Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

9293 - Η Έκθεση φωτογραφίας για το Άγιο Όρος στην Κατερίνη

Τέταρτος σταθμός της Έκθεσης φωτογραφίας «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» είναι η Κατερίνη. Με την Έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης υπό τον τίτλο «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016» που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες των Valery Bliznyuk από την Ρωσία, Ali Borovali από την Τουρκία, Zbigniew Kosc από την Пολωνία και Zoran Purger από την Σερβία, οι οποίοι κατάφεραν μέσα από τα πολλά ταξίδια που πραγματοποίησαν στην Αθωνική Πολιτεία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, να συγκεντρώσουν ένα πλούσιο και μοναδικό αρχείο.
 
Οι 4 φωτογράφοι, ο κάθε ένας μέσα από τη δική του προσωπική ματιά, αποτύπωσαν μέσα από το φωτογραφικό φακό, με μεγάλη επιτυχία, εικόνες από τον καθημερινό βίο, τις λατρευτικές τους συνήθειες, την μοναδική ατμόσφαιρα του φυσικού τοπίου και της αρχιτεκτονικής και της εν γένει ζωής στο ιερώνυμο Όρος.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 στην Αστική Σχολή της Κατερίνης (Ειρήνης 12, Κατερίνη) και θα παραμείνει στον χώρο έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) κ. Θεόδωρος Παυλίδης, η Βουλευτής Πιερίας κα. Μπέττυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σοφία Μαυρίδου, ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος, που επιμελήθηκε και την έκθεση, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων – συλλόγων και πολλοί άλλοι.
Στις ομιλίες τους οι ανωτέρω αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη τιμή για την Κατερίνη να φιλοξενεί και κυρίως να ξεκινά ένα θεσμό σαν τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ» με μία έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας.
Ειδικότερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος σημείωσε:
«Εγκαινιάζουμε σήμερα τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016» με αυτήν εδώ τη φωτογραφική έκθεση. Εύλογα διατυπώνει κανείς το ερώτημα γιατί ξένοι φωτογράφοι. Απλούστατα γιατί οι ξένοι εκτιμούν ιδιαίτερα το Άγιον Όρος και αποτελεί για αυτούς ταξίδι ζωής. Το Άγιον Όρος ασκεί διεθνή ακτινοβολία. Ολόκληρη η Μακεδονία και ευρύτερα η Ελλάδα είναι βαθειά επηρεασμένη από την πνευματικότητα του Αγίου Όρους. Η  θρησκευτική - εκκλησιαστική ζωή είναι εμποτισμένη από την Αγιορειτική παράδοση και αυτό είναι ένας μεγάλος πλούτος. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του πλούτου αποτυπώνεται σε αυτές εδώ τις φωτογραφίες, με το βλέμμα των ξένων αυτών φωτογράφων. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κο Δήμαρχο, το Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού και τον πρόεδρό του, τον κο Παυλίδη, που συμπεριέλαβαν αυτή την Έκθεση, κατόπιν προτάσεώς μας, στο πρόγραμμα των  φετινών «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ». Ευχαριστούμε πολύ την Αγιορειτική Εστία, υπό τον κο Ντούρο. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Αγιορειτική Εστία από την έναρξή της, με τον κο Σαλπιστή και χαίρομαι που συνεχίζει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα συμβάλλοντας στην προβολή του Αγίου Όρους και διεθνώς. Εύχομαι οι επισκέπτες αυτής της εκθέσεως να παρακινηθούν και να προσεγγίσουν όχι μόνο τυπικά το Άγιον Όρος, αλλά και πνευματικά»
Ενώ ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε:
«Τα Αικατερίνεια αποτελούν θεσμό για τον Δήμο Κατερίνης, για τη ζωή της πόλης μας και φιλοξενούν στο πρόγραμμά τους εκδηλώσεις ποιοτικές, εκδηλώσεις ουσίας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος τις εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις - Θεσμό, προς τιμή της Πολιούχου, Αγίας Αικατερίνης. Η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» αποτυπώνει έναν κόσμο προσευχής, σε ένα μοναδικό σημείο όπως το Άγιον Όρος .Έναν κόσμο, ο οποίος ξετυλίγεται στα φωτογραφικά αυτά στιγμιότυπα, που μεταφέρουν ατμόσφαιρα και εικόνες από την καθημερινή βιωτή των μοναχών. Τα φετινά «Αικατερίνεια» ξεκινούν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού τον κο Παυλίδη, το Δ.Σ για την προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου ο κόσμος αυτής της πόλης και ευρύτερα να μπορεί να παρακολουθήσει εξαιρετικές εκδηλώσεις γνώσης,  σεβασμού, αλλά και ψυχαγωγίας. Καλή επιτυχία και στην συνέχεια των Αικατερινείων!»

Οργάνωση - Συντελεστές 
Διεύθυνση - Επιμέλεια Αναστάσιος Ντούρος
Συντονισμός Μαρία Γιαννέλου
Διοικητική υποστήριξη Όλγα Κοτσαμπάς
Τεχνική υποστήριξη Ευάγγελος Τσικούρας 
Εκτύπωση ψηφιακών έργων Colour Consulting Group
Κατασκευή κορνιζών PG Πλαίσιο
_______________________________________________________
Εκθεσιακός χώρος Αστική Σχολή Κατερίνης, Ειρήνης 12 – Κατερίνη
Διάρκεια έκθεσης 14 – 27 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες/ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00 / 18:00 – 20:30 | Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας 23510 47445

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου