Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

2307 - Η Αγιορειτική Πινακοθήκη και το εργαστήριο εκτυπώσεων χαλκογραφιών στις Καρυές

Η Αγιορειτική Πινακοθήκη, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και δημιουργήθηκε από τον Ιερομόναχο Ιουστίνο. Ο Μάρκος Καμπάνης παρακολούθησε από την αρχή την πορεία και είναι επιμελητής της. Σκοπός της Αγιορειτικής Πινακοθήκης είναι η μελέτη, προβολή και συλλογή έργων σύγχρονων καλλιτεχνών που σχετίζονται με το Άγιον Όρος, ή έχουν εμπνευστεί από αυτό, καθώς και η αντίστοιχη φροντίδα του πλούτου της Αγιορειτικής χαρακτικής, των λεγομένων χάρτινων εικόνων.

Το 1988 ο Μάρκος Καμπάνης, δηιούργησε στις Καρυές ένα εργαστήριο εκτυπώσεων χαλκογραφιών στα πρότυπα των παλαιοτέρων εργαστηρίων, των λεγομένων σταμπαδούρικων.

Το εργαστήριο στεγάζεται στο κελί του Αγίου Γεωργίου του Καλαθά. Εκτυπώνονται χαλκογραφίες κατευθείαν από τις αυθεντικές μήτρες που φυλάσσονται σε διάφορες μονές του Όρους ή άλλα Ιδρύματα, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

......Παράλληλα συλλέγονται και συντηρούνται όσες από τις αυθεντικές μήτρες και τις εκτυπώσεις έχουν επιζήσει, με σκοπό την δημιουργία του corpus της Αγιορειτικής χαρακτικής τέχνης. Η τέχνη της χαρακτικής, κυρίως χαλκογραφίας και ξυλογραφίας άνθιζε στο Όρος κυρίως μέχρι τις αρχές του 20ου αι. όπου υπήρχαν εκεί πάνω από είκοσι εργαστήρια! Εκτός της μελέτης και διαφύλαξης αυτής της κληρονομιάς, προσπάθεια γίνεται και για την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την χαρακτική στον εκκλησιαστικό χώρο με την δημιουργία νέων έργων.

......Το 2002, η Αγιορειτική Πινακοθήκη εξέδωσε το βιβλίο Φώτης Ζαχαρίου, αποτυπώσεις και μνήμες με έρευνα και επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημ. Παυλόπουλου και παράλληλα οργανώθηκε έκθεση έργων του στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Το 2003 ο Μάρκος Καμπάνης έκανε την έρευνα και την επιμέλεια του βιβλίου Σπύρος Παπαλουκάς-Θητεία στον Άθω για το σύνολο του Αγιορειτικού έργου του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά (έκδοση Αγιορειτική Πινακοθήκη και εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2003).

.......Το 2007 οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με την Αγιορειτική Πινακοθήκη μεγάλη έκθεση με θέμα Το Άγιον Όρος στην Ελληνική Τέχνη. Παρουσιάστηκε στους χώρους του Μορφωτικού Ιδρύματος στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη καθώς και στο Μουσείο Κατσίγρα, στη Λάρισα.

Η έκθεση αυτή επικεντρώθηκε στους Έλληνες ζωγράφους τους γεννημένους προ του 1930. Δύο άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών οι Ευρωπαίοι ζωγράφοι-επισκέπτες του Όρους καθώς και οι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί αποτελούν πιθανά μελλοντικά θέματα.  




Πρόσφατα ο κ. Μάρκος Καμπάνης έδωσε μια ομιλία σχετική με την παράδοση της χαρακτικής στο Άγιο Όρος, σε Διεθνές Συνέδριο. Την ομιλία αυτή (στα αγγλικά) μπορείτε να διαβάσετε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου