Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

12689 - Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός. Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση

Η Αγιορειτική Εστία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019) και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων που δρομολογούνται από την ίδια, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Βελιγράδι, διοργανώνει με το Ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου ομαδική έκθεση ζωγραφικής, σύγχρονων εικαστικών αποτυπώσεων με θέμα τον άγιο Σάββα.  Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 19:00 από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ Κωνσταντίνο Ζέρβα στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη).
Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας, το οποίο περιλαμβάνει την έκδοση αφιερωματικού τόμου για το βίο και το έργο του Αγίου Σάββα, την  μετάφραση και έκδοση της πρώτης βιογραφίας του Αγίου Σάββα από τον Δομεντιανό, καθώς και την διοργάνωση ημερίδας που θα
πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, 7-9 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Για τις δραστηριότητες αυτές θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν και στο Βελιγράδι.
Στο κείμενο της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής, αναφέρει τα εξής:
«Το έτος 2019, συμπληρώνονται 800 χρόνια από το έτος 1219, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μανουήλ Α΄ Σαραντινός δέχτηκε στην Νίκαια της Βιθυνίας τον Αγιορείτη Μοναχό Σάββα Χιλανδαρινό και τον χειροτόνησε ως πρώτο Αρχιεπίσκοπο της Σερβίας, ιδρύοντας με την πράξη αυτή την Εκκλησία της Σερβίας. Το γεγονός έχει ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και το Έθνος των Σέρβων, αλλά είναι εξ’ ίσου σημαντικό και για το Άγιον Όρος, καθώς ο μοναχός και μετέπειτα Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους. Ήταν ο πρώτος κτίτωρ της Μονής Χιλανδαρίου, και γενναίος χορηγός πολλών μονών σε μία δύσκολη για το Άγιον Όρος περίοδο. Εξίσου σημαντική και καταλυτική υπήρξε η συμβολή του στην οργάνωση, ενίσχυση και τον πνευματικό εξοπλισμό της νεοσύστασης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας καθώς και στην συγκρότηση του Σερβικού Κράτους με το θεσμικό του έργο, κορυφαίο δείγμα του οποίου είναι ο Νομοκάνων.»


Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του αναφέρει « μέγιστος γιος τν Σέρβων Σάββας εναι μία μβληματική φυσιογωνμία, ποία σφράγισε τήν στοίαν τς κκλησίας καί το λαο τς Σερβίας. Εναι συνδετικός κρίκος το εσεβος τοτου λαο μέ τό γιον ρος, που γιος λαβε τό γγελικόν σχμα καί δρυσε, μετά το πατρός ατο Στεφάνου – Συμεών, τήν εράν μονήν Χιλανδαρίου. γιος Σάββας εναι μως καί σύνδεσμος τς Σερβίας μέ τό Οκουμενικόν Πατριαρχεον, φο τό τος 1219 χειροτονήθη ν Νικαί ες πίσκοπον πό το Πατριάρχου Μανουήλ Α΄ Χαριτοπούλου καί κατεστάθη πρτος ρχιεπίσκοπος Πεκίου τς νεοπαγος κκλησίας τς Σερβίας. συμβολή του ες τήν ργάνωσιν, τήν πνευματικήν νάπτυξιν καί τήν θωράκισίν της ναντι τν Βογομίλων καί τς Λατινικς πιρρος εναι καταλυτική τόσον διά τήν κκλησίαν, σον καί διά τήν στορικήν πορείας το Σερβικού κράτους καί τήν ταυτότητα το Σερβικο λαο».
Στην έκθεση συμμετέχουν τα ακόλουθα εργαστήρια και οι εικαστικοί:
Αγιογραφικό εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι ● Εργαστήριο Ιεράς Μονής Μακρινού  ● Εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Γρηγορίου Παλαμά ● Ιερομόναχος Αναστάσιος, Ι. Κουτλουμουσιανό Κελλί Τιμίου Προδρόμου - «Διονυσίου εκ  Φουρνά» ● Γιώργος Κόρδης ● Κωνσταντίνος Βαφειάδης ● Γιάννης Μαστερόπουλος ● Ιερεμίας ● Miomir Bucalo ● Aleksandar Deroko (†)● Lj. Djurdjević ● Zoran Graovac ● Snezana Jovcic-Oldja ● Goran Jovic ● Miroslav Lazovic ● Todor Mitrovic ● Jovanović Pale ● Branislav Petrić ● Vanya Sapundzieva ● Nicola Saric ● Svetislav Stanković.


Επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.
Συντονισμός: Μαρία Γιαννέλου, Προϊσταμένη Οικονομικών & Διοικητικών υπηρεσιών Αγιορειτικής Εστίας
Επιμέλεια κειμένων: Νικόλαος Τουτός, Φιλόλογος, Αρχαιολόγος
Προβολή – Επικοινωνία: Χρήστος Δόκαλης
Τεχνική υποστήριξη: Ευάγγελος Τσικούρας, Κώστας Αργυρόπουλος, Κική Αθανασιάδου, Άννα Βούλγαρη, Ελένη Οπλοποιού
Γραφιστική Επιμέλεια: Δημήτρης Λουζικιώτης
Εκτύπωση πινακίδων: Alfa Studio
 
Διάρκεια: 5 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2019
 
Μέρες και ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα & Τετάρτη: 9:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00 – 20:00, και Σάββατο 9:00 – 14:00.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου