Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

12644 - Ομιλία του Ιερομονάχου Νίκωνος Ξενοφωντινοσκητιώτου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019» 16η ΗΜΕΡΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ 
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ π. ΝΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ
Στην τρίτη εβδομάδα εισέρχονται τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», κατά την οποία θα κορυφωθούν οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας και κυρίως την 25η Οκτωβρίου το εσπέρας, όπου θα ψαλεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, Παρασκευή 6:30μμ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής της 16ης ημέρας ήταν ο Πανοσιολο-
γιώτατος Ιερομόναχος π. Νίκων Αγιορείτης, Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων, Σκήτης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με θέμα: «Γονείς και παιδιά».
Ο ομιλητής αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των γονέων και των παιδιών είπε: “Θα είναι καλό οι γονείς, όσο μπορούν, να διδάσκουν τα παιδιά τους την πίστη στο Χριστό, τον Θεό της αγάπης και την ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας. Θα έρθει, δυστυχώς, η ώρα που δεν θα μπορούν οι γονείς να κατηχούν τα παιδιά τους ορθόδοξα, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη που είναι μόνο κατά το όνομα χριστιανικά. Εκεί η πίστη υποτιμάται με αντιχριστιανικούς νόμους και οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τα παιδιά τους επειδή τα κατήχησαν με άλλες αρχές και αξίες”.
       “Θα πρέπει οι γονείς να μάθουν ότι, όταν μεγαλώσουν τα παιδιά τους και είναι πλέον ολοκληρωμένοι άντρες και γυναίκες, με σύζυγο και παιδιά δικά τους, τότε όχι μόνο να τα αγαπάνε, αλλά και να τα σέβονται. Και σεβασμός στην προκειμένη περίπτωση, σημαίνει να κρατάνε απόσταση οι γονείς από τις οικογένειες των παιδιών τους, διότι πολλές φορές η αδιάκριτη αυτή αγάπη, τους κάνει να επεμβαίνουν αυθαίρετα στη συζυγική και οικογενειακή ζωή τους. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να μην επεμβαίνουν στα σπίτια των παντρεμένων παιδιών τους και να δημιουργούν με τον τρόπο αυτό σοβαρά προβλήματα. Δεν θα έχει η συμπεριφορά μας μόνο συναισθήματα αγάπης, θα έχει και σεβασμό. Δεν θα αγαπάς μόνο τον γιο σου, θα τον σέβεσαι κιόλας. Δεν θα αγαπάς μόνο την κόρη σου, θα τη σέβεσαι κιόλας. Και αυτός ο σεβασμός που πρέπει να υπάρχει στην αγάπη μας, θα κάνει την αγάπη μας, να είναι η αγάπη του Χριστού που θα βοηθήσει και εμάς και τα παιδιά”.
       Επίσης ο ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία του παραδείγματος από τη ζωή των γονέων στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους. Συγκρούσεις, διαπληκτισμοί, αντιθέσεις και κυρίως ο χωρισμός του ζευγαριού, προκαλεί αθεράπευτα τραύματα στη ψυχή των παιδιών. Αντιθέτως, η συνέπεια στις αρχές της πίστεως, η υπομονή, ο διάλογος με τα παιδιά και η συμμετοχή τους στις καθημερινές ευθύνες της οικογένειας, ωριμάζουν τα παιδιά και τα μαθαίνουν μέσα από τα έργα, πως πρέπει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να επιλύουν προβλήματα και να σχεδιάζουν με υπευθυνότητα το μέλλον τους.
Στην ομιλία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο μέσα στο Ναό, από τους εκατοντάδες πιστούς οι οποίοι την παρακολούθησαν.





    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” όπου ο π. Νίκων απάντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο.








      Η 16η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσου Θεοτόκου Αιμυαλών Δημητσάνης και έψαλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Αθανάσιος Λασπάς και ο Λαμπαδάριος κ. Παναγιώτης Κατσικερός.
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου