Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

96 - Η θέα από την κορυφή του Άθω (2033 μ.)

Ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, περιγράφει τι μπορεί να δει κάποιος από την κορυφή του Άθω:

Επί της κορυφής του μικρού οροπεδίου ιστάμενός τις θεάται ολόκληρον την του Άθω χερσόνησον μεθ’ όλων των ακρωτηρίων, όρμων και ορμίσκων αυτού παραπλησίαν προς οφιοειδή τινα θηρία ελισσόμενα επί της επιφανείας της θαλάσσης.

Και επί μεν της κορυφογραμμής της χερσονήσου ορώνται εν σμηκρότητι αι Καρυαί, η σκήτη του Σεραγίου και το Κουτλουμούσιον, επί δε των ΒΑ κλιτύων η Μορφονού, η σκήτη του Λάκκου, η Προβάτα, η Μονή του Καρακάλλου, η του Φιλοθέου, ο Μυλοπόταμος, ο όρμος των Ιβήρων, η Καλλιάγρα, η του Σταυρονικήτα Μονή, η του Παντοκράτορος, η Καψάλα, η σκήτη Βογορόδιτσα, ο πύργος της Κολιτσούς, το Καλαμίτζι, η άνωθεν του Χιλιανδαρινού νεωρίου μικρά Σαμάρεια και ο όρμος της Χιλιαδούς μετά των Στυλιαρίων, αφανούς όντος του Χιλιανδαρίου, του Εσφιγμένου και του Βατοπεδίου.

Επί δε των ΜΔ κλιτύων εις τας υπωρείας του Άθω εν μέρει η του αγίου Παύλου, ο εν τη παραλία πύργος και το νεώριον αυτής, εν μέρει δ’ ωσαύτως η επί μεμονωμένου βράχου μετεωρουμένη Μονή της Σιμωνόπετρας, ο όρμος του Ρωσσικού, η του Ξενοφώντος Μονή και η σκήτη αυτής, το νεώριον Ζωγράφου, η Θηβαΐς, η Χρουμίτζα, η νησίς Αμμουλιανή και ο Ισθμός ή η διώρυξ του Ξέρξου. Αφανείς δε εισιν η Μονή της Λαύρας, η του Δοχειαρίου και αι λοιπαί σκήται.

Εκείθεν δε του Ισθμού επιφαίνονται τα όρη της Χαλκιδικής και Μακεδονίας. Προς ανατολάς δε, καίτοι μετά δτσχερείας, οράται δι’ ενόπλου οφθαλμού άπασα η έκτασις μέχρι των παραλίων της Μικράς Ασίας και των στενών του Ελλησπόντου. Προς δυσμάς δε ο Όλυμπος, η Πίνδος, η Όσσα, το Πήλιον της αρχαίας Θετταλικής χώρας κλπ. Προσέτι δε ορώνται η χερσόνησος του Λογγού (Σιθωνίας άκρας) και η της Κασσάνδρας, ο Θερμαϊκός κόλπος, τα Πιέρια όρη, εν δε τω Αρχιπελάγει η νήσος Θάσος, η Σαμοθράκη, η Ίμβρος και η Λήμνος ως και η Κωνσταντινούπολις εν αιθρία, ει και αφίσταται εντεύθεν περί τα 400 μίλια ως έγγιστα.

1 σχόλιο:

  1. Την Δευτέρα 24/10/11 ανηφορήσαμε από την Αγία Άννα έως την Παναγία όπου και κοιμηθήκαμε έπτά Σκιαθήτες μαζί και ο γιός μου 12 ετών με πλήρη φόρτο και την Τρίτη το πρωί φθάσαμε στην κορυφή όπου υπήρχαν ακόμη χιόνια και φυσούσε παγωμένος βοριάς. Το παλιό το εκλησάκι της Μεταμορφώσεως γκρεμίστηκε και έχει ξεκινήσει η ανέγερση νέου πιό μεγάλου. Το μόνο γνώριμο είναι ο βράχος με τον Σταυρό που στέκεται εκεί από το 1897. Από τα σύνεφα δεν διακρίνονταν τίποτα όμως είναι ωραίο αίσθημα να ανεβαίνεις στον Άθωνα με τον γιό σου, για τον οποίο ήταν και η πρώτη φορά στο Αγιο Όρος. Πάρα πολλοί Ρώσοι προσκυνητές αναιβοκατέβαιναν τον Άθωνα, ας είμαστε καλά να ξαναπάμε παρά τον μεγάλο κόπο της ανάβασης. Στην συνέχεια περάσαμε από την Κερασιά , τα Καυσοκαλύβια, τον Άγιο Νείλο και την Μεγίστη Λαύρα και την άλλη μέρα ανεβήκαμε στις Καρυές και αφού επισκεφτήκαμε το Σεράι προσκυνήσαμε το Άξιον Εστί και πήγαμε στον γέροντα Γαβριήλ κάτω από την μονή Κουτλουμουσίου και στην Παναγούδα . Τέλος διανυκτερεύσαμε στην Ιερά Μονή Ιβήρων 1,5 ώρα από τις Καρυές από το μονοπάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή