Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

2387 - Έληξαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα: «Άγιον Όρος και Κύπρος»




Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου / Romfea.gr

Πραγματοποιήθηκαν, το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, που βρίσκεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής στην Λευκωσία, οι εργασίες του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα: «Άγιον Όρος και Κύπρος».
Μέσα από την πλούσια πνευματικά συνάντηση παρουσιάστηκαν οι πολλαπλοί δεσμοί, οι οποίοι αναπτύχτηκαν ανάμεσα στην Αθωνική Πολιτεία και τη μαρτυρική και αγιοτόκο Μεγαλόνησο. Αρχιερείς, κληρικοί, μοναχοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, από διάφορους κλάδους, μοιράστηκαν τις επιστημονικές τους ανακαλύψεις για τις δύο αυτές πνευματικές τροφούς του Γένους και συνέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο στην επιστημονική προσέγγιση της θεματολογίας του Συμποσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών και ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Καθηγητού Κωνσταντίνου Γ. Πιτσάκη (1944-2012).
Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί εκ μέρους του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού, κ. Αθανασίου και του Ειδικού Γραμματέα της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, Αρχιμανδρίτη δρ. Βενέδικτου Ιωάννου.
«Αποτελεί για μένα προσωπικά, η σημερινή μέρα, με το παρόν Συνέδριο, γεγονός ιδιαίτερα χαρμόσυνο και άκρως συγκινητικό γιατί στον τόπο μας, στην νήσο αυτή των αγίων και της υπερβαλλούσης τιμής προς την Θεοτόκο, λαμβάνει χώραν όχι απλώς ένα συνηθισμένο επιστημονικό Συνέδριο, αλλά πιστεύω μαζί μ’ αυτό μια προσπάθεια, μια μύηση και εντρύφησης στο ιερό μυστήριο του γηραιού Άθωνα, σ’ αυτό το ιερό ενδιαίτημα της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο μεθόριο του παρόντος φθαρτού και παρερχόμενου μάταιου κόσμου με τον ουράνιο κόσμο, τον άφθαρτο και αιώνιο της Βασιλείας Χριστού του Θεού ημών», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.
«Είναι χαρμόσυνο το γεγονός της σύγκλησης του παρόντος συνεδρίου γιατί το Άγιον Όρος έχει τόσα πολλά να μας πει και να μας διδάξει που δεν είναι λόγια κοσμικά και φλύαρα, αργολογίες όπως τα λένε οι μοναχοί, αλλά λόγια σωτήρια και μοναδικά, λόγια Θεού άγια και ζωοποιά, που μέσα σ’ αυτή την βαβυλώνια εποχή φωτίζουν και ιλαρύνουν τις ψυχές και τις διάνοιες μας και μας ξαποσταίνουν οντολογικά, όπως ο Κύριος μας υποσχέθηκε, «καγώ αναπαύσω ημάς», ανέφερε.
«Το Άγιον Όρος είναι τόπος που μας αναπαύει όχι μόνον ως χώρος φυσικού κάλλους και απαράμιλλης ομορφιάς αλλά κυρίως ως χώρος παρουσίας και ευλογίας Θεού», πρόσθεσε για να επισημάνει ότι «το Άγιον Όρος προσφέρει την όντως χαρά ιδιαίτερα σήμερα που η μιζέρια και η κατήφεια και τα ζοφερά σύννεφα των δεδομένων των χαλεπών καιρών μας απειλούν να βυθίσουν στην άβυσσο της απόγνωσης και της απελπισίας τον άνθρωπο».
Ο Λεμεσού Αθανάσιος ευχήθηκε τέλος «η κυρία Θεοτόκος να ευλογήσει το παρόν συνέδριο και να εξαχθούν απ’ αυτό πολλαπλά οφέλη πνευματικά και να γίνει απαρχή και άλλων πολλών παρομοίων ωφελίμων ενεργειών και πράξεων».

Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου