Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

14 - Τρισδιάστατα μοντέλα μνημείων του Αγίου Όρους στο Google Earth!


Ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου στις Καρυές και η Ιερά Μονή Φιλοθέου είναι τα δύο πρώτα τρισδιάστατα μοντέλα που μπορεί ο καθένας να θαυμάσει επισκεπτόμενος το Google Earth। Αποτελούν μια αξιόλογη προσπάθεια του Έλληνα Geo-modeler Μάνου Παπανικολάου, ο οποίος τα δυο τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει σειρά 40 τρισδιάστατων ιστορικών μοντέλων απ’ όλη την Ελλάδα.

Σε επικοινωνία, που είχαμε, μου ανέφερε πως όνειρό του είναι να καλύψει όλη την επιφάνεια του Αγίου Όρους στον χάρτη του Google Earth με τρισδιάστατα μοντέλα, έτσι ώστε, να μπορεί κι αυτός που αδυνατεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος να πλησιάζει, έστω και εικονικά, στην πραγματικότητα. Έχει έτοιμη και σύντομα θα μας παρουσιάσει την αγορά των Καρυών με τα κτίρια που την περιβάλουν.

Στο ιστολόγιό του, όπου παρουσιάζει μέρος της δουλειάς του, μπορούμε να δούμε τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου εδώ και την Ιερά Μονή Φιλοθέου εδώ.

Ο Μάνος Παπανικολάου και η δουλειά του:

Τρισδιάστατα μοντέλα ελληνικών ιστορικών μνημείων στο Google Earth!

Αναγνώριση του πρώτου Έλληνα Geo-modeler από την Google!

Εδώ και δύο χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από τον Μάνο Παν. Παπανικολάου να αναδείξει τα ελληνικά μνημεία στο Google Earth.
Ο Μάνος έχει φορτώσει πάνω από 40 τρισδιάστατα ιστορικά μοντέλα στον ψηφιακό χάρτη και είναι ορατά σε οποιονδήποτε τα "επισκεφθεί" στο GE, φτάνει να έχει τσεκαρισμένο το επίπεδο "τρισδιάστατα κτίρια".

Η ποιότητα και πιστότητα των μοντέλων του Μάνου τον έκαναν γρήγορα γνωστό στη παγκόσμια κοινότητα των "Geo-modelers"
και στις 13 Απριλίου η Google, μέσα από το επίσημο ιστολόγιο της The Official Google Earth SketchUp Blog, παρουσιάζει τον πρώτο Έλληνα Geo-modeler (Γεω-μοντελίστα)!

http://sketchupdate.blogspot.com/2011/04/featured-geo-modeler-mano-papanikolaou.html

Χαρακτηριστικό είναι και το μύνημά τους στο Tweeter:

Hats off to Mano Papanikolaou: You're an amazing geo-modeler and a Greek hero to boot. http://goo.gl/ZF2rY

Αυτό είναι το ιστολόγιο του Μάνου, το GoogleEarth goes to Greece!

http://3dbyman.blogspot.com/

και αυτά είναι τα μοντέλα του στη τρισδιάστατη αποθήκη της google!

http://sketchup.google.com/3dwarehouse/search?uq=0748874066615023077440300&scoring=m

Επίσης, εδώ θα βρείτε την μοναδική ελληνική ομάδα (group) για τα 3d στην Ελλάδα.

http://www.facebook.com/group.php?gid=186480511841

Και εδώ μία συνέντευξη για τα μοντέλα του σε δικτυακό περιοδικό για το SketchUp.

http://www.sketchup-ur-space.com/april11/interview-with-ManO-Papanikolaou-the-featured-geo-modeler-of-google.htm

Kτίρια όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Επταπύργιο, ο Άγ. Δημήτριος, η Αγ. Σοφία και άλλα στη Θεσσαλονίκη, η Βουλή με το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αλλά και στους Δελφούς, στη Δήλο, στο Σούνιο, το Αρκάδι στην Κρήτη, είναι μερικά από τα μοντέλα του Μάνου Παπανικολάου στο Google Earth!

Το πρώτο ελληνικό βίντεο βασισμένο στο τρισδιάστατο μοντελισμό στο Google Earth και στο πρόγραμμα κατασκευής των μοντέλων, το SketchUp. Από το Αρκάδι...

http://www.youtube.com/watch?v=StVV7mZ3cfQ

Ο Μάνος Παν. Παπανικολάου γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στη Κατερίνη και από μικρός ζωγράφιζε ότι του κέντριζε το ενδιαφέρον.

Το 1994 δημοσιεύει τα πρώτα του κόμικς στην ελληνική έκδοση του Πεντχάουζ.

Το 1995 συμμετέχει και συνοργανώνει την Γ' Πανελλήνια Έκθεση στον Μύλο Θεσσαλονίκης.

Το 1996-1999 εμφανίζεται στην τηλεόραση της ΕΤ3 στις "Αποκαλύψεις", μία εκπομπή όπου ο Μάνος σχεδιάζει το "ψυχογράφημα" επώνυμων καλεσμένων, ενώ αυτοί δίνουν συνέντευξη!

Το 2000 αποκτά τον πρώτο του υπολογιστή και εισέρχεται στο χώρο της γραφιστικής σχεδιάζοντας λογότυπα, έντυπα, διαφημιστικά και άλλα.

Τ0 2004 παρουσιάζει τους "Παρωδιολυμπιακούς Αγώνες", μία παρωδία των Ολυμπιακών σε κόμικς.

Το 2005-2010 εργάστηκε σαν σχεδιαστής στη Damask, εταιρεία διακόσμησης εσωτερικών - εξωτερικών χώρων, σχεδιάζοντας από τις διαφημιστικές μακέτες, ως τα φωτορεαλιστικά των σπιτιών.

Παράλληλα αναζητάει νέους τρόπους έκφρασης μέσω του διαδικτύου και από το 2009, ασχολείται με το Google Earth.

Πρόσφατα, στις 7-8 Μαΐου 2011, συμμετείχε στη συνάντηση των Σέρβων γεο-μοντελιστών στο Βελιγράδι που διοργανώθηκε
με την υποστήριξη του Δήμου Νέου Βελιγραδίου και της Google.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι τώρα αρχίζει και διαφαίνεται η δύναμη που έχει το Google Earth -με το επίπεδο τρισδιάστατα κτίρια να συμπληρώνει την εικονική, ψηφιακή μικρογραφία του πλανήτη μας- στη προβολή του τουρισμού της κάθε χώρας!

Και διακρίνεται η ανάγκη να κατασκευάζονται αξιόπιστα τρισδιάστατα μοντέλα που θα αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό όχι μόνο την δομή, αλλά και την ατμόσφαιρα του κάθε κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου