Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

2207 - Με Παναγιορειτική Αγρυπνία και Δοξολογία στο Πρωτάτο και 21 κανονιοβο-λισμούς στη Δάφνη θα γιορτάσει το Άγιο Όρος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή τουΜε την έλευση της φρεγάτας «Σαλαμίς», στο λιμάνι της Δάφνης, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου (1 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο), αρχίζουν οι εκδηλώσεις στην Αθωνική Πολιτεία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Αγίου Όρους (2 Νοεμβρίου 1912).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει υποδοχή της φρεγάτας, στην οποία θα επιβαίνει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, στο λιμάνι της Δάφνης, από την Ιερά Επιστασία και στη συνέχεια υποδοχή των μελών της φρεγάτας από την Ιερά Κοινότητα, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.
Το βράδυ της Τετάρτης θα τελεστεί αγρυπνία στο ναό του Πρωτάτου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την επομένη θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Καρπάθου Αμβροσίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του μητροπολίτη Ελασσόνας Βασιλείου και του μητροπολίτη Δράμας Παύλου.
Την Πέμπτη, βασική ημέρα των εορτασμών θα γίνει δοξολογία στο ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας, με τη συμμετοχή των 20 ηγουμένων και των 20 αντιπροσώπων.
Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο αρχηγός ΓΕΝ και θα τού επιδοθεί αναμνηστικός πίνακας, που έχει φιλοτεχνηθεί από μέλη της Ιεράς Κοινότητας και απεικονίζει το θωρηκτό Αβέρωφ. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα και ακολούθως οι ηγούμενοι και αντιπρόσωποι θα μεταβούν στο «Σαλαμίς», όπου θα τελεστεί αγιασμός και θα υπάρξει ρίψη 21 κανονιοβολισμών.
Εξάλλου, στις 24 Νοεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέση για τον πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του Αγίου Όρους.
Εξάλλου, για τον εορτασμό της επετείου στον αρχηγό του ΓΕΝ και σε άλλους επισήμους θα επιδοθούν αναμνηστικές πλακέτες, ενώ έχουν εκδοθεί και διάφορα βιβλία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση.
Φως στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου αναμένεται να ρίξει το Ζ’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορείτικης Εστίας με θέμα «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης» που θα διεξαχθεί από 23 έως 25 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Στις 2 Νοεμβρίου 1912, ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος, όπου γίνεται αποδεκτός με κωδωνοκρουσίες στις οποίες απαντά με 21 κανονιοβολισμούς. Ύστερα από αιώνες σκλαβιάς, το Άγιον Όρος απελευθερώνεται.
ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου