Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

3685 - «Άγιον Όρος - Παναγιώτης Βοκοτόπουλος. Φωτογραφίες 1956-2001» Έκθεση φωτογραφίας στη ΘεσσαλονίκηΓ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, (Κρίσπου 7, Άνω Πόλη)
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2013

Το φωτογραφικό έργο του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, μέρος ενός πλούσιου φωτογραφικού αρχείου, όπου έχει αποτυπώσει και διασώσει στιγμές από το φυσικό και κτιστό περιβάλλον πριν από το 50 και περισσότερα χρόνια, γεννά πάντοτε ένα δίλημμα.
Ποια είναι η σημαντικότερη πτυχή του;
Η ιστορική αποτύπωση και η μαρτυρία μιας εποχής ή η ιδιαίτερη ματιά, η ευαισθησία, η μοναδική τεχνική των λήψεών του;
Την σημασία των φωτογραφιών του τονίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Συγχαρητήρια αξίζουν πολλά στο μύστη του Αγίου Όρους Ακαδημαϊκό  κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλο, που με τον φωτογραφικό του φακό και την φωτογραφική του αποτύπωση, μας ανάγει στις προηγούμενες γενιές από μας, στους τότε ζώντες Πατέρες μας»
«Στο τότε φυσικό περιβάλλον στα δρώμενα της εποχής εκείνης. Όταν δεν είχε αρχίσει ακόμη η προσπάθεια  αναστήλωσης και μνημειακής αποκατάστασης του Αγίου Όρους».
«Και η θαλάσσια συγκοινωνία προς το Άγιον Όρος, με την έλλειψη μηχανοκίνητων πλοίων, ήταν σπάνια και δυσκατόρθωτη˙ τότε που επίσης η εντός της χερσονήσου περιήγηση των Ιερών Καθιδρυμάτων ήταν δυνατή μόνο για ολίγους πεζοπόρους, ένεκα των μεγάλων αποστάσεων και της απουσίας δασικών οδών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου