Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

3708 - Κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από την Ένωση του Αγίου Όρους με την Ελλάδα



Άγιο Όρος, των Νίκου Μαγγίνα και Αντώνη Τριανταφύλλου
Με την πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές κορυφώθηκαν οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από την οριστική ενσωμάτωση της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας στον κορμό του Ελληνικού κράτους.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιταλίας Γεννάδιος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Μύρων Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος. Επίσης συλλειτούργησαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών του Άθω.
Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη μνήμη «των απλοϊκών εκείνων μοναχών, οι οποίοι, δια του Ψηφίσματός των, διετράνωσαν την επιθυμίαν των όπως ο τόπος ούτος του Αγίου Όρους διατηρηθή ηνωμένος μετά του Ορθοδόξου Ελληνικού Κράτους και μη υπαχθή εις την αρμοδιότητα άλλων πολιτικών σχηματισμών, ως επεδίωκον οι τότε «ισχυροί της γης».
Όπως σημείωσε για τους Πατέρες που υπέγραψαν το ψήφισμα «διέβλεπον ότι η πολιτειακή υπαγωγή του Αγίου Όρους εις νεοφανείς πολιτικούς σχηματισμούς θα ενείχε κινδύνους συνεχών πολιτικών αμφισβητήσεων, αι οποίαι θα διετάρασσον  την ειρήνην και θα προεκάλουν διχοστασίας μεταξύ των μοναχών. Την θέσιν αυτών ταύτην επηυλόγησεν η Γερόντισσα του Τόπου τούτου Κυρία Θεοτόκος, ενώπιον και υπό την Χάριν και Σκέπην της αγίας Εικόνος Της, της και σήμερον προσκυνουμένης υπό πάντων ημών, της θαυματουργού, λέγομεν, Ιεράς Εικόνος του «Άξιόν εστιν», υφ  ν και ελήφθησαν αι ιεραί και ιστορικαί εκείναι αποφάσεις. Και ούτω, το Άγιον Όρος ενεσωματώθη οριστικώς εις το Ορθόδοξον Ελληνικόν Κράτος, διατηρήσαν όμως εν ταυτώ την αυτονομίαν του, το πανάρχαιον πνευματικόν και κανονικόν καθεστώς αυτού και πολλά αναφαίρετα προνόμια, των οποίων, μετά λύπης και αγωνίας παρακολουθούμεν ότι επιδιώκεται σήμερον η αφαίρεσις και η κατάργησις».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Μνημόσυνο των Πατέρων που προ εκατό ετών υπέγραψαν το Ιερό Ψήφισμα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εφέστιας εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστι» γύρω από το ναό του Πρωτάτου, την οποία κρατούσαν εναλλάξ οι Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών.

Ολόκληρη η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη και πλούσιο φωτορεπορτάζ εδώ: http://www.amen.gr/article15592


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/10/13, 8:24 μ.μ.

    ANAΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΚΡΑ: Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΤΙ ΗΡΘΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ; Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ; ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ; ΤΗΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ "ΑΠΩΛΕΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ Ι.Μ. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ; ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ; (Ι.Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΝΙΤΣΙ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ), ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑ; ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΕΙΛΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ; ΚΙ ΟΜΩΣ! ΑΥΤΟΣ ΕΠΕΛΕΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ! ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΘΕΕ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/10/13, 11:39 μ.μ.

    ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ Π. ΚΟΣΜΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΎΡΙΣΕ ΠΙΚΡΑΜΈΝΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΞΑΙΤΊΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΤΌΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΡΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/10/13, 1:00 μ.μ.

    Ο "μητροπολίτης"Ιταλίας Γεννάδιος,είναι ο κύριος υπεύθυνος,με την πολιτική που ακολούθησε,για την απώλεια για τον ελληνοορθόδοξο κόσμο της ιστορικής μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή,στο Bivongi της Καλαβρίας.Γνήσιος θιασώτης-εκφραστής της εκκλησιαστικής "καμαρίλλας",εκπαραθύρωσε τον πανάξιο πατέρα Κοσμά Λαυριώτη,που επί 13 χρόνια,"με ιδρώτα και αίμα",αδιαμαρτύρητα,ανέλαβε ένα ερείπιο και το ανήγαγε σε ελληνοορθόδοξο προσκύνημα,που ήταν πόλος έλξης για χιλιάδες ελληνοορθόδοξους περιηγητές-προσκυνητές και όχι μόνο.Και το διώξιμο κυριολεκτικά του π.Κοσμά,έγινε ενάντια στην θέληση ολόκληρου του ελληνοορθόδοξου πληρώματος της Ιταλίας,των ιταλών ορθοδόξων και των πολιτικών αρχών του Bivongi.Ίσως γιατί ο άμοιρος π.Κοσμάς,με την συνέπειά του και το εκκλησιαστικό του ήθος,αποτελούσε την συνείδηση που έλεγχε τους κατ΄όνομα "ποιμένες"της μητρόπολης Ιταλίας,που δεν άφησαν σκάνδαλο για σκάνδαλο που να μην εμπλακούν(Βαβύλης κ.ά.).Και πάντα,σε πλήρη σύμπνοια με τον "Πατριάρχη",που δεν ήταν δυνατόν να μη γνώριζε τα τεκταινόμενα.Να λοιπόν,γιατί ο μ.Γεννάδιος βρέθηκε επικεφλής της πατριαρχικής συνοδείας σ΄αυτή την ευκαιρία,στην λογική τους,ηταν σαν μια επιβράβευση στην υπακοή του στον πάπα της Ορθοδοξίας.Που με τα αιρετικἀ καμώματά του,τροφοδοτεί συνεχώς το ερώτημα:Είναι άραγε ορθόδοξος;;Ισαάκ Σολωμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή