Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

3694 - Ιστορίες αποκαλύψεων, επιμονής και αφοσίωσης από το Άγιον Όρος



Περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες ιστορικές και νεότερες θα ταξιδέψουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας της Αγιορειτικής Εστίας με τις Δημοτικές Κοινότητες και τα Πνευματικά Κέντρα του Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση με τίτλο: «Ιστορίες αποκαλύψεων, επιμονής και αφοσίωσης» στο Κέντρο Πολιτισμού Τριανδρίας. Οι εκδηλώσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των φετινών ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, ιστορικοί, ερευνητές, μηχανικοί, φωτογράφοι, σχεδιαστές, άνθρωποι επίμονοι, αφοσιωμένοι, φέρνουν στο φώς, συντηρούν, αποκαθιστούν, διασώζουν για τις επόμενες  πολλές γενεές και τους αιώνες, πολύτιμες ψηφίδες της μεγάλης πολιτιστικής, πνευματικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.
Στο Άγιον Όρος, το κορυφαίο Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το έργο αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά από δεκάδες επιστήμονες κυρίως της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Κέντρου Διαφύλαξης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και φυσικά  από μεμονωμένους επιστήμονες, που εργάζονται εκεί, στα σκευοφυλάκια, στις βιβλιοθήκες, τα κτιριακά συγκροτήματα, τα Καθολικά και τις Τράπεζες.
Τα επιτεύγματα τους «διηγούνται ιστορίες» αφοσίωσης, μελέτης, μόχθου, υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης και επιστημονικού ήθους. Δέκα «ιστορίες» με αυτά τα χαρακτηριστικά διηγείται η Έκθεση, παρουσιάζοντας τους πρωταγωνιστές και τα επιτεύγματα τους, γράφοντας, διορθώνοντας, συμπληρώνοντας την ιστορία της Πολιτιστικής μας  κληρονομιάς.
Βασίλειος Χάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου