Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

3752 - Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους Άθω



Είναι κοινή συνείδηση τόσο στον Ορθόδοξο χώρο όσο και στον Χριστιανικό κόσμο  γενικότερα ότι το Άγιον Όρος, «ο κλήρος της Θεοτόκου»  αντιμετώπισε στην μακραίωνη ιστορική του πορεία πληθώρα εσωτερικών τριβών και εξωτερικών προκλήσεων, αλλά παρέμεινε πάντοτε πιστό στους θεμελιώδεις κανόνες του μοναχικού βίου. Οι οργανωτικές δομές και ο αυστηρός σεβασμός των αγιορείτικων καθεστώτων κατέλυαν τις οποιεσδήποτε περιστασιακές εκτροπές στους κανόνες του ασκητικού βίου και ενίσχυσαν πάντοτε την δύναμη της αγιορείτικης παραδόσεως μέσα από τις ασθενείς δυνάμεις των ασκουμένων.
Η Ιερά Επιστασία το εκτελεστικό όργανο της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους Άθω είναι αυτή που διασφάλιζε και συνεχίζει απαρέγκλιτα να διασφαλίζει από το 1783 (επισήμως) την τήρηση των θέσμιων μέσω των προσώπων που την αποτελούν, δηλαδή τον Πρωτοεπιστάτη και τους Επιστάτες.
 Η μελέτη αυτή του αγιορείτη ερευνητή Αρχιμανδρίτη Ευδόκιμου Καρακουλάκη   έρχεται να καλύψει το μεγάλο χρονικό κενό στους περί Πρωτεπιστατών και Επιστατών καταλόγους των περιόδων 1963-2012 και 1929-2012 αντίστοιχα.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη : 
Α : ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΑΤΩΝ
Β : ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΕΠΙΣΤΑΤΩΝ
Γ : ΤΥΠΙΚΟ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕΩΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ

Περισσότερα:


1 σχόλιο:

  1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ24/10/13, 9:21 π.μ.

    Θα απετελουσε πρωτοπορια,εαν εκκλησιαστικοι ιστορικοι περι του αγιωνυμου τοπου, ησχολουντο και κατεγραφον τας παραβασεις και τας αποπειρας παραβιασεων του Κ.Χ.Α.Ο.Η' μηπως δεν εχουν τελεσθη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή