Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου θα βρεθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, κατόπιν επίσημης προσκλήσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με αφορμή την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου (3/11), ο Καθηγούμενος της Ιεράς
Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός, ο οποίος και θα κομίσει το πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Εσφαγμένης εκ της Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους.
Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός, ο οποίος και θα κομίσει το πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Εσφαγμένης εκ της Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της δεύτερης πανήγυρης της ενορίας καθώς και της υποδοχής της ιερής εικόνας:
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
18:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός & Εγκώμια Αγίου Γεωργίου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
07:00: Όρθρος.
08:30: Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θαυμακού και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, κ. Ιακώβου.
ΤΡΙΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
18:00: Επίσημος και Πάνδημος Υποδοχή Αντιγράφου Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Εσφαγμένης.
Την Ιερά Εικόνα θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Βατοπαιδινός.
18:30: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
20:00: Ιερά Κατανυκτική Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού.
Παναγία Εσφαγμένη: Η θαυμαστή ιστορία της Αγιορείτικης εικόνας
Η θαυματουργή εικόνα Παναγία Εσφαγμένη είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα και βρίσκεται στο νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Για την Παναγία Εσφαγμένη υπάρχει μια θαυμαστή διήγηση για τη δημιουργία της.
Η ιστορία αναφέρει ότι πληγώθηκε από το μαχαίρι ενός δύστροπου ιεροδιακόνου και εκκλησιάρχη (επιμελητή της εκκλησίας, νεωκόρου), ο οποίος εξαιτίας δήθεν του διακονήματός του έφθανε πάντοτε καθυστερημένος στην Τράπεζα.
Σε μια παρόμοια περίπτωση, ο τραπεζάρης (υπεύθυνος της τραπεζαρίας) αγανακτισμένος αρνήθηκε να του δώσει φαγητό. Οι ταραγμένοι και οργισμένοι λογισμοί του εκκλησιάρχη στράφηκαν εναντίον της Θεοτόκου, που ενώ αυτός την υπηρετούσε, αυτή δεν μεριμνούσε ούτε για την τροφή του. Από την πληγή αυτή ξεπετάχθηκε αίμα, το πρόσωπο της Παναγίας χλώμιασε, ενώ ο ιεροδιάκονος τυφλώθηκε και έπεσε κάτω φρενόληπτος από τον έλεγχο της συνείδησης, μένοντας στην κατάσταση αυτή τρία χρόνια. Τότε, χάρη στις προσευχές του ηγουμένου και της αδελφότητας, η Παναγία εμφανίστηκε στον ηγούμενο και ανήγγειλε τη θεραπεία του.
Ο εκκλησιάρχης πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σ’ ένα στασίδι απέναντι από την εικόνα θρηνώντας το φοβερό αμάρτημά του και πριν πεθάνει πήρε τη συγχώρηση από την ίδια την Παναγία, που του ανήγγειλε όμως, όπως προηγουμένως και στον ηγούμενο, ότι το βλάσφημο χέρι του θα υφίστατο παραδειγματική τιμωρία μετά θάνατον.
Πράγματι, μέχρι σήμερα φυλάσσεται άλιωτο και κατάμαυρο, κοντά στην εικόνα που είναι τοποθετημένη στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου