Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

22 - Η Σύναξη της Θεοτόκου της Οδηγήτριας στην Ι. Μονή Ξενοφώντος (φωτογραφίες)

Η εικόνα αυτή βρισκόταν από πολύ παλιά στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στον κίονα του αριστερού χορού.

Το 1730 όμως εξαφανίστηκε ξαφνικά από τη θέση της, ενώ οι πύλες του ναού ήταν κλειδωμένες, και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Όλοι νόμισαν ότι κάποιος την είχε κλέψει κρυφά και έτσι η εικόνα μεταφέρθηκε πίσω στη θέση της, ενώ οι Βατοπεδινοί πατέρες έλαβαν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και σφράγισαν τον ναό.

Σε λίγη όμως ώρα, όταν ανοίχτηκε η εκκλησία για την ακολουθία, η εικόνα έλειπε και πάλι από τη θέση της και πολύ σύντομα έφτανε είδηση από την Μονή του Ξενοφώντος ότι βρέθηκε και πάλι στην αντίστοιχη θέση του εκεί καθολικού.

Οι Βατοπεδινοί πείσθηκαν για το θαύμα και αποφάσισαν να μην αντισταθούν άλλο στη θέληση της Θεομήτορος. Έτρεξαν στη Μονή Ξενοφώντος για να προσκυνήσουν την Οδηγήτρια και για πολύ καιρό της έστελναν λάδι και κερί στην νέα της κατοικία.

Το κείμενο και οι φωτογραφίες, που ακολουθούν, είναι από τον ιστοχώο της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προσκεκλημένος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Ὀρους και του Καθηγουμένου αυτής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Αλεξίου, προέστη της Πανηγύρεως επί τη εορτή της συνάξεως της θαυματουργής εικόνος της Παναγίας της Οδηγητρίας.

Στην Ι. Πανήγυριν παρέστη και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Γαβριήλ, πλήθος πιστών, μοναχών και Ιερομονάχων εκ του Αγίου Όρους, όπου επεφυλάχθη θερμή υποδοχή. Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης στην ομιλία του μεταξύ των άλλων ετόνισε ότι «η Παναγία μας διά της ιεράς Αυτής εικόνος δεικνύει τον δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία και αυτή δεν είναι άλλη από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος δύναται τα πάντα και όταν ευρισκόμεθα σε σημείο αδυναμίας , δεν έχουμε παρά να καταφύγουμε σε Εκείνον που μπορεί να επιτελέση και να προσφέρη πλουσιοπάροχα όλα εκείνα που στερούμεθα λόγῳ της δικής μας αδυναμίας και ανεπάρκιας.

Ακολούθως, μετά την Πανήγυριν χαιρέτησε τους Πανηγυριστάς καθώς και τους κληρικούς και λαϊκούς.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης συνεχάρει τον Καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχίμ. π. Αλέξιον δια το κτητορικό και αναστηλωτικό έργο που επετέλεσε και θα επιτελεί στην Ι. Μονή. Κατόπιν, του ευχήθηκε, επί τη συμπληρώσει 35ετίας ως Καθηγούμενος της Ι. Μονής, υγιείαν αμετάπτωτον και μακροημέρευσιν.

Τέλος, αναχωρώντας από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή των Ιβήρων.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου