Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

12596 - Αγιορείτικο γιουβετσάκι από τον Μοναχό Επιφάνιο

Μια από τις πλέον ξεχωριστές συνταγές του μοναχού Επιφάνιου είναι το γιουβετσάκι. Ένα γιουβετσάκι, όμως πολύ διαφορετικό από ό,τι έχετε συνηθίσει μιας και στο Άγιο Όρος δεν τρώνε κρέας. Το μυστικό υλικό του Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους είναι οι σουπιές! Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται αυτή η αυθεντική συνταγή από το Περιβόλι της Παναγίας, σίγουρα θα ανταμείψει τους γευστικούς σας κάλυκες και με το παραπάνω!
Το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας. Παραδοσιακά το γιουβέτσι ψήνεται σε πήλινο σκεύος τουρκικής προέλευσης, το
οποίο είναι γνωστό με το ίδιο όνομα, ή στη γάστρα στο φούρνο.
Στα συν αυτού του πιάτου υπολογίστε και τη διατροφική αξία που έχουν οι σουπιές, η οποία κάθε άλλο παρά απαρατήρητη θα πρέπει να περνά, καθώς διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Οι σουπιές προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η πρόσληψη της οποίας μειώνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας, λόγω της αποχής από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια σουπιάς καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα.
Για το γιουβετσάκι σουπιές θα χρειαστείτε: 
1 κιλό σουπιές
500γρ. κριθαράκι
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200γρ. ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας πελτέ αραιωμένο σε νερό
πιπέρι κόκκινο
αλάτι, πιπέρι μαύρο
Επί το έργον:
Ζεματάτε τις σουπιές και τις κόβετε σε κομμάτια. Κρατάτε το νερό που τις ζεματίσατε
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον αραιωμένο πελτέ, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνετε περίπου 1 λίτρο ζωμό από τις σουπιές τα αφήνετε να πάρουν βράση.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε το κριθαράκι και τις σουπιές, ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πιει το κριθαράκι του ζουμί, ανακατεύοντας που και που το φαγητό.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες των συνταγών προέρχονται από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Ορους”, του μοναχού Επιφάνιου.
Πηγή:olivemagazine.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος14/10/19, 1:08 μ.μ.

    Γιουβέτσι είναι το κριθαράκι, για όσους καταλαβαίνουν ακόμα Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή