Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

12628 - Η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθωνική Πολιτεία- Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης (φωτογραφίες)

Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης λαμβάνουν χώρα στο Περιβόλι της Παναγίας αφού με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τελείται η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και συλειτουργούντων Αρχιερέων και Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας.
Ο Πατριάρχης έφτασε στο Καθολικό όπου και ενδύθηκε την Αρχιερατική ενδυμασια, ενώπιον όλων, μια τελετουργική πράξη βυζαντινού τυπικού και ευλόγησε όλους και ακολούθως ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία.
       Συλλειτουργούν οι Αρχιερείς Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος,


Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Δράμας κ. Παύλος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Επίσης συλλειτουργούν οι Ηγούμενοι της ΙΜ Ιβήρων Ναθαναήλ, ΙΜ Σίμωνος Πέτρας Ελισαίος, ΙΜ Παντοκράτορος Γαβριήλ, ΙΜ Διονυσίου Πέτρος, ΙΜ Χιλανδαρίου Μεθόδιος, ΙΜ Σταυρονικήτα Τυχων, ΙΜΜ Βατοπαιδίου Εφραίμ και Εκπρόσωπος της Μονής Γρηγορίου Τιμόθεος.
Ψάλλουν δεξιά ο βατοπαιδινός χορός και αριστερά ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης με άλλους αγιορείτες πατέρες.
Ανάμεσα στους προσκυνητές βρίσκονται Ουκρανοί και Ρώσοι προσκυνητές οι οποίοι στο Περιβόλι της Παναγίας συμπροσεύχονται, κοινωνούν το μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστης. Τα μοναστήρια και το ασκητικό ήθος ανέκαθεν δίδασκαν και οικοδομούσαν την Εκκλησία και σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στην οποία υπέρβαση εκκλησιαστικών ζητημάτων.
Πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο Γέροντας Λουκάς Ξενοφωντινός μνημονεύοντας τους κτήτορες του Καθολικού και τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του και απηύθυνε ευχαριστίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τις Αγιορείτικες Μόνες αλλά και του προσέφερε εκ μέρους της Ξενοφωντινής αδελφότητας το εικόνισμα των εν Κωνσταντινούπολη και Άγιον Όρος Αγίων, τονίζοντας ότι η Παναγία είναι ο σύνδεσμος των δύο τόπων. Προσέφερε ακόμα εγκόλπια τα οποία φιλοτέχνησαν αγιορείτες πατέρες.
Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο εσχατολογικό νόημα του Ευαγγελικού ανάγνωσματος της Κυριακής.
Μίλησε για τη σημαντική θέση των ιερών ναών επειδή φιλοξενούν τα μυστήρια του Θεού. «Στους ναούς τα πάντα είναι φωτεινά επειδή παραπέμπουν στη βασιλεία των εσχάτων» τόνισε ο Παναγιώτατος.
Πρόσθεσε επίσης για τα προσκυνήματα και τους ναούς της Κων/πόλης και της Ανατολής που περιμένουν ένα λιβάνι, το Χριστός Ανέστη, ένα «αιωνία η μνήμη», λίγα άνθη. Συνεχάρη δε το Γέροντα Αλεξιο διότι έθεσε το έλεος του Θεού ενώπιον της μοναστική αδελφότητας. Προσέφερε δε στον Γερ. Αλεξιο δώρα ένας επιστήθιο Σταυρό και ενα χερνιβοξεστο (σ.σ. ειδικό σκεύος το οποίο αποτελείται από την κανάτα και τον δίσκο) για την Ιερά Μονή.

Πριν την Απόλυση τέλεσε Τρισάγιο μνημόσυνο στους κτήτορες του ιερού ναού και προχείρησε σε πνευματικό τον π. Δαμάσκηνο Ξενοφωντινό εκ Φιλανδίας. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα στο νέο Συνοδικό και την Αγία τράπεζα.


















































Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου