Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

12657 - Ομιλία του Ηγουμένου Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019» 18η ΜΕΡΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟΣΙΟΛΙΓΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα: «Πσα πνο ανεσάτω τν Κύριον (Ψαλμ. 150, 6)» εντός του Ιερού Ναού.
Ο Γέροντας Εφραίμ μεταξύ των άλλων είπε: “Το ψαλμικό αυτό χωρίο του Προφητάνακτος Δαυίδ το έκαναν πράξη στην καθημερινή τους πνευματική ζωή οι τέσσερεις μεγάλες μορφές της Εκκλησίας μας, που προσφάτως ανακοίνωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ότι εντός ολίγου καιρού θα αναγραφούν τα ονόματα των Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου, Γέροντος Δανιήλ Κατουνακιώτου και Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
      Ο ομιλητής με συνοπτικό τρόπο παρουσίασε το βίο τους και στιγμιότυπα από τη θαυμαστή πολιτεία τους. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή και τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, με τους οποίους έζησε πάρα πολλές ευλογίες στο ξεκίνημα της μοναχικής του πορείας. Με έμφαση τόνισε, ότι η Εκκλησία είναι εργαστήριο αγιότητος. Παραλαμβάνει τον άνθρωπο αφώτιστο, αθεράπευτο και στιγματισμένο από το προπατορικό αμάρτημα και τον θεραπεύει μέσω των Ιερών Μυστηρίων, της λατρεία και της εν γένει πνευματικής ζωής. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Άγιο Όρος, είναι όντως Άγιο, διότι καθημερινώς βιώνει την πνευματική ζωή σε όλες της τις διαστάσεις, μέσα από την υπακοή, την ταπείνωση, την ανυπόκριτη αγάπη και ιδιαιτέρως την ασκητική ζωή.
      Όλοι οι πατέρες που ζουν και ασκούνται εκεί, βιώνουν το μυστήριο της παρουσίας του Θεού, με την αυθεντική μετάνοιά τους, την κάθαρση από τα πάθη, τον αγιοπνευματικό φωτισμό και την χριστοδώρητη θέωση. Με τον τρόπο αυτό, το Άγιον Όρος δίδει το μεγαλύτερα δώρα στην κοσμική κοινωνία, που είναι, πρώτον, οι σύγχρονοι Άγιοι, πρότυπα για τη δική μας ζωή και δεύτερον, το μήνυμα, ότι το πολίτευμα του Σταυρού είναι η οδός, πνευματικής θεραπείας, προκειμένου να φτάσουμε στην εν Χριστώ ένωση".



      Ακολούθησε Ενοριακό Αρχονταρίκι στις 8.15 το βράδυ στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού, με τον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος απάντησε σε πληθώρα πνευματικών ερωτημάτων που του υπέβαλε το ακροατή-ριο.
Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συζήτησης ο Γέροντας Εφραίμ δώρισε στον
Ιερό Ναό ένα αντίγραφο της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας και στους Εφημερίους του Ναού από έναν επιστήθιο Σταυρό.
Να αναφερθεί ότι, τόσο στην ομιλία, όσο και στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, ο Ιερός Ναός κατακλύστηκε από πιστούς.






      Η 18η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ, Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ. κ. Κοσσένας Γεώργιος και Πλευρίτης Ιωάννης.
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου