Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

3004 - Συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχουν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους



του Αντώνη Τριανταφύλλου
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχουν το μεσημέρι της Τετάρτης εκπρόσωποι της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Επισήμως αντικείμενο της συνάντησης είναι το ζήτημα της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μοναχοί της Ιεράς Κοινότητας να θέσουν επί τάπητος και άλλα ζητήματα που αφορούν την Αγιορείτικη Πολιτεία. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία των Αγιορειτών έγινε δεκτή από τον γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο.
Η λειτουργία των μεταλλείων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Ιερισσού, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της πόλης βρίσκεται η περιοχή όπου διεξάγεται η μεταλλευτική δραστηριότητα. Οι κατά καιρούς -ακόμα και ιδιαίτερης έντασης- κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ιερισσού και των Σκουριών έχουν προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη κυκλοφορία από και προς το Άγιο Όρος.
Δεν είναι λίγες οι φορές κατά το προηγούμενο διάστημα που στους δρόμους από και προς το «περιβόλι της Παναγίας» στήθηκαν οδοφράγματα από τους κατοίκους της περιοχής που αντιτίθενται έντονα στη λειτουργία των μεταλλείων.
Η επίσκεψη των Αγιορειτών στο Μέγαρο Μαξίμου έρχεται ως αίτημα τοπικών φορέων προς την Ιερά Κοινότητα να παρέμβει για την επίλυση μιας ζητημάτων που αφορούν στη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Η φορολογία
Το ζήτημα της φορολόγησης των περιουσιακών στοιχείων των αγιορείτικων μονών απασχολεί έντονα και διαχρονικά την ιερά κοινότητα. Πριν από λίγους μήνες η διπλή σύναξη ζήτησε την απαλλαγή  από την φορολόγηση των εκτός Αγίου Ορους περιουσιακών στοιχείων των ιερών μονών. Μάλιστα, οι Αγιορείτες φέρονται να είναι θορυβημένοι από τις συνεχείς οχλήσεις της Πολιτείας για φορολόγηση. Πάντως, εκπρόσωποι της ιεράς κοινότητας σε κάθε ευκαιρία συνάντησης με φορείς του ελληνικού δημοσίου επισημαίνουν το ιδιότυπο καθεστώς που διέπει το Άγιο Όρος.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου