Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

12679 - Έλλειψη αστυνόμευσης και όχι μόνο στο Άγιο Όρος

Γράφει ο Χρήστος Δρεκων
Μέσω του blog «αγιορείτικες μνήμες» πριν κάμποσα χρόνια γίνεται αναφορά στην ελλειπή αστυνόμευση του Αγίου Όρους καθώς και στην έλλειψη υλικοτεχνικής οργάνωσης της αστυνομίας στο Άγιο Όρος. Αναφέρει πως υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα και 9 αστυνομικοί σταθμοί. Πηγές του αναφέρουν ότι κάθε σταθμός αστυνομεύει τουλάχιστον δυο μοναστήρια ή Σκήτες και εκατοντάδες κελιά τα οποία είναι δύσβατα και χρειάζεται οι αστυνομικοί να φτάσουν με τα πόδια.
Χθες το «ekklisiaonline.gr» με παρέμβαση του επαναφέρει το ζήτημα αρκετά
χρόνια μετά. Άραγε πως επιτρέπεται στα φυλάκια να υπηρετεί ένας αστυνομικός και πως μπορεί ένα και μόνο άτομο να μπορέσει να ανταποκριθεί σε ελέγχους εκατοντάδων προσκυνητών, επισκεπτών, εργατών αλλά και όσων άλλων επισκέπτονται ή κατοικούν εκεί; Αν συμβεί το οτιδήποτε κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου στον έναν αστυνομικό τι συμβαίνει από εκεί και μετά; Γίνεται γνωστό μάλιστα ότι τον τελευταίο χρόνο η αστυνομική διεύθυνση του Αγίου Όρους αποδυναμώθηκε κατά 30 άτομα και πως η Πολιτεία έδειξε ενδιαφέρον μόνο στην εικόνα που θα παρουσίαζε κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πριν από λίγες μέρες με πολλούς αστυνομικούς να έρχονται από άλλες υπηρεσίες και μέσω των media να παρουσιάζεται μια άλλη εικόνα από την πραγματική και πολλούς να αναρωτιούνται μα καλά είναι τόσοι πολλοί αστυνομικοί στο Άγιο Όρος; Οι μοναχοί όμως αποκαλύπτουν και μάλιστα στέλνοντας γράμματα προς τα αρμόδια υπουργεία ζητούν το αυτονόητο.

Το Άγιο Όρος είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών ημερησίως οι οποίο μένουν για αρκετές ημέρες είτε σε μονές είτε σε κελιά. Συνέχεια αναφέρονται κλοπές και διάφορα άλλα αδικήματα τα οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστα ούτε για την εικόνα του Αγίου Όρους ούτε και για την Ελληνική Πολιτεία αν συλλογισθεί κανείς ότι ημερησίως εκατοντάδες επισκέπτες έρχονται από το εξωτερικό μόνο και μόνο για να επισκεφθούν το Άγιο Όρος. Εκεί φυλάσσονται κειμήλια αιώνων.
Πολλά άρθρα προγενέστερα αναφέρουν την εντολή του τότε υπουργού της αστυνομίας κ. Δένδια για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης εκεί και των ελέγχων είτε σε εισερχόμενους προσκυνητές είτε και σε εργάτες που πολλές φορές διαμένουν εκεί με ληγμένα χαρτιά και να επωφελούνται της έλλειψης αστυνόμευσης  και συνεχίζουν να διαμένουν.
Το Άγιο Όρος είναι μια αχανής έκταση με διάσπαρτα πολλά κελιά και μονές αλλά και σκήτες και χιλιάδες προσκυνητές, εργάτες αλλά και μοναχούς. Είναι τελικά μια ξεχασμένη περιοχή από την Ελληνική Πολιτεία; Οι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι ηγεσίες των αρμόδιων υπηρεσιών γιατί κωφεύσουν στις ανάγκες αυτές που και τα δυο site επισημαίνουν; Οι εκατοντάδες προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία τι έχουν ως σκοπό; Το Κλεινόν Άστυ αποτελεί την μόνη προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης; Η υπόλοιπη Ελλάδα την θυμούνται μόνο προεκλογικά; Μοναχοί αναφέρουν πως η έλλειψη αστυνόμευσης έχει γίνει αισθητή όσο ποτέ ενώ οι επισκέπτες συνεχώς αυξάνονται και οι ίδιοι να εναποθέτουν για ακόμη μια φορά τις ελπίδες τους στην Παναγία αφού η Πολιτεία αδρανεί και κωφεύει!!! Γνωστός μου μοναχός που έχει ιδιαίτερη θέση στο Αγίο Όρος με τον οποίο επικοινώνησα μετά την ανάδειξη του θέματος αυτού μου ανέφερε πως όλα αυτά αποτελούν αληθινά περιστατικά και ευελπιστούν να αλλάξει αυτή η εικόνα καθώς έχει μειωθεί αισθητά η αστυνομική δύναμη και όχι μόνο αλλά και από άλλες υπηρεσίες έχουν μειωθεί οι υπάλληλοι οι οποίοι απομακρύνονται ύστερα από εντολές των προϊστάμενων υπηρεσιών τους και χωρίς την θέληση τους παρά την τακτική των προηγούμενων ετών που υπήρχε ανοδική αύξηση των υπηρετούντων υπαλλήλων στο Άγιο Όρος που οι αρμόδιοι επέλεγαν υπαλλήλους που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο του Αγίου Όρους και παρ’ όλα αυτά τον τελευταίο χρόνο απομακρύνθηκαν αυτοί οι υπάλληλοι αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες που εδρεύουν στο Άγιο Όρος παρά τις υποσχέσεις της Πολιτείας και ειδικά τώρα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πολιτικό Διοικητή και υποδιοικητή του Αγίου Όρους.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/10/19, 11:38 π.μ.

    Δεν είναι μόνο εκεί η έλλειψη αστυνόμευσης.
    Σε όποιο αστυνομικό τμήμα και να αποταθείτε για κλοπές ή αδικήματα (πόλη ή χωριό) θα σας απαντήσουν ότι δεν έχουν προσωπικό για να στείλουν και να σας βοηθήσουν.
    Ας μας διορθώσει κάποιος, αν έχουμε λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή