Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

2225 - Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας: «Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος στην ανατολή του 20ου αιώνα»




Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος στην ανατολή του 20ου αιώνα», στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορείτικης Εστίας. Η έκθεση, που ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου 2013, εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έκθεση με φωτογραφίες από τα φωτογραφικά αρχεία  φορέων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, με εξαιρετικό ιστορικό, αισθητικό και τεχνικό ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους, λίγο πριν και λίγο μετά την Απελευθέρωση.
Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες για το Άγιον Όρος και την Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Λαμπάκη του εμπνευστή του Βυζαντινού Μουσείου και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, από τα φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου,
του Fred Boissonnas από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,
του κορυφαίου Γάλλου Βυζαντινολόγου Gabriel Millet από την Ecole Pratique des Hautes Etudes- Photothèque Millet,
των Fernand Cuville, Stephane Passet, Auguste Leon και Leon Busy από το Μουσείο Albert Kahn,
φωτογραφικά και κινηματογραφικά Αρχεία της Στρατιάς της Ανατολής,
του Νikodim Kondakov του γνωστού Ρώσου περιηγητή και βυζαντινολόγου, που συμμετείχε σε μια από τις επισκέψεις του Millet στο Άγιον Όρος, συνεργάστηκε μαζί του και παρέλαβε μέρος του φωτογραφικού του αρχείου,
από  το Μουσείο Ιστορίας των Θρησκειών της Αγίας Πετρούπολης φωτογραφίες από το άλμπουμ που τα φωτογραφικά αρχεία της Μονής Παντελεήμονος χάρισαν στον Μεγάλο Δούκα Κωνσταντίνο Ρομανώφ από έκδοση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα, με τη συμβολή του Ρωσικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.
Θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος Κατάλογος (Ελληνικά-Γαλλικά), με τις φωτογραφίες της έκθεσης, κείμενα σχετικά με τους συμμετέχοντες φορείς, τις φωτογραφίες τεχνοκριτικό σημείωμα της Επιμελήτριας της Έκθεσης Αγγελικής Γραμματικοπούλου  και ένα επιστημονικό κείμενο για  τις διαχρονικές ιστορικές σχέσεις Θεσσαλονίκης και Αγίου Όρους  και την σημασία των ντοκουμέντων της Έκθεσης, από τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Χατζηαντωνίου.
 Τα φωτογραφικά αρχεία που εκπροσωπούνται στην έκθεση:
ECPAD - Médiathèque de la Défense
Centre Gabriel Millet – Photothèque 
Musée  Albert Kahn
Μουσείο Ιστορίας των Θρησκειών Αγίας Πετρούπολης
Ρωσική Ακαδημία Επιστημών Μόσχας – Ινστιτούτο υλικού Πολιτισμού Αγίας Πετρούπολης
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
 Την οργάνωση της Έκθεσης υποστηρίζουν με διάφορους τρόπους το Γενικό Προξενείο της Γαλλικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και η FondationHellenique στο Παρίσι.
 Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 9.00 – 16.00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 9.00 – 20.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου