Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

1650 - Το Χιλιανδαρινό μετόχι του Κάκκαβου (φωτογραφίες)


Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως κοντά στην Ιερισσό, δίπλα στο δρόμο, υπάρχει ένα μετόχι της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, το Κάκκαβο, κτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία, πνιγμένη στο πράσινο. 


Το μετόχι αυτό δώρισε στο μοναστήρι ένας πλούσιος Τούρκος ο οποίος απέκτησε παιδιά μετά την θεραπεία της στείρωσης της γυναίκας του από τα σταφύλια του κλήματος που φύτρωσε με θαυματουργικό τρόπο στον τάφο του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου, κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου.


Στο Κάκκαβο υπάρχει ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κελλιά μοναχών, δύο ξενώνες, κατάσημα εκκλησιαστικών ειδών, βιβλιοπωλείο και διάφορα εργαστήρια και σπίτια για τους εργάτες που διαμένουν εκεί. 


Βασική αποστολή του μετοχίου είναι η επεξεργασία του ξύλου της καστανιάς για την κατασκευή επίπλων, εικονοστασίων, ραφιών, οικοδομικών υλικών και ότι άλλο χρειάζεται το μοναστήρι.

Να σημειωθεί πως η περιοχή είναι κατάλληλη για την ανάρρωση ή την ιδιαίτερη φροντίδα υπερηλίκων Χιλιανδαρινών μοναχών. Στο μετόχι του Κάκκαβου κοιμήθηκε πρόσφατα ο υπεραιωνόβιος πατήρ Ιωάννης (†29 Ιουλίου 2012) και προ διετίας ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Μωυσής (†21 Μαρτίου 2010).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου