηρούσε: «μαζέψου, εργάσου πιο μυστικά, ιεροκρυφίως, γιατί οι συνάδελφοί σου ζηλεύουνε...»”.
Στη συνέχεια είπε: “Από την αρχή της σταδιοδρομίας μου, πριν διοριστώ στη Δημόσια Εκπαίδευση, πριν γνωρίσω τον Γέροντά μου, όταν ακόμα δίδασκα έκθεση σε ιδιωτικά φροντιστήρια, που προετοίμαζα τους μαθητές για τις πανελλήνιες, παρακαλούσα κάθε μέρα την Παναγία να με φωτίζει ώστε να διδάσκω την έκθεση σύμφωνα με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και προπάντων να με ενισχύει ώστε να κρατήσω τις σχέσεις μου με τους μαθητές μου και τις νεαρές μαθήτριες μου στο ύψος που ταιριάζει στο ιερό λειτούργημα ενός ορθόδοξου παιδαγωγού...
Όμως όταν διορίστηκα στη δημόσια εκπαίδευση και γνώρισα τον Γέροντα Πορφύριο άρχισαν να κρίνω πιο αυστηρά τον εαυτό μου και να συνειδητοποιώ ελλείψεις. Αυτά τα κενά και τις ελλείψεις, με βοήθησε ο Γέροντας να συμπληρώσω όχι μόνο στο πρακτικό επίπεδο όπως είδαμε, αλλά και στο καθαρά θεωρητικό, το επιστημονικό, γιατί είναι πασίγνωστο ότι ο Άγιος Πορφύριος εκτός από θεόπνευστος ποιμένας, μύστης της θεολογίας, ήταν και κάτοχος παντός επιστητού Πανεπιστημίου. Η αγάπη του για τους νέους μας, η βαθιά πεποίθησή του ότι είναι απαραίτητο να μεταδώσουμε στα παιδιά μας παιδεία ελληνοχριστιανική, τον έκαναν δάσκαλο και αρωγό μου σε αυτή μου την προσπάθεια”.
Σε άλλο σημείο είπε: “Στις μέρες μας, μας κυκλώνουν από παντού. Μας κατακλύζουν με τα παραπροϊόντα της Δυτικής κουλτούρας, μας κατακλύζουν με χιλιάδες ίσως εκατομμύρια μουσουλμάνους για να μας αλώσουν. Τι μας απομένει; Με τι όπλα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη φοβερή πολιορκία και να σώσουμε τη νεολαία μας; Τι άλλο, από τα όπλα της πίστης μας, της Ορθοδοξίας μας, τι άλλο παρά να οχυρωθούμε μέσα στην Εκκλησία μας της οποίας " πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής " και να γαλουχούμε τους νέους μας με τα ελληνοχριστιανικά γράμματα.
Έδιναν πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό η θεόπνευστοι Πατέρες μας. Ακόμα και για τη μουσική, ο Άγιος Παΐσιος στεναχωριόταν που οι νέοι μας άκουγαν ξένη Δυτική μουσική. «Μωρέ, -μου λέει μία μέρα- αν χορεύουν οι νέοι μας ελληνικούς δημοτικούς χορούς θα ρθω να χορέψω και εγώ μαζί τους, να σύρω πρώτος το χορό».
Όσο για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη ξέρουμε ότι δίδασκε το παιδί της ανιψιάς του καλαματιανό.
Ο Άγιος Πορφύριος μας έλεγε: «Μακάρι να μην ακούνε οι νέοι μας ξένα τραγούδια, γιατί βλάπτεται πάλι η ψυχή τους. Καλύτερα να ακούνε ελληνικά τραγούδια, έστω και αυτά τα ερωτοτράγουδα παρά τα ξένα. Τα ελληνικά τραγούδια είναι βαθιά εμποτισμένα με ορθόδοξα βιώματα που βγαίνουν από το ασυνείδητο των Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών, όσο και αν αυτοί συνειδητά είναι μακριά από την Εκκλησία».
Μιλούσαν με τη χάρη αυτή οι άγιοι και ήξεραν τι λέγανε. Δυστυχώς όμως εμείς αποχαυνωμένοι από τον βομβαρδισμό της Δυτικής κουλτούρας δεν ξέρουμε τι θησαυρούς κρύβει η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας.
Ο Άγιος Πορφύριος μας δίδασκε, ότι τα χρόνια μας, μοιάζουν με τα χρόνια του Χριστού. Τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής μας, μοιάζουν με εκείνα των πρώτων αιώνων, προ και μετά Χριστού. Η ηθική και κοινωνική μας κατάσταση πανομοιότυπη με εκείνων των χρόνων που γεννήθηκε ο Χριστός. Βία, εκμετάλλευση, μπούλινγκ στα σχολεία, πανσεξουαλισμός και ανώμαλες ομοφυλόφιλες ροπές, να κατακλύζουν άνδρες και γυναίκες να πολιορκούν τους νέους μας. Η λεγόμενη νέα εποχή δεν είναι καθόλου καινούργια, τείνει να συγκεντρώσει τα πάντα σε ένα παγκόσμιο σύστημα όπως έκανε τότε η pax romana, η οποία με τη σειρά της ανακεφαλαίωνε τα πανάρχαια ιδεολογήματα της Ανατολής. Προσπαθεί η νέα εποχή να ενώσει ανατολικό και δυτικό πολιτισμό σε μία παγκόσμια κουλτούρα που έχει κορυφή και πρώτη αρχή της, την παγκόσμια ενέργεια. Αυτή η ενέργεια είναι ο Θεός της, μάλλον θεοί που υπερβαίνουν τον πρωταρχικό Θεό την ενέργεια.”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Ακάκιος είπε: “ Το ενδιαφέρον και η αγάπη του Αγίου Πορφυρίου για τους νέους μας, για τα παιδιά μας, συνεχίστηκε και αυξήθηκε τώρα που έγινε πνεύμα και τρέχει παντού, όπως τρέχουν για μας από κει πάνω όλοι οι Άγιοι και ακόμα οι στρατιές των Αγγέλων...εργάζονται μυστικά μέσα μας, για να μας στηρίξουν στην ορθοδοξία μας. Εργάζονται μυστικά και μέσα στις ψυχές των άλλων λαών, των αλλοθρήσκων, για να ετοιμάζονται όσοι έχουν καλή τη προαίρεση να δεχθούν το πνεύμα το ορθόδοξο, τότε που θα φύγει η μπόρα η δαιμονική και θα έρθει η ευλογία η θεϊκή, όπως μας βεβαιώνουν οι Προφήτες μας.
Ας παίρνουμε δύναμη και εμείς που τα γνωρίζουν αυτά, για να κρατήσουμε άσβεστη μες στην καρδιά μας τη φλόγα της Ορθοδοξίας μας, τη φλόγα της ρωμιοσύνης μας και να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας, έτσι όπως μας δίδαξε έμπρακτα ο Άγιος Πορφύριος. Ας έχουμε την ευχή του μαζί με την ευχή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και του Αγίου Νεκταρίου ”.
Στη συνέχεια, στο "Ενοριακό Αρχονταρίκι", που γίνεται στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, ο Γέροντας Ακάκιος απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο.
Η 5η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιώς. Έψαλαν οι Λαμπαδάριοι κ.κ. Λεωνίδας Ηλιόπουλος καί Δημήτριος Αχιλλεόπουλος.
Σχετικό:
12576 - Ομιλία του Ιερομονάχου Χρυσοστόμου Κουτλουμουσιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου