Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

2224 - Από αύριο το Άγιο Όρος… προσγειώνεται στην ελληνική πραγματικότητα



Φρεγάτες, αναμνηστικές πλακέτες, κανονιοβολισμοί  κατά τον εορτασμό των  100 χρόνων από την απελευθέρωση του Αγίου Όρους.
Επισημότητες με τους αρχηγούς του στόλου και του ΓΕΝ να «τιμούν και να τιμούνται» από την Ιερά Επιστασία. Σημαιοστολισμοί στα κεντρικά κτίρια της Δάφνης, λιμάνι του Αγίου Όρους και των Καρυών, πρωτεύουσας αντίστοιχα.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Οι χαρές και τα πανηγύρια όμως διαρκούν λίγο…
Διότι η πολιτεία, εκπρόσωπος της οποίας δεν  παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις  για άγνωστους λόγους…,  σχεδιάζει σκληρή οικονομική πολιτική και για το Αγιώνυμο Όρος.
Η υποσχεθείσα,  από την Πολιτεία, νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της φορολόγησης επί των  εσόδων από τα  ακίνητα των Ιερών Μονών, δεν προχώρησε.
Και ούτε κάτι  δείχνει να κινείται προς την εκπλήρωση του αιτήματος των Αγιορειτών πατέρων  που το είχαν θέσει από πέρυσι υπόψη  των κυβερνητικών παραγόντων, ζητώντας την εξαίρεση  του Αγίου Όρους από αυτό το μέτρο.
Για αυτό, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη στην οποία ως γνωστόν  συμμετέχουν οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των  είκοσι Ιερών Μονών του Άθωνα.
Καθώς, όπως υποστηρίζουν οι  Αγιορείτες, τα έσοδα από τα ενοίκια των ακινήτων αυτών  μόλις επαρκούν  για τη στοιχειώδη συντήρηση των κτιρίων, τη διαβίωση των μοναχών και τη φιλοξενία των προσκυνητών.
Ίδομεν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου